Előfizetés

Gyurcsány: "A történelem poklára kell küldeni ezt a hatalmat"

Publikálás dátuma
2014.03.18. 20:30
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél pártja kampányrendezvényén a budapesti Syma rendezvénycsarnokban 20
Az áprilisi választáson nem elegendő csak behúzni egy ikszet, a választóknak arról is számvetést kell készíteniük, hogy hajlandók-e megküzdeni a jólét és lehetőség világáért - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció keddi, a budapesti SYMA-Csarnokban tartott kampányrendezvényén.

A DK elnöke úgy fogalmazott: arra biztat mindenkit, hogy akarjon küzdeni, mert az ország boldogságát nem fogják ajándékként odaadni, "mintha egy karácsonyfa alá kapnánk valamilyenfajta becsomagolt ezüstdobozba". A volt miniszterelnök kijelentette, hogy az ország "felnőttséget" kíván, a felnőttek pedig tudják, hogy a tartós siker receptje a közös, felelős munka. Arra kérte a jelenlévőket, hogy merjék az országot saját képükre formálni, "ne adják oda albérletbe se Orbánnak, se másnak, se nekünk". 

De ahhoz, hogy ezt megtegyék, első lépésként "küldjék a történelem poklára ezt a hatalmat, amely tönkretesz bennünket, tönkreteszi a nemzetét és oda vezet bennünket, ahonnan nincsen visszaút, nincsen felemelkedés, nincsen jólét, nincsen szabadság, nincsen boldogság. Nincs magyar jövő arra, amerre ezek visznek bennünket" - jelentette ki a mostani kormányoldalra utalva. "Igen, igen" - idézte a szocialisták egykori kampányjelszavát a 2006-os választásokra visszautaló politikus, azzal folytatva: nem változott a régi jelszó, polgári szabad világot akarnak. Arra is kitért, hogy azóta sokan elbizonytalanodtak, és feltették maguknak a kérdést, hogy jó úton jártak-e. Nekik azt üzente: "átkozottul igazunk volt". Hozzátette: az embert időnként padlóra küldik, de ilyenkor az minősíti, hogy feláll-e.

A magyarok, ha lehetőségük volt rá, mindig Nyugatra mentek, Magyarországon nemcsak a meteorológiai, hanem a történelmi szél is nyugatról fúj. Egy rossz meteorológusa van az országnak, aki a szeleket nem Nyugatról várja, hanem Keletről. "Orbánnak hívják ezt a szélhámost" - folytatta. Az áprilisi választás nemcsak arról fog szólni, hogyan hívják a következő miniszterelnököt - mondta, hozzátéve, hogy "Mesterházy Attilának fogják hívni". Szavai szerint most a szocialisták elnökének vezetésével egy a korábbiaknál nehezebb csatába indulnak, mert arra akarják rávenni az embereket, hogy ne akarjanak visszafordulni. Nincsen más lehetőség, mint beteljesíteni az István kora óta tartó történelmi küldetést, és lehorgonyozni a kompországot a Nyugat partjainál - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: "vagy ez a sorsunk, vagy a pusztulás, Nyugat az élet, Kelet a zuhanás". A "kormányváltók" repülni akarnak Magyarországgal egy nyugodtabb, szebb, tisztességesebb világba. A DK elnöke kijelentette: nincsen kétsége afelől, hogy a választáson szűk többséggel, de győzni fognak. A "kormányváltók" és a velük tartók nehéz útra vállalkoznak, és Mesterházy Attilának is nehéz dolga lesz, de meg fog tudni küzdeni a feladatával - hangsúlyozta. A jobboldaliaknak, konzervatívoknak üzenve azt mondta, nem az ő ellenükben akarnak győzni, és nem gondolják, hogy ez az ország nem az ő hazájuk.

Gyurcsány Ferencet beszéde végén hárman kérdezhették a közönség soraiból. A DK vezetője reagálásában úgy fogalmazott, a jobboldal a magyar falu lassú halálának legfőbb okozója azáltal, hogy felszámolta a nagyüzemeket és ellehetetlenítette a háztáji gazdaságokat, amelyek nélkül pedig nem lehet sikeres az agrárium. Kiemelte továbbá, a "kormányváltó erők" hatalomra kerülése után azok a fiatalok, akik külföldre vándoroltak, nem fognak azonnal tömegével hazatérni, mert hosszú évekbe is telhet, míg Mesterházy Attila vezetésével visszaszerzik azt a bizalmat, amelyet Orbán Viktor vesztett el. A volt kormányfő emellett szólt arról is, hogy az istenhitet a legszentebb magánügynek tartja, pártjának pedig csupán a klerikalizmussal van problémája.

A rendezvényen a színpadra lépett a baloldali összefogás színeiben a fővárosban induló három DK-s jelölt. A budapesti 1-es választókerületben induló Kerék-Bárczy Szabolcs azt mondta, a választások tétje óriási. Az dől el, hogy Nyugat vagy Kelet, Merkel vagy Putyin, béke vagy más államok megszállása, nyugodt építkezés vagy félelem, jogállam vagy maffiahatalom. Szavai szerint ők a jogállamot képviselik, a Fidesz ezzel szemben a maffiaállamot. A Fidesz megfélemlít és fél, még vitázni sem hajlandó - jelentette ki.

