Rossz évre számít a Magyar Telekom

Bevételének és nyereségének csökkenésére, beruházásainak szinten tartására számít az idén a Magyar Telekom, a társaság közgyűlési anyagaiban megfogalmazott célkitűzései szerint.

Az április 11-re kitűzött közgyűlésre készült, a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett vezetőségi beszámoló szerint 2014-re az igazgatóság a bevételek szinten tartása és 3 százalékos csökkenése közötti értékét tartja elérhetőnek, a 2013-as 5 százalékos emelkedés után, amikor 637,5 milliárd forint bevételre tett szert a társaság.

Ennek okát a szabályozott kiskereskedelmi energiaárak csökkentésében, a vállalati szektor költéseinek várható korlátozottságában, és abban jelölték meg, hogy a macedóniai árszintek továbbra is nyomás alatt lesznek. Megjegyzik, hogy az MT eredményei nagymértékben függnek a hazai kereslet alakulásától, és bár Magyarországon a fogyasztás és a beruházások lassan trendfordulóhoz érnek, de a növekedés törékeny.

A társaság EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye, amely azonban tartalmazza a működéshez kapcsolódó adók hatását is, a célkitűzés szerint a 2013-as 7,9 százalékos csökkenést követően az idén 3-6 százalék közötti mértékben eshet. Ennek oka az alacsonyabb EBITDA-tartalmú szolgáltatások arányának növekedése, illetve a magasabb távközlési adó. (Tavaly az EBITDA 179,7 milliárd forint volt.) A beszámoló szerint 2014-ben a fizetendő közműadó mintegy 7,4 milliárd, a távközlési adó 28 milliárd forint lesz a Magyar Telekomnál, míg tavaly ez 7,4, illetve 23,9 milliárd volt.
Az igazgatóság javaslata szerint a hálózat modernizációját, az LTE fejlesztéseket és a PSTN migrációt magába foglaló beruházásainak összege (CAPEX) a spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül, mintegy 87 milliárd forint lesz az idén, alig kevesebb a tavalyi 87,4 milliárd forintnál.

2013-ban a Magyar Telekom megtartotta vezető pozícióját a magyarországi vezetékes, mobil, internet és ICT üzleti területeken. A bizonytalan makrogazdasági és piaci helyzet ellenére sikeresen növelték a bevételt, javult az ügyfélmegtartási képességük és jelentős mennyiségi növekedést értek el. Fokozatosan bővítették hálózati és ügyfél-kiszolgálási képességüket - foglalja össze az elmúlt évet a beszámoló.

"Középtávú stratégiai célunk, hogy hatékonyabb és agilis szervezetté váljunk, termék és szolgáltatásportfoliónkat
egyszerűsítsük, és fokozzuk a folyamataink automatizálását. Kihasználjuk képességeinket, hogy vezető szerephez jussunk az otthonok digitális kiszolgálásában a fogyasztók és a partnerek számára egyaránt. Az alaptevékenységeken kívüli területek, mint például az energia, az e-egészség, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatások az ügyfelek megtartását szolgálják és új bevételi forrásokat jelentenek" - fogalmaz az igazgatósági beszámoló.

Szerző

Megszólalt és védekezik Matolcsy háziszerzője

Nem vett részt az ominózus Goldman Sachs-os ebéden Wiedermann Helga, és a résztvevők nem számoltak be neki - közölte a Sakk és Póker című könyv szerzője. Ettől függetlenül ragaszkodik hozzá, hogy a kötet tényregény. Ismeretes: a kormányváltó pártok képviselői büntetőfeljelentést tettek az ügyészségen ismeretlen tettes ellen bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt. 

A feljelentés összefügghet azzal, hogy Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök 2011 novemberében még nemzetgazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs befektetései bankárainak - erről Matolcsy korábbi kabinetfőnöke, Wiedermann Helga írt múlt héten megjelent könyvében. Matolcsy a könyvbemutatón még a gazdasági szabadságharc krónikájaként mutatta be a kötetet, majd amikor kiderült, hogy a benne szereplő történet felveti a büntetőjogi felelősségét, fikciónak minősítette azt.

