Előfizetés

A könyvelést is bekötnék az adóhatósághoz

A következő négy évben mindenképpen ki kellene alakítani egy olyan informatikai rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság a vállalkozások könyvelési rendszerébe is betekinthessen – írja a Magyar Nemzet. A szisztéma – szakmai becslés szerint – százmilliárdos megtakarítást hozhatna, és kiszorítaná az országból az adóügyi visszaélésre szakosodó bűnözői körök nagyobb részét.

A megoldás lehetővé tenné, hogy a hatósági emberek akár az íróasztal mellől elvégezhessék a legfontosabb adóügyi, nyomozati ellenőrzéseket. Dióhéjban ekként foglalható össze az a – bűnüldözési tapasztalatokon is nyugvó – szakmai elképzelés, amely az áfacsalások visszaszorítását tűzte ki célul.

A módszer bevezethető, és kétségkívül hatékony lenne – így fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. Ruszin Zsolt közölte: az első lépést a könyvelői programok által készített jelentések egységesítése adhatná. Emellett szükség volna arra is, hogy kiépítsék a megfelelő informatikai rendszert, az adóhivatal felkészüljön az elektronikus kapcsolatra.

Rossz évre számít a Magyar Telekom

Bevételének és nyereségének csökkenésére, beruházásainak szinten tartására számít az idén a Magyar Telekom, a társaság közgyűlési anyagaiban megfogalmazott célkitűzései szerint.

Az április 11-re kitűzött közgyűlésre készült, a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett vezetőségi beszámoló szerint 2014-re az igazgatóság a bevételek szinten tartása és 3 százalékos csökkenése közötti értékét tartja elérhetőnek, a 2013-as 5 százalékos emelkedés után, amikor 637,5 milliárd forint bevételre tett szert a társaság.

Ennek okát a szabályozott kiskereskedelmi energiaárak csökkentésében, a vállalati szektor költéseinek várható korlátozottságában, és abban jelölték meg, hogy a macedóniai árszintek továbbra is nyomás alatt lesznek. Megjegyzik, hogy az MT eredményei nagymértékben függnek a hazai kereslet alakulásától, és bár Magyarországon a fogyasztás és a beruházások lassan trendfordulóhoz érnek, de a növekedés törékeny.

A társaság EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye, amely azonban tartalmazza a működéshez kapcsolódó adók hatását is, a célkitűzés szerint a 2013-as 7,9 százalékos csökkenést követően az idén 3-6 százalék közötti mértékben eshet. Ennek oka az alacsonyabb EBITDA-tartalmú szolgáltatások arányának növekedése, illetve a magasabb távközlési adó. (Tavaly az EBITDA 179,7 milliárd forint volt.) A beszámoló szerint 2014-ben a fizetendő közműadó mintegy 7,4 milliárd, a távközlési adó 28 milliárd forint lesz a Magyar Telekomnál, míg tavaly ez 7,4, illetve 23,9 milliárd volt.
Az igazgatóság javaslata szerint a hálózat modernizációját, az LTE fejlesztéseket és a PSTN migrációt magába foglaló beruházásainak összege (CAPEX) a spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül, mintegy 87 milliárd forint lesz az idén, alig kevesebb a tavalyi 87,4 milliárd forintnál.

2013-ban a Magyar Telekom megtartotta vezető pozícióját a magyarországi vezetékes, mobil, internet és ICT üzleti területeken. A bizonytalan makrogazdasági és piaci helyzet ellenére sikeresen növelték a bevételt, javult az ügyfélmegtartási képességük és jelentős mennyiségi növekedést értek el. Fokozatosan bővítették hálózati és ügyfél-kiszolgálási képességüket - foglalja össze az elmúlt évet a beszámoló.

"Középtávú stratégiai célunk, hogy hatékonyabb és agilis szervezetté váljunk, termék és szolgáltatásportfoliónkat
egyszerűsítsük, és fokozzuk a folyamataink automatizálását. Kihasználjuk képességeinket, hogy vezető szerephez jussunk az otthonok digitális kiszolgálásában a fogyasztók és a partnerek számára egyaránt. Az alaptevékenységeken kívüli területek, mint például az energia, az e-egészség, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatások az ügyfelek megtartását szolgálják és új bevételi forrásokat jelentenek" - fogalmaz az igazgatósági beszámoló.

Megszólalt és védekezik Matolcsy háziszerzője

Nem vett részt az ominózus Goldman Sachs-os ebéden Wiedermann Helga, és a résztvevők nem számoltak be neki - közölte a Sakk és Póker című könyv szerzője. Ettől függetlenül ragaszkodik hozzá, hogy a kötet tényregény. Ismeretes: a kormányváltó pártok képviselői büntetőfeljelentést tettek az ügyészségen ismeretlen tettes ellen bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt. 

A feljelentés összefügghet azzal, hogy Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök 2011 novemberében még nemzetgazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs befektetései bankárainak - erről Matolcsy korábbi kabinetfőnöke, Wiedermann Helga írt múlt héten megjelent könyvében. Matolcsy a könyvbemutatón még a gazdasági szabadságharc krónikájaként mutatta be a kötetet, majd amikor kiderült, hogy a benne szereplő történet felveti a büntetőjogi felelősségét, fikciónak minősítette azt.

Wiedermann Helga ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy tényregényt írt. Kérdés ugyanakkor, hogy ha ő maga nem vett részt az ebéden, és annak résztvevői sem tájékoztatták, honnan vette az információt. A kötet ugyanis részletesen leírja, hogy amikor Matolcsy mellékesen megjegyezte, hogy a magyar kormány ismét tárgyalást kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), megállt a vajazókés a bankárok kezében, majd egyikük kiment a mosdóba. Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik.

Ezzel szemben a könyvben mindössze az idézetek szerepelnek forrásmegjelöléssel és idézőjelben. Az előszóban pedig úgy fogalmaz a szerző, hogy megírta a gazdasági szabadságharc történetét. A szerző a könyvben sehol nem utal rá, hogy a könyv fikció, épp ellenkezőleg, azt hangsúlyozza, hogy közel állt a tűzhöz. Ennek fényében vagy tényregény a kötet és akkor Matolcsy valóban bennfentes információkat adott ki a bankároknak vagy Wiedermann nincs tisztában a "tény" fogalmával.