Rács mögött a gyermekét leszúró asszony

Elrendelte a bíróság annak az asszonynak az előzetes letartóztatását, aki csepeli otthonukban halálra késelte saját fiát.

A XXI. kerületi Szatmári utca egyik lakásában a hétvégén találtak holtan egy 47 éves férfit, aki - a helyszínen talált nyomok alapján - gyilkosság áldozata lett. Az ingatlanban az áldozaton kívül hárman tartózkodtak, a csepeli járőrök ezért mindhármukat előállították a kerületi rendőrkapitányságra. A tanúkihallgatások és az adatgyűjtés eredményeként a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának nyomozói néhány órán belül azonosították a feltételezett elkövetőt, eszerint a középkorú férfit saját 67 éves anyja szúrhatta le. Az asszonyt ezért őrizetbe vették, a bíróság kedden elrendelte a nő előzetes letartóztatását.

Szerző

Felgyújtották a vereckei emlékművet - a külügyi tárca aggódik

Publikálás dátuma
2014.03.11. 18:49
MTI Fotó: KMKSZ
A Külügyminisztérium elítéli a vereckei honfoglalási emlékmű megrongálását, amely a tárca szerint megzavarhatja Kárpátalja többnemzetiségű lakosainak békés egymás mellett élését.

A Külügyminisztérium keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a magyar nemzeti ünnephez közeledve ismeretlenek hétfő este olajjal leöntötték és meggyújtották az emlékmű kőoltárát. Az oltárra helyezett koszorúk, szalagok megégtek, és az oltár is károsodott. Különösen az Ukrajnában kialakult válság időszakában a Külügyminisztérium a köznyugalom elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tartja és elítéli az értelmetlen, vandál cselekedetet.

A tárca elvárja, hogy az ukrán hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki az esetet, állítsák helyre az emlékművet, és intézkedjenek a tettesek kézre kerítéséért és felelősségre vonásáért, továbbá a hasonló incidensek megelőzéséért - áll a közleményben. A történteket kedden a nemzetpolitikai államtitkárság is elítélte. Felháborítónak és méltatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajna a válság leküzdéséért és a demokratizálódásért küzd, egyesek a rendkívül feszült helyzetben megpróbálnak nemzetiségi feszültséget szítani azzal, hogy megrongálják az emlékművet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) súlyos magyarellenes provokációnak nevezte kedden kiadott nyilatkozatában a vereckei magyar honfoglalási emlékmű ismételt felgyújtását. A KMKSZ szerint a történtek megítélését súlyosbítja, hogy az előző ilyen (2011. február 19-én elkövetett) cselekedetet a Szabadság (Szvoboda) párt büszkén vállalta, és ez a szélsőségesen nacionalista szervezet jelenleg kormányon van.

Szerző

16 év fegyház az anyagyilkosnak

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla is tizenhat év fegyházbüntetést rótt ki arra a celldömölki férfira, aki tavaly megölte édesanyját.

A 44 éves vádlott rendszeresen fogyasztott alkoholt, és emiatt gyakran veszekedett édesanyjával. Tavaly január 18-án a sértett pénzt adott a fiának, hogy tartozásait kifizethesse. A vádlott ezután megivott öt-hat üveg sört egy italboltban, majd amikor hazatért, az anyja felelősségre vonta. A férfi egy késsel többször mellkason és hátba szúrta a sértettet, a nő belehalt sérüléseibe. A vádlott a történtek után a közeli borozóba ment. 

Korábban az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 16 év fegyházra ítélte. A védő a minősítés megváltoztatásáért, valamint a büntetés enyhítésért fellebbezett. A Győri Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és kiemelte, a különös kegyetlenség mint minősítő körülmény a szakértői megállapításokból is kiderül. A védelem hivatkozásában szereplő erős felindulásban elkövetett emberölés nem fogadható el.

Az elsőfokú ítélet így jogerőre emelkedett.

Szerző