Előfizetés

Házhoz jönnek a sztárok

Podhorányi Zsolt
Publikálás dátuma
2014.03.21. 06:45
Robbie Williams áprilisban érkezik Budapestre FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Amióta az élőzene a muzsikusok egyik legfőbb bevételi forrásává vált, a világsztárok idén is egymásnak adják a kilincset Budapesten. Ezúttal a Sportaréna tavaszi, kora nyári eseményei között válogattunk.

A zenészek lassan olyanok, mint a középkor királyai, akik hajdanán végigjárták az összes grófságot és begyűjtötték, felették, felitták az adót - ha valóban azt akarták, hogy (az általuk mindenképpen) jogosnak ismert juss az államkincstárba is beérkezzen.

A "legenda oda"
E zenészországlásoknak mi, hallgatóság inkább haszonélvezői vagyunk - hisz élőben is hallhatjuk egykori kedvenceinket. Olykor azonban szívszorítóan kell tapasztalnunk, hogy a "zenészlegenda oda", már se hangja, se kamaszos bája sincs az egykori kedvencnek, amely  egykor annyira vonzóvá tette dalait. A régi előadóknak ráadásul az internet sem kegyelmez. A nemrégiben tragikusan elhunyt Whitney Houstonról hajmeresztő videók járták be az internet minden zegét-zugát, amint nagy slágerét az I will always love you-t próbálta elénekelni pályája végén, és rock rajongó legyen a talpán, aki Axl Rose legutóbbi stadionkoncertjei után még kitart a Guns 'n Roses mellett. A "legenda" Budapesten is járt 2006-ban, ekkor a közönségnek háromnegyed 12-ig kellett várnia, míg méltóztatott színpadra lépnie - a nyolc évvel ezelőtti tudósítások szerint Milánóból érkező gépe fél tízkor szállt le Budapesten, ekkor már javában muzsikálniuk kellett volna.

A cédépiac összeomlásával vége a nyugdíjas éveknek, még az idős rock sztároknak is szednie kell a sátorfájukat, ha benzint akarnak tankolni a limuzinba!

Leonard Cohen 2009-ben járt Magyarországon, ez alkalomból kerek perec közölte, a közönség szeretete mellett azért kell világ körüli útra indulnia, mert alaposan rászedte menedzsere, és üres pénztárcával várja a nyugdíjas mindennapokat.  Egy arénát megtölteni ugyanakkor nem is olyan könnyű, Budapest ráadásul olyan hely, ahol élvonalbeli sztárok is elvéreztek.

Amikor majd egy gombostűt sem lehet majd leejteni az arénában, az Robbie Williams koncertje lesz április 25-én, akinek - slágerei ide vagy oda - bízvást nem kell aggódnia a párválasztás miatt.

Gyanítható, hogy a nézőtér többségét a szebbik nem fogja koszorúzni, így férfitársaimnak már ezért is érdemes lesz kifizetni az átlagembert bizonyosan gondolkodóba ejtő koncertjegyet.

A tavasz másik nagy pénztárcapróbáló eseménye lesz Peter Gabriel érkezése május 6-án, aki So című albumával valóban újraértelmezte az intellektuális popzenét. A - még tavaly indult - turné

címe Back to front, és a huszonöt évvel korábbi muzsikust szeretné megidézni, aki egy farm magányában megalkotta a legendás lemezt, amellyel az élvonalba lépett.

A koncert érdekessége, hogy a dalokat ugyanazok a zenészek szólaltatják, meg, akik negyedszázaddal korábban álltak színpadra Peter Gabriellel. Nem tudjuk az illúzió mennyire lesz teljes, hisz az énekesre talán már az anyja se ismerne rá abban a kopasz, fürge mozgású hatvanasban, aki a dalokat énekli - de ha hihetünk az internetnek, a hangja még a régi…

Öreg rocker nem vén rocker - akad belőlük bőven a következő szezonban. Itt van rögtön egy őskövület, az Iron Maiden június 3-án. Mikor e banda fénykorát élte még javában gyakorlatoztak szovjet csapatok a Bakonyban, és a gitárrifeket hallgatva igazán nem gondoltuk, hogy a 21. század második évtizedében, még képesek megtölteni egy sportarénát.

Mi a zenekar titka: hogy képesek elhitetni a hallgatósággal, mai napig élvezik, ha mindhárom szólógitár egyszerre kezd szólózni a színpadon, ami nehéz, kissé fölösleges, de mindenképpen látványos elem.

Igazi koncertzenekar az Iron Maiden, noha nem épp a visszafogottságukról és a jó ízlésükről nevezetesek - