"Fidesz hazugságvizsgáló"

Publikálás dátuma
2014.03.09. 13:02
FOTÓ: Bielik István

 Bolgár György legújabb "FIDESZ-hazugságvizsgáló" című könyvét szombat délután dedikálta a Láng-Téka Könyvesboltban.

FOTÓ: Bielik István.

Szerző

Nemrég kinevezett rendőrparancsnokokat váltott le az ukrán belügyminiszter

Három ukrajnai megye, közte Kárpátalja, valamint a Krím Autonóm Köztársaság és egy nagyváros napokban kinevezett rendőrparancsnokát váltotta le Arszen Avakov belügyminiszter, aki a személyi kinevezésekkel kapcsolatos további hibák elkerülése érdekében átvilágító bizottságot hozott létre hivatalában.

A Facebook-oldalán vasárnap megjelent bejegyzésében Avakov kifejtette, a rendőri vezetők leváltásáról a társadalomtól érkezett jelzések, a belső elhárítás által lefolytatott vizsgálatok és a helyhatalmi szervekkel folytatott konzultációk, valamint az érintettektől érkezett felmondás figyelembevételével döntött. Így távozik tisztségéből Cserkaszi, Rivne, Kárpátalja, Krím és Odessza rendőrparancsnoka – adták hírül ukrán hírportálok.

A belügyi tárca vezetője nem nevezte meg azokat a tisztségviselőket, akik a leváltott főrendőrök kinevezését javasolták, mert szerinte ezért neki kell viselnie a felelősséget. Megjegyezte, a magas politikai tisztségeket betöltő lobbisták mindegyike hibázott a most leváltott személyek kinevezése esetében, ahogy ő maga is. Leszögezte, hogy ezzel pontot kell tenni az ügy végére, de le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és körültekintőbben kell eljárni a politikai kinevezések kapcsán.

Avakov bejelentette: szombaton speciális bizottságot hoztak létre a belügyminisztériumban, amely szerinte érzelem- és politikamentesen vizsgálja majd a kinevezéseket és személyzeti ügyeket. Úgy vélte, hibák voltak és lesznek, de fontos, hogy legyen egy olyan mechanizmus, amellyel a tévedések gyorsan kijavíthatók.

Kárpátalja politikai életének középpontjában a héten az új megyei rendőrfőnök személye állt. A huszti illetőségű Vaszil Turdaj ezredes kinevezése heves indulatokat váltott ki elsősorban Huszton, majd ennek nyomán az ungvári tüntetésekben részt vevő Jobboldali Szektor részéről, amelynek tagjai arra kényszerítették a főrendőrt az utcán, hogy írja meg felmondását. A felháborodást az okozta Turdaj kapcsán, hogy huszti járási rendőrparancsnokként nem vétetett őrizetbe, majd szökni hagyott egy helyi gazdasági vezetőt, aki részegen közlekedési balesetet okozott, amelyben egy anya és egyik kisgyereke meghalt, a másik életveszélyesen megsérült

Szerző

Propaganda szovjet módra

Csehszlovákia területén egykor hasonló propagandaháború zajlott, mint most a Krím-félsziget területén. A mai események azonban különös aktualitást adnak annak, hogy 45 éve fejezte be a műsorszórást a Szovjetunió szócsöve, a Vltava, azaz a Moldva Rádió, amely a Prágai Tavasz reformjai nyomán „megzavarodott” cseheket és szlovákokat akarta a „jó útra” terelni.

A Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én vonultak be Csehszlovákia területére. Ezzel együtt kemény propagandaháború is kezdődött. Mivel a csehszlovák állami rádió még néhány hónapig viszonylag szabadon működhetett, ezért szükség volt olyan médiumokra, amelyekkel ellensúlyozni akarták a prágai hírközlést. Bár már néhány órával Csehszlovákia elfoglalása után Karel Hoffmann, a távközlési vállalat igazgatója, aki ellenezte Alexander Dubcek reformjait, lekapcsoltatta a központi rádió adóberendezéseit, a technikusok közbelépésének köszönhetően néhány óra múltán ismét hallani lehetett a rádió műsorát.

A szovjeteknek ezért szükségük volt egy olyan saját szócsőre. Ezt a feladatot látta el a Moldva Rádió, amelyet a hosszúhullámon két adóberendezéssel, az NDK területéről sugároztak Csehszlovákia felé cseh és szlovák nyelven hajnali öttől éjfélig. „Csak egy szocialista rádió sugározhat helyes információkat” – hangoztatta a program. A Varsói Szerződés csapatainak bevonulását így kommentálták: „Sok csehszlovák köszönettel fogadta, hogy a szövetségesek időben léptek közbe az ellenforradalmi erőkkel szemben”. Arról, hogy az akkori vezetést Moszkvába vitték ennyit mondtak: „A barátokkal és elvtársakkal a munkások és parasztok hatalmának, Európa biztonságának megőrzésén dolgozunk”.

A kommentárok minden elképzelést felülmúlóan vonalasak voltak. S attól sem riadtak vissza, hogy nyilvánvaló hazugságokat terjesszenek. A bemondók erőteljes német akcentusa azt mutatta, cseheket vagy szlovákokat nem tudtak megnyerni „az ügy” érdekében. Miután a szovjetek a prágai rádiót is kényük-kedvük szerint befolyásolhatták, a Moldva Rádióra már nem volt szükség, így 1969 februárjában beszüntette adását. Sok cseh egyébként egyetlen percet sem hallott a műsorból, de így is viccek céltáblája volt.

Szerző