Wiedermann Helga ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy tényregényt írt. Kérdés ugyanakkor, hogy ha ő maga nem vett részt az ebéden, és annak résztvevői sem tájékoztatták, honnan vette az információt. A kötet ugyanis részletesen leírja, hogy amikor Matolcsy mellékesen megjegyezte, hogy a magyar kormány ismét tárgyalást kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), megállt a vajazókés a bankárok kezében, majd egyikük kiment a mosdóba. Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik.

Ezzel szemben a könyvben mindössze az idézetek szerepelnek forrásmegjelöléssel és idézőjelben. Az előszóban pedig úgy fogalmaz a szerző, hogy megírta a gazdasági szabadságharc történetét. A szerző a könyvben sehol nem utal rá, hogy a könyv fikció, épp ellenkezőleg, azt hangsúlyozza, hogy közel állt a tűzhöz. Ennek fényében vagy tényregény a kötet és akkor Matolcsy valóban bennfentes információkat adott ki a bankároknak vagy Wiedermann nincs tisztában a "tény" fogalmával.

Szerző

Rossz adós, de közúton is foglalhat a NAV

Csak idő kérdése, hogy az Európai Bíróság elé citálják a NAV-ot a visszaigényelt áfaösszegek jogtalan visszatartása miatt – állítja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb jelentése. Az adójogi és adóperes iroda szakértői szerint a késedelmes kiutalások aránytalanul nagy terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak és ezzel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az uniós előírásokat is megsérti.

„A NAV a kiutalás előtti ellenőrzésekre hivatkozva jelenleg is több ezer ügyben késlelteti a visszaigényelt áfa kifizetését, és ezzel gyakran helyrehozhatatlan károkat okoz az érintett vállalkozásoknak - mutat rá Harcos Mihály ügyvéd. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalata az volt, hogy ez ellen nem lehet semmit tenni, de a helyzet mégsem teljesen kilátástalan, hiszen a közelmúltban, több esetben is az EB tett pontot ilyen megoldhatatlannak tűnő problémák végére."

A közösségi jog ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a vállalkozásokat az áfa-levonás joga „azonnali jelleggel” illeti meg. Ez alatt azt kell érteni, hogy a vállalkozásoknak a visszaigényelt áfát nem évekkel később, hanem záros határidőn belül kell megkapniuk. Az adókijátszások elleni fellépés érdekében a közösségi jog is megengedi a kiutalások előtti ellenőrzések lefolytatását, de az adólevonási jog ebből adódó korlátozása nem terhelheti aránytalanul az érintetteket.

Korábban már az ombudsman is vizsgálta a NAV kiutalási gyakorlatát, és a probléma megoldását az adóeljárási jogszabályok módosításában látta. Az ombudsman véleménye az volt, hogy ésszerű határt kell szabni a kiutalások elhúzódásának megakadályozására, ezt azonban csak a jogszabályok módosításával lehet elérni. Mára már világos, hogy a kérdéses jogszabályok, legalábbis, azok, amelyek a tényleges kiutalási határidőt érintik, maradtak úgy, ahogy voltak.

Az adók beszedésére viszont egyre több lehetőséget kap a NAV. A január elsejétől törvényadta lehetőségük a pénzügyőröknek például az is, hogy az adótartozását ki nem egyenlítő adósoktól ingóságokat foglaljanak le akár közúti ellenőrzéskor is.
Az új törvényi lehetőséggel élve, közúti ellenőrzés során, már két esetben is behajtottak a pénzügyőrök adótartozást a Dél-Alföldön. Az egyik esetben egy vontatót foglaltak le, a másik esetben az érintett adós helyben kiegyenlítette tartozását.

Szerző
Témák
áfa NAV