Előfizetés

Romagyilkosságok: hetvenmilliós kártérítés

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.03.07. 06:18
Tatárszentgyörgy, 2009. február. Fotó: Népszava
Hetvenmillió forint kártérítést fizet a kormány a romagyilkosságok áldozatainak - ezt Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár közölte. Az összeg mértékéről a gyilkosságsorozat károsultjainak felmérésére egy hónapja felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Kovács szerint több mint harminc érintettről van szó, mint fogalmazott, hozzátartozókról, a sérültekről, és néhány olyan emberről is, akik valamely támadás idején a helyszínen tartózkodtak.

"Igyekszünk megtalálni az eszközöket, hogy sorsuk alakulását figyelemmel kísérjük" - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Kovács, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy nem hiszi, hogy a romaügyet a kampány részévé kellene tenni. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az áldozatvédelemben már több mint 20 éves múlttal rendelkező egyesület munkatársai személyesen keresték fel a 2008-2009-ben megtámadott sértetteket.

A kutatásban 9 helyszínen 17 ember megtalálása volt a cél; a látogatásokról készült környezettanulmányokban a kártérítés javasolt összegén túl a sértettek pszichés állapotára is kitértek, vagyis a támogatás meghatározásában ez is döntő szempont lehetett.

Fügedi László, a szervezet elnöke a nehézségekről szólva korábban azt mondta, volt család, amelynek az egyesület saját keretéből adott gyorssegélyt, és volt olyan, 2008-ban megtámadott sértett, aki nem akart szóba állni velük. 

A tapasztalatok alapján az egyesület úgy vélte, hogy sok hozzátartozó visszaélt korábban a segítséggel, ezért nem egy összegű kárenyhítésre, hanem életjáradékra tettek javaslatot.

Jelenleg azonban nem tudni, pontosan mikor kezdik az összegek kifizetését, és hogy valóban életjáradékként utalják majd. Azt, hogy az egyes családok mekkora összeget kapnak, szintén nem tudni, ugyanis - mint az Emmi közölte - a károsultak adatai különleges adatok is, így többet nem mondanak.

Védelmet kap a bejelentő

Publikálás dátuma
2014.03.07. 06:17
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Két közös kisgyermekük mindennapi gondozását, élelmezését, tisztán tartását hanyagolta el súlyosan az a gyöngyössolymosi pár, akik ellen most vádat emeltek. A gyermekvédelmi törvény március 15-től hatályos módosítása a gyermekbántalmazást bejelentő adatait zártan kezeli, így senkinek nem kell tartani az érintettek „bosszújától”.

Vádemeléssel zárult annak az előzetes letartóztatásban lévő gyöngyössolymosi párnak az ügye, akik két gyermekük gondozását súlyos mértékben elhanyagolták - adta hírül a heol.hu. A vádirat szerint M. Károly és élettársa, L. Mónika nem dolgoztak, jövedelmük kizárólag a gyermekek után járó állami támogatásra korlátozódott, amit életkörülményeik szinten tartása helyett jórészt élvezeti cikkek vásárlására fordítottak.

Károlyt a szülők 2012 tavaszán családi napközibe adták. A kisfiú koszos, ruházata elhanyagolt volt. Amikor az élettárs 2012 novemberében veszélyeztetett terhesként kórházba került, az apa nem járatta bölcsődébe, hanem otthon, ellátatlanul hagyta, nem fürdette, és nem etette elégségesen.

A bölcsődei gondozónők azt tapasztalták, hogy a gyermek már nem csak tetves, hanem a korábbiakhoz képest testileg is visszafejlődött, járása bizonytalanná vált, és félelemmel reagált a felé irányuló mozdulatokra. A gondozók ugyan már korábban is észleltek külsérelmi nyomokat a kisfiún, de azokat akkor az anya, a gyermek bizonytalan járásából eredő elesésekkel magyarázta.

Amikor a gyermekorvos a 3 hónapos csecsemő jobb arcán bántalmazásból eredő sérüléseket diagnosztizált, a gyámhatóság mindkét kisfiút védelembe vette, és az egri gyermekotthonban helyezte el.  Az ügyészség a két szülőt kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, az apát továbbá két rendbeli könnyű testi sértés bűntettével vádolja.

Az ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabása mellett mindkét vádlott szülő felügyeleti jogának megszüntetését indítványozta. Még jelenleg is folyamatban van az a bírósági eljárás, amelynek vádlottja egy szigetszentmiklósi házaspár, K. Rudolf és felesége, akik válogatott kínzásaitól kis koruk óta szenvedtek 8, 9 és 10 éves gyermekeik.

Nem csak tettlegesen, hanem szexuálisan is bántalmazták őket. Az ezekre utaló jeleket az ombudsmani jelentés szerint a gyermekekkel naponta találkozók "soha nem észlelték". Székely László kifejtette: az egészségügyi szolgáltatók, a pedagógusok, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság az évek során késlekedtek, a veszélyeztetett gyerekek nem kaptak valós segítséget.

A gyermekbántalmazások és a súlyos elhanyagoltság hatékonyabb felderítése érdekében változik a gyermekvédelmi törvény. A március 15-től hatályos jogszabály-módosítás értelmében a bejelentő adatait zártan kezelik, így senkinek nem kell tartani az érintettek bosszújától. Az új szabályozás emellett védi a védőnőt, a pedagógust és a gyermekorvost is, a jövőben az ő kilétüket sem fedik fel, ha bántalmazás gyanúja miatt bejelentést tesznek.

Az eddig hatályos jogszabályok csak bizonyos esetekben tették lehetővé a bejelentőkre vonatkozó adatok zárt kezelését. Az érintettnek külön kérelmet kellett benyújtani azért, hogy személyazonosító adatait és lakcímét zártan kezeljék, s valószínűsítenie kellett, hogy enélkül őt az eljárásban való közreműködése miatt súlyosan hátrányos következmény érheti.

Kiskorú, vagy cselekvőképességében korlátozott bejelentő esetén a hatóság - kérelem benyújtásának hiányában - mérlegelhette, hogy elrendel-e zárt adatkezelést.

Újra van áram Őrbottyánban

Pár perccel este nyolc óra után helyreállt az áramszolgáltatás a Pest megyei Őrbottyán, Vácrátót és Sződ településeken. Veresegyházon azonban csak az éjszakai órákra javítják ki a hibát.

Az elektromos ellátásban az okozta a zavart, hogy Veresegyházon egy gépkocsi kidöntötte a nagyfeszültségű vezeték tartóoszlopát. 

Veresegyházon 15 utca még mindig sötétben van, az áramszünet ott háromszázöt háztartást érint. A szakemberek szerint valamikor az éjszakai órákban indul újra a szolgáltatás.