Bauer Tamás kijelentette, azért kell "elkergetni" a kabinetet, mert kormányzásuk egy irdatlan nagy hazugsággal, a "nyugdíjhazugsággal" kezdődött, és egy irdatlan nagy hazugsággal, az "atomerőmű-hazugsággal" fejeződik be. A kormányváltás után megszűnik a félelem, Magyarország visszalép Európába, csökkenni fog a szegénység, és érdemes lesz hazajönniük azoknak, akik az elmúlt években elmentek - érvelt a volt parlamenti képviselő.

Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor egész életében emlékezni fog arra, hogy a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitában "Gyurcsány Ferenc felmosta vele a padlót". A fideszesek minden eszközzel "galád módon" befolyásolják a küzdelmet, de mégis "bujkálnak" a vita elől - jelentette ki.A DK jelöltjei a SYMA-csarnok leválasztott felét megtöltő, nagyrészt időskorú közönség előtt mutatkoztak be. A rendezvényt a Pa-Dö-Dö együttes fellépése nyitotta meg, egyik korábbi slágerüket adtak elő átírt formában, "Hi-hi Szása! Újra itt vagy már nekem!" refrénnel.

Magyar bíróságon támadja meg a villamostender-döntést a Skoda csoport

A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. részt vett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. alacsonypadlós villamosok, döntően Európai Uniós források felhasználásával történő beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárásán. Közleményük szerint  a bírálati eljárás során azt tapasztalták, hogy a BKK különböző indokokkal rendre kizárni igyekezett ajánlatukat, végül az eljárást lezáró döntésével érvénytelenné is nyilvánította azt. A társaság pert indít a magyar bíróságon. 

A Skoda csoport szerint ugyanis a döntés sérti a támogatást biztosító uniós jogot és gyakorlatot. Miután szerelvényenként közel száz millió, összesen mintegy négy milliárd forinttal olcsóbban tudnák szállítani a minden technikai és egyéb paraméterében a kiírásnak megfelelő villamosokat, a döntés ellentmond a magyar és Uniós források ésszerű felhasználásának is.

A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. szerint a BKK eljárásának elfogultságát bizonyítja, hogy a társaságot kizáró első döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, és új eljárás lefolytatását írta elő. Ezt a BKK már a határozat közzétételének napján elutasította,  új kifogásokkal állt elő, majd az új eljárást lezáró döntésével ismételten érvénytelenné nyilvánította a társaság ajánlatát. A jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottság 2014. március 3-án elutasította, a BKK pedig még a a határozat kézhezvétele előtt aláírta a villamosok beszerzésére vonatkozó szerződést. A Skoda csoport e határozat bírósági felülvizsgálatára pert indít az illetékes magyar bíróság előtt, közlésük szerint a sérelmezett döntés megváltoztatása érdekében minden lehetséges magyarországi és Európai Uniós bírósági és egyéb fórumot igénybe vesznek.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a fővárosi villamostenderen végig maximálisan betartották a közbeszerzési törvényt, a szállítói szerződést pedig jogszerűen kötötték meg.

A BKK ezt a Skoda bejelentésére reagálva közölte.  A központ közleménye szerint ajánlatuk hat, egymástól elkülönülő, önmagában is kizárást jelentő hiba, hiányosság, meg nem felelősség miatt érvénytelen, és ebben a hat kérdésben a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKK-nak adott igazat. Hozzátették: álláspontjukat bármilyen bíróság vagy hatóság előtt készek ismertetni, ahova a Skoda ebben az ügyben jogszerűen fordul.    

Mondjunk végre igazat!

Hajnal,4 óra 30 perc. Kossuth rádió. Indul az ügyeletes Határok nélkül adás, ahol a kormányunk kimagasló  határon túli tevékenységét szokták propagálni. Megszólal az ungvári riporter Iváncsi Attila, aki elmondja,hogy mit írt a mukachevo.net portál tegnap az ukrán eseményekről. Arról, hogy részleges mozgósítás kezdődött Ukrajnában, és beszélt általában a helyzetről. De egy szóval sem említette, hogy ugyan ezen a portálon tegnap bejelentették, miszerint a Beregszászi képviselők a Nemzetbiztonsági szolgálathoz /SZBU/-hoz, meg a magyar kormányhoz és az Európai parlamenthez fordultak. Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője kijelentette egy sajtótájékoztatón, hogy a "Krimi referendum teljesen törvényes volt", habár tudta, hogy Ukrajnában ez a referendum törvénytelen volt. A képviselők fel vannak háborodva, hogy miért egy ilyen ember képviselte az EP-t a Krimi referendumon, mint megfigyelő.

A portálon olvasható az is, hogy Kovácsnak néhány éve irodája van Beregszászon, ahol találkozik a helyi emberekkel, és aggódnak, hogy Kovács Béla tevékenysége nem tesz jót a politikai és társadalmi békének. Jó lenne, ha az úgynevezett közrádió megértene, hogy hazánkban rengetegen élnek, akik nemcsak a riporterek meséit figyelik, hanem maguk is olvasnak a nagyon tragikus helyzetről, ami most Ukrajnában van. Pláne, hogy a Kárpátalján több, mint százezer magyar él, és az ő sorsuk nagy aggodalomra ad okot. Ezért is jó lenne, ha a Jobbik szélsőségesei és az MR megértenék, hogy nagyon fontos lenne nem himnuszokat énekelni a magyar kormány határon túli tevékenységéről, hanem megmondani az igazat, hogy ki és mit keres egy szuverén ország területén.