Előfizetés

Milliárdos büntetés - sokan nem adták vissza az ajánlóíveket

Összesen mintegy 1,86 milliárd forintra büntetik az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi irodák - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője pénteken az MTI megkeresésére.

Az irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, és ezekből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő 16 órai határidőig.

Az egyéni választókerületi bizottságoknak a választási irodák tájékoztatása alapján döntést kell hozniuk arról, hogy a kiszabott bírságot meddig kell befizetniük az érintetteknek az NVI számlájára.

Ha az érintettek nem fizetik be határidőre a bírságokat, akkor az adóhatóságok járnak majd el a behajtás ügyében.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak a hétfő délutáni határidő után vitték vissza őket. 

Újabb hódmezővásárhelyi jelölt ajánlásai miatt indult nyomozás

 A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a hódmezővásárhelyi helyi választási bizottság (hvb) által tett feljelentés alapján – közölte az MTI érdeklődésére, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Szenti Szabolcs elmondta, a bizottság feljelentése szerint kétséges, hogy valóban a jogosultak írták alá a Határon Túli Magyarok Pártja színeiben induló Dávid Ferenc Balázs képviselőjelöltté válásához benyújtott ajánlóívek egy részét.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján olvasható hvb-határozat szerint egyébként a jelölt nyilvántartásba vételét visszautasították, mert a szükséges legalább ötszáz helyett csupán 446 ajánlást mutatott be.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán egy másik - szintén a hódmezővásárhelyi központú Csongrád megyei 3-as választókörzetben induló - jelölt, Tóth Ernő (Kisgazdapárt és MIÉP) ajánlásai ügyében indított nyomozást hasonló okból.

Végre süt a nap a hétvégén!

Publikálás dátuma
2014.03.07. 14:42
Fotó: Peter Macdiarmid, Getty Images.
Északnyugaton is fokozatosan megnövekszik, ugyanakkor keleten egyre nagyobb területen szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. Napközben szórványosan alakulnak ki záporok, estétől pedig egyre inkább a középső tájakon és a Dunántúlon számíthatunk többfelé esőre, záporesőre. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben helyenként megélénkül. A hőmérséklet délután 9, 14, késő este 3, 8 fok között alakul.

Szombat
Az éjszaka második felétől a Dunántúlon is egyre kevesebb helyen várható eső, záporeső, és ott is szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. Napközben már többnyire derült, csapadékmentes időre van kilátás. Ekkor a Duna-Tisza köze északi részének kivételével több helyen kísérik erős széllökések az északi, északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +6 fok között alakul, délnyugaton lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország legnagyobb részén 13, 16 fok között várható.

Vasárnap
Túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül, többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 14 fok között alakul.