Vizsgálják ki a gyanús ajánlásokat!

Az ellenzéki összefogás szerint a kormány kötelessége kivizsgálni a gyanús ajánlásokat, miután sajtóértesülések szerint a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtés során több párt visszaélhetett az állampolgárok adataival, meghamisíthatta aláírásukat.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: az igazságügy- és a belügyminiszternek megvan a lehetősége a vizsgálat lefolytatására a központi nyilvántartásban meglévő aláírásminták alapján, és ha szükséges, a rendőrség bevonására is.

Hangsúlyozta: nem egyszerűen választási csalásról van szó, hanem az állampolgárok adataival való visszaélésről, ami bizalmi válságot okozhat.

Felidézte, hogy a paksi választási bizottság egyik tagja is megtalálta adatait és hamisított aláírását egy olyan ajánlási ívén, amelyet nem írt alá. Ennek a nyilvánvaló hamisítás ellenére mégsem lett következménye azon kívül, hogy az ajánlást nem vették figyelembe - jegyezte meg Tóbiás József.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tesznek feljelentést, a szocialista politikus úgy válaszolt: a szükséges eszközök a kormány kezében vannak, és egy hét alatt ki is tudná szűrni a gyanús ajánlásokat.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa arról beszélt: a Fidesz a feliratkozás bevezetésével megpróbálta csökkenteni a választási részvételt, majd amikor a regisztráció az Alkotmánybíróságon elbukott, olyan választási szabályozást alkotott, amely az ajánlási rendszer átalakításával bizniszpártokat, zavaros hátterű és kétes erkölcsű embereket szabadított rá a választókra, és juttatott jelentős költségvetési támogatáshoz azért, hogy "torzítsák a választói akaratot".

Egy e-mail bizonyítja, hogy az Új Magyarország Párt nevű, "csak papíron, a kampányfinanszírozási számlákon létező" párt egyik munkatársa tavaly ősszel a szervezet minden adatát elküldte Zuschlag Jánosnak - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: a levélhez az új választási szabályok mellett az idősotthonok és a hajléktalanszállók címét is mellékelték. Szerinte ez is bizonyítja, hogy a szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt korábbi szocialista politikus is "gründolt egy pártot magának".

Szerző

Élelmiszert kérnek a hívektől

Tartósélelmiszer-gyűjtést tartanak jövő vasárnaptól a katolikus templomokban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erre buzdító körlevelét most vasárnap, nagyböjt második vasárnapján olvassák fel országszerte a katolikus templomokban - közölte az MKPK sajtószolgálata.

A körlevélben rámutatnak arra, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak, és anyagi gondokkal küzdenek, ezért nem perselygyűjtésre kérik a híveket, hanem arra, hogy "szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a Katolikus Egyház segélyakciójához".

Mint írták, a gyűjtést a jövő heti vasárnapi szentmisékhez kapcsolódóan, illetve az azt követő hétköznapokon tartják, egészen március 30-ig. Az adományokat a karitász juttatja majd el a rászorulókhoz. Megemlítették, hogy a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból juttattak el a rászorulókhoz.

Felhívták a figyelmet arra: telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a karitász segítő munkájába, ha hívják a 1356-os telefonszámot, mert azzal hívásonként 500 forinttal járulnak hozzá a rászorultak megsegítéséhez. A körlevél idéz Ferenc pápa idei nagyböjti körleveléből is, miszerint "a Szentlélek (...) tartsa meg ezeket az elhatározásainkat, és erősítse bennünk az emberi nyomor iránti figyelmet és felelősséget, hogy könyörületessé váljunk és gyakoroljuk az irgalmat".

A pápa továbbá így fogalmaz: "(...) mi, keresztények arra kaptunk meghívást, hogy tekintsünk testvéreink nyomorára, érintsük meg, vegyük magunkra és tegyünk konkrétan azért, hogy könnyítsünk rajtuk. (...) A nyomor olyan szegénység, amelyben nincs bizalom, szolidaritás, remény". Ferenc pápa kitér arra is nagyböjti körlevelében, hogy háromfajta nyomort lehet megkülönböztetni: anyagi, erkölcsi és lelki nyomort, az anyagi nyomor pedig azokat érinti, akik nem emberhez méltó körülmények között élnek. E nyomor láttán "az egyház felkínálja szolgáló szeretetét, a diakóniát" - fogalmaz a pápa.

