Előfizetés

Élelmiszert kérnek a hívektől

Tartósélelmiszer-gyűjtést tartanak jövő vasárnaptól a katolikus templomokban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erre buzdító körlevelét most vasárnap, nagyböjt második vasárnapján olvassák fel országszerte a katolikus templomokban - közölte az MKPK sajtószolgálata.

A körlevélben rámutatnak arra, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak, és anyagi gondokkal küzdenek, ezért nem perselygyűjtésre kérik a híveket, hanem arra, hogy "szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a Katolikus Egyház segélyakciójához".

Mint írták, a gyűjtést a jövő heti vasárnapi szentmisékhez kapcsolódóan, illetve az azt követő hétköznapokon tartják, egészen március 30-ig. Az adományokat a karitász juttatja majd el a rászorulókhoz. Megemlítették, hogy a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból juttattak el a rászorulókhoz.

Felhívták a figyelmet arra: telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a karitász segítő munkájába, ha hívják a 1356-os telefonszámot, mert azzal hívásonként 500 forinttal járulnak hozzá a rászorultak megsegítéséhez. A körlevél idéz Ferenc pápa idei nagyböjti körleveléből is, miszerint "a Szentlélek (...) tartsa meg ezeket az elhatározásainkat, és erősítse bennünk az emberi nyomor iránti figyelmet és felelősséget, hogy könyörületessé váljunk és gyakoroljuk az irgalmat".

A pápa továbbá így fogalmaz: "(...) mi, keresztények arra kaptunk meghívást, hogy tekintsünk testvéreink nyomorára, érintsük meg, vegyük magunkra és tegyünk konkrétan azért, hogy könnyítsünk rajtuk. (...) A nyomor olyan szegénység, amelyben nincs bizalom, szolidaritás, remény". Ferenc pápa kitér arra is nagyböjti körlevelében, hogy háromfajta nyomort lehet megkülönböztetni: anyagi, erkölcsi és lelki nyomort, az anyagi nyomor pedig azokat érinti, akik nem emberhez méltó körülmények között élnek. E nyomor láttán "az egyház felkínálja szolgáló szeretetét, a diakóniát" - fogalmaz a pápa.

Metró4: végállomás, választás

Publikálás dátuma
2014.03.13. 12:13
A csúszások, problémák, bizonytalanságok ellenére most úgy tűnik: "valahogy" mégis átadják a 4-es metrót az utasoknak - néhány n
A kezdeti komoly gondok után már problémamentesen folyik a 4-es metró szerelvényeinek, illetve a vonal biztosító - és irányítórendszerének összehangolt tesztje: mivel az előírt 150 ezer kilométeres próbafutásból már 145 ezret teljesítettek a szerelvények, így az eredeti tervek szerint várhatóan átadhatják még az április 6-i választás előtt a metróvonalat. Eközben a hírek szerint a 3-as metró elöregedett kocsijainak cseréjéről tárgyalt Oroszországban Kocsis István volt BKV-vezér, az MVM-ügy gyanúsítottja.

Várhatóan átadják a 4-es metrót még a választások előtt. A Népszabadság információi szerint az Alstom-szerelvények már 145 ezer kilométert futottak biztonságkritikusnak minősített hiba nélkül a hatóság által előírt 150 ezerből. Így szinte már biztos, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a jövő héten kiadja az ideiglenes használatbavételi engedélyt a szerelvényekre, az alagútra, majd egy hét múlva az egész vonalra. Ezzel az utolsó akadály is elhárulhat a március 28-ra tervezett átadó ünnepség elől - írta a lap.

Február elején még napi egyszer előfordult a próbaüzem során olyan súlyos zavar, ami miatt azonnal ki kell állítani egy Alstom-szerelvényt. Igaz, a tendencia fokozatosan javult, mert korábban még napi 2-3 súlyosnak minősülő, "biztonságkritikus" hiba történt: váratlan ajtókinyílás vagy túlfutás. Ha a hátralévő tesztidőszakban nem történik nagyobb gond, az azt jelenti, hogy sikerült összecsiszolni a francia Alstom szerelvényeit a biztosító- és irányítórendszerrel, amit a német Siemens épített ki.

Az átadásra Tarlós István főpolgármester nem hívja meg Demszky Gábort, aki szívügyének tekintette a 4-es metrót, ráadásul 1990-2010 között - Európában rekordnak számító "ciklussal" - ő volt Budapest főpolgármestere. A Tarlós által sokat szidott "örökölt" metrószerződések és más nehézségek ellenére a Városháza a jelek szerint sikertörténetnek érzi a beruházást. Tarlós ugyanis azzal indokolta, hogy nem hívja meg elődjét, mert Demszky "nem érdemli meg", hogy "sütkérezzen a metró befejezésének a fényében".

