Előfizetés

Szlovák elnökválasztás - Fico és Kiska jutott a második fordulóba

 Az előzetes várakozásoknak megfelelően Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska vállalkozó jutott az államfőválasztás második fordulójába a szlovák elnökválasztás szombaton tartott első fordulójának nem hivatalos végeredménye szerint.

A szlovák statisztikai hivatal szerint az első fordulóban Robert Fico kormányfő, a baloldali kormánypárt az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, a kormányfőre a szavazók 28 százaléka voksolt. A második helyen a függetlenként indult Andrej Kiska vállalkozó végzett, a voksok 24 százalékát kapta meg.

Megfelelően a várakozásoknak, az államfőválasztás nem hivatalos végeredménye szerint az első körben nem született döntés az új szlovák államfőről. Így két hét múlva, március 29-én második fordulóra kerül sor. Ekkor az első fordulóban a két legjobb eredményt elért jelölt, azaz Robert Fico és Andrej Kiska között lehet választani. A második fordulóba továbbjutottak személye és sorrendje nem számít meglepetésnek. Az viszont igen, hogy Robert Ficora a vártnál kevesebben, Andrej Kiskára viszont többen szavaztak.

A nem hivatalos végeredmény szerint a voksolás első fordulójában Radoslav Procházka független parlamenti képviselő szerezte meg a harmadik helyet (az érvényes voksok mintegy 21,2 százalékával) a negyedik helyen pedig a 12,9 százalékkal a szintén függetlenként indult Milan Knazko színművész végzett. A sorrendben az ötödik a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltje, ő a szavazatok 5,1 százalékát kapta meg, és ezzel megelőzte a hatodik helyet megszerzett Pavol Hrusovskyt (3,3 százalék) akit a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most-Híd szlovák-magyar párt alkotta úgynevezett Néppárti Platform indított.

A statisztikai hivatal adatai szerint a szombati voksoláson a választásra jogosult szavazópolgárok 43,4 százaléka vett részt, azaz kevesebben mentek el szavazni, mint az eddigi államfőválasztásokon átlagban. A korábbi államfőválasztások átlagos részvételi aránya 50 százalék körüli volt. Dél-Szlovákia több régiójában, vagyis a magyarok által legsűrűbben lakott régiókban, a választási részvétel az országos átlagnál is alacsonyabb volt.

A sorrendben negyedik közvetlen szlovák államfőválasztás első fordulójában rekordszámú, összesen 14, többségében függetlenként induló jelöltre lehetett szavazni. A forduló hivatalos végeredményét vasárnap délelőtt teszik közzé.

Kelemen Hunor: Minden nap küzdeni kell a szabadságért

Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes szerint az erdélyi magyarságnak minden nap küzdenie kell a szabadságáért, és be is kell laknia az elért szabadságot, élnie kell a kivívott jogokkal.

Kelemen Hunor Szacsvay Imre 1848-as országgyűlési jegyző nagyváradi szobránál mondott ünnepi beszédet szombat délután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rendezvényén. Kijelentette, az erdélyi magyarság kétségkívül szabadabb most, mint húsz évvel ezelőtt, de szabadsága nem stabil, és az elmúlt időszakban felerősödtek, elszaporodtak a közösség elleni támadások.

"Közösségi szimbólumainknak folyamatosan nekirontanak azok, akik nem értik, hogy sem tiltás, sem parancs nem tépi ki az ember szívéből a nemzeti lét legfontosabb értékeit: a nyelvet, a kultúrát, a szimbólumokat" - jelentette ki a kormányfőhelyettes. Azt is megjegyezte, a közösségnek újra és újra meg kell küzdenie az iskolai osztályokért, az anyanyelv használatáért, a kétnyelvű feliratokért, az államosított ingatlanok visszaszerzéséért és a visszaszervezett vagyon megőrzéséért.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, félreismerik a magyar közösséget azok, akik azt hiszik, hogy az szó nélkül hagyja a jogsértések sorozatát. "Ha baj van, mi erdélyi magyarok nem bújunk el, mi emelt fővel vállaljuk identitásunkat. (...) Nem fordulunk egymás ellen, összezárunk és egy emberként állunk ki jogainkért" - fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint az 1848-as szabadságharcnak is ez lehet az egyik máig ható tanulsága.

A kormányfőhelyettes szerint a mai nemzedék szabadságharca a közösségi jogokért vívott mindennapos küzdelem. Megjegyezte, a szabadság felelősség is, ezért bátran nemet kell mondani minden szélsőségre.
Az RMDSZ nagyváradi rendezvényén mintegy 1500 résztvevő jelenlétében tettek ünnepi fogadalmat a város cserkészcsapatai. A rendezvényt heves szélvihar és az eleredő eső zavarta meg. A szél a Szacsvay szobor szomszédságában lévő épület több tetőcserepét is lesodorta, a lehulló cserepek senkit nem sebesítettek meg.

Szlovákia ma elnököt választ

Érdemi problémák nélkül zajlik a szlovák elnökválasztás első fordulója - tájékoztatta az MTI-t Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság (ÚVK) magyar elnöke szombat délután.A bizottsághoz a délutáni órákig mindössze hat, a választások menetét érintő lakossági beadvány érkezett, ezek többsége információkérés volt, érdemi panaszok nem érkeztek - számolt be az ÚVK elnöke. A beadványok között olyan is akadt, amelyikben az államfőjelöltek névsorát vagy éppen a helyi választási bizottságok tagjainak öltözékét kifogásolták, ám törvénysértésről nem érkezett bejelentés.

Nyilfa Péter elmondta: a Központi Választási Bizottság az esetleges választási visszaélések közül leginkább a szavazatvásárlásokról érkező esetleges bejelentésekre próbál összpontosítani. A múltbéli választások során több ilyenre is volt példa, főként az ország keleti régióiban, a mostani voksolás során azonban nem érkezett ilyesmiről információ.
Az ország történetében negyedik közvetlen államfőválasztáson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, akik rekordszámú, összesen 14, többségében függetlenként induló jelöltre szavazhatnak. Az elnökválasztáson a részvétel rendszerint nem kimagasló arányú, a korábbi felmérések szerint a mostani első fordulóban is csak 50 százalék körül alakulhat.
A választás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően egy órával, este tizenegy körül hozzák nyilvánosságra, ekkorra várhatóak a részvételi arányra vonatkozó felmérések első részeredményei is. A nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban, a hivatalos pedig vasárnap délelőtt várható.