Szerző

Metró4: végállomás, választás

Publikálás dátuma
2014.03.13. 12:13
A csúszások, problémák, bizonytalanságok ellenére most úgy tűnik: "valahogy" mégis átadják a 4-es metrót az utasoknak - néhány n
A kezdeti komoly gondok után már problémamentesen folyik a 4-es metró szerelvényeinek, illetve a vonal biztosító - és irányítórendszerének összehangolt tesztje: mivel az előírt 150 ezer kilométeres próbafutásból már 145 ezret teljesítettek a szerelvények, így az eredeti tervek szerint várhatóan átadhatják még az április 6-i választás előtt a metróvonalat. Eközben a hírek szerint a 3-as metró elöregedett kocsijainak cseréjéről tárgyalt Oroszországban Kocsis István volt BKV-vezér, az MVM-ügy gyanúsítottja.

Várhatóan átadják a 4-es metrót még a választások előtt. A Népszabadság információi szerint az Alstom-szerelvények már 145 ezer kilométert futottak biztonságkritikusnak minősített hiba nélkül a hatóság által előírt 150 ezerből. Így szinte már biztos, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a jövő héten kiadja az ideiglenes használatbavételi engedélyt a szerelvényekre, az alagútra, majd egy hét múlva az egész vonalra. Ezzel az utolsó akadály is elhárulhat a március 28-ra tervezett átadó ünnepség elől - írta a lap.

Február elején még napi egyszer előfordult a próbaüzem során olyan súlyos zavar, ami miatt azonnal ki kell állítani egy Alstom-szerelvényt. Igaz, a tendencia fokozatosan javult, mert korábban még napi 2-3 súlyosnak minősülő, "biztonságkritikus" hiba történt: váratlan ajtókinyílás vagy túlfutás. Ha a hátralévő tesztidőszakban nem történik nagyobb gond, az azt jelenti, hogy sikerült összecsiszolni a francia Alstom szerelvényeit a biztosító- és irányítórendszerrel, amit a német Siemens épített ki.

Az átadásra Tarlós István főpolgármester nem hívja meg Demszky Gábort, aki szívügyének tekintette a 4-es metrót, ráadásul 1990-2010 között - Európában rekordnak számító "ciklussal" - ő volt Budapest főpolgármestere. A Tarlós által sokat szidott "örökölt" metrószerződések és más nehézségek ellenére a Városháza a jelek szerint sikertörténetnek érzi a beruházást. Tarlós ugyanis azzal indokolta, hogy nem hívja meg elődjét, mert Demszky "nem érdemli meg", hogy "sütkérezzen a metró befejezésének a fényében".

Ha az átadó elől el is hárultak a műszaki-technológiai akadályok, a 4-es vonal üzemeltetésének egyelőre nincs fedezete. Megírtuk, hogy a fővárosi közgyűlésben február végén elfogadott idei budapesti költségvetésből ugyanis a közösségi közlekedés területén hiányzik a 4-es metró 2014-es üzemeltetésének több milliárd forintos fedezete, miközben a BKV Zrt.-nek 2014-ben 9,4 milliárd forint összegben kell korábbi adósságait törlesztenie, amire szintén nincs pénz a BKV - illetve annak vagyonkezelője, a BKK - és a főváros büdzséjében.

Eközben a Figyelő arról számolt be, hogy - bár ezt a Városháza tagadja - Kocsis István volt BKV-vezér még a Paksról szóló Putyin-Orbán találkozó előtt valóban Moszkvában járt, ahol tárgyalásokat folytatott a 3-asmetrón közlekedő régi és selejtezésre érett szovjet metrókocsik újra cserélésről. Ismert, hogy ugyan a 3-as vonalra a korábban a 2-esen közlekedő kevésbé öreg szovjet kocsikat tették át, de ezek átlagéletkora is meghaladja a 30 évet, így már-már alig tarthatók üzemképes állapotban.

Szerző