Ha az átadó elől el is hárultak a műszaki-technológiai akadályok, a 4-es vonal üzemeltetésének egyelőre nincs fedezete. Megírtuk, hogy a fővárosi közgyűlésben február végén elfogadott idei budapesti költségvetésből ugyanis a közösségi közlekedés területén hiányzik a 4-es metró 2014-es üzemeltetésének több milliárd forintos fedezete, miközben a BKV Zrt.-nek 2014-ben 9,4 milliárd forint összegben kell korábbi adósságait törlesztenie, amire szintén nincs pénz a BKV - illetve annak vagyonkezelője, a BKK - és a főváros büdzséjében.

Eközben a Figyelő arról számolt be, hogy - bár ezt a Városháza tagadja - Kocsis István volt BKV-vezér még a Paksról szóló Putyin-Orbán találkozó előtt valóban Moszkvában járt, ahol tárgyalásokat folytatott a 3-asmetrón közlekedő régi és selejtezésre érett szovjet metrókocsik újra cserélésről. Ismert, hogy ugyan a 3-as vonalra a korábban a 2-esen közlekedő kevésbé öreg szovjet kocsikat tették át, de ezek átlagéletkora is meghaladja a 30 évet, így már-már alig tarthatók üzemképes állapotban.

A "szív forradalmával" felrázta a világot Ferenc pápa

A szív és a gesztusok forradalmának nevezte a "világot felrázó" Ferenc pápa első évét a püspöki kar napilapja. A l'Avvenire c. lap. az egyházfőt tavaly az Év Emberének megválasztó Time magazin főszerkesztőjével készített interjút, aki azt hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa a társadalmi egyenlőtlenség, szegénység és a globalizáció elleni fellépésével a "mai világ ellen intézett kihívást". 

A szentszéki L'Osservatore Romano szerint Ferenc pápa egy év alatt "mindenki példaképe lett" és beváltotta a tavalyi konklávén hozzáfűzött reményeket. A Famiglia Cristiana katolikus hetilap azt írta, Ferenc pápa "a hétköznapok frissességét hozta magával és megrengette vele az egyházat".  A ma megjelent felmérések szerint a hívő és nem hívő olaszok 87 százaléka bízik Ferenc pápában, aki szerintük megváltoztatta az egyházat.

Ferenc pápa hidat épít az egyház és a hívők népe között - vélte Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség elnöke a Corriere della Sera milánói lapban megjelent elemzésében. Riccardi arra keresett választ, miként lehet, hogy az egy éve még "haldoklónak" tűnő egyház most tavaszát éli, a média kedvezően beszél az argentin pápáról és az emberek is újfajta érdeklődést mutatnak az egyház iránt.  

"A szkeptikusok (az egyházon belül és kívül) múló és a média teremtette jelenségről beszélnek, mintegy blöffnek tartják. Szerintük az egyház válságát nem lehet néhány hónapon belül megoldani. Valójában a pápaság olasz fertőzésben szenvedett: vezetői képtelenek voltak az irányításra. Nem véletlen, hogy a konklávén több bíboros kizárta az olasz pápajelöltet..." - fogalmazott Andrea Riccardi. Hozzátette: Ferenc pápa a "népszerűség adta életerőt" hozta az egyházba. Innovatív üzenete az, hogy az egyház központjába maguk a szegények kerüljenek, ne csak a puszta szociális érzékenység.

A torinói La Stampa szerint Ferenc pápa egy év elteltével is megfejtésre váró titok maradt: "a lelkes hívők, morgó egyháziak és a magyarázatot kereső laikusok között Ferenc pápa saját útját követi rendkívüli hittel (...) néha azt a benyomást keltve, hogy egyedül van". A napilap úgy látja, Ferenc pápa első egy éve alatt az egyház tekintélyét és vonzóerejét akarta visszaadni. Az Il Messaggero című lap az évfordulóra megjelent Ez a pápa túlzottan tetszik című könyvet ismertette. Az olasz Mária Rádió volt újságírói által írt kötet kritikusan értékeli Ferenc pápa "viszonylagosnak" tartott egyházi-erkölcsi tanítását és "hivalkodónak" Ferenc pápa hangsúlyozott egyszerűségét.

Miközben a sajtó a Sixtus-kápolnából tavaly március 13-án este felemelkedett fehér füstről emlékezett meg és a Vatikánba az egész világból üdvözletek érkeznek, Ferenc pápa megválasztása első évfordulóját Aricciában tölti, ahol a kúria tagjaival nagyböjti lelkigyakorlaton vesz részt.