Václav Klaus: az ukrán válságért nagyrészt az EU és az USA a felelős

Václav Klaus volt cseh államfő szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt hozzájárult a mai ukrajnai válsághelyzet kialakulásához, így mindkettőt felelősség terheli.

 A cseh köztársasági elnöki bársonyszékből egy éve távozott politikus csütörtökön Brünnben tragikusnak és reménytelennek minősítette az ukrajnai helyzetet, azt mondta, hogy a húsz évvel ezelőtti jugoszláviai helyzetre emlékezteti.

"Az ukrán állampolgárok nem érdemlik meg, hogy országukkal játsszanak. Engem ez a húsz évvel ezelőtti Jugoszláviára emlékeztet. Az ottani véres konfliktust szintén külföldről provokálták ki. Attól félek, hogy valami hasonló kezdődik Ukrajnában is" - mondta Klaus újságíróknak.

Szerinte mindezért nagymértékben az EU és Washington a felelős, mivel támogatták az ukrajnai tüntetéseket - fejtette ki a volt államfő. Az ukrajnai válságért Klaus már korábban is nagyrészt a Nyugatot tette felelősség. Úgy fogalmazott: megérti az oroszokat. A politikus úgy véli, Oroszországnak nem okoz örömet mindaz, ami Ukrajnában történik.

"Vlagyimir Putyin államfő olyan politikus, mint a többiek, semmivel sem különbözik tőlük. Mindenki igyekszik megvalósítani céljait. Ő sem lehet boldog amiatt, ami Ukrajnában történik, és amiatt sem, hogy ebbe Oroszországot belerángatták" - jelentette ki Klaus.

Szerző

Oroszország nem tűr meg a szomszédban NATO-tagállamot

Ukrajna NATO-csatlakozása nem lehetséges - kommentálta a Kijevben előző nap beterjesztett törvényjavaslatot csütörtökön Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes.

A magas rangú diplomata szerint ez sohasem történhet meg. Azt mondta, hogy nem csak Moszkvában, hanem Nyugaton is tisztában vannak azzal, mit jelentene Oroszország számára, ha a vele szomszédos ország a szervezet tagjává válna. Vaszilij Nyebenzja véleménye az, hogy Ukrajna semleges marad. "Egyáltalán nem tudom Ukrajnát a NATO-ban elképzelni sem most, sem a jövőben" - mondta. Hozzátette, hogy az ukrajnai válságból tárgyalások útján kell megtalálni a kiutat.

Ruszlan Puhov, az oroszországi Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatója szerint a NATO egyes európai tagállamai több okból is megakadályozhatják Ukrajna csatlakozását a szervezethez. Úgy vélte, hogy a belépésig vezető folyamat hosszadalmas lesz, mivel a NATO-ban konszenzus útján hozzák meg a döntéseket. A csatlakozás egyik feltétele az, hogy a leendő tagállamban stabil demokratikus hatalom létezzen - tette hozzá a szakértő, aki szerint ugyanakkor Ukrajna esetében maga az államiság is megkérdőjelezhető.

Puhov arra is rámutatott, hogy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe belépni szándékozó országoknak nagyon jól felkészített, professzionális hadsereggel és annak megfelelő katonai költségvetéssel kell rendelkezniük. "Ukrajna azonban a Szovjetunió széthullása óta csak spórolt a hadseregen. Most kolosszális ráfordításokra lenne szükség ahhoz, hogy javítsanak a helyzeten" - nyilatkozta az orosz biztonságpolitikai szakértő.

Szerdán a Verhovna Radában Ukrajna NATO-csatlakozásáról terjesztett be törvényjavaslatot az új kormánytöbbséget vezető Haza (Batykivscsina) párt frakciójának három parlamenti képviselője. A dokumentum beterjesztői módosítani javasolják az Ukrajna nemzetbiztonságának, valamint az ország bel- és külpolitikájának alapjairól szóló törvényeket. A jogszabályokban törvényi szinten erősítenék meg, hogy Ukrajna külpolitikájának stratégiai célja az euroatlanti integráció, és a NATO-csatlakozás.

Szerző
Témák
Moszkva NATO Ukrajna

Szeles, esős lesz a péntek

Publikálás dátuma
2014.03.06. 15:10
FOTÓ: THINKSTOCK
Pénteken délkelet felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, de eleinte nyugaton, majd keleten néhány órás napsütés is lehet. Napközben elszórtan, estétől a Dunántúlon több helyen várható eső, záporeső. 

Az északi, északkeleti szél megélénkül, nyugaton eleinte meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

Szerző
Témák
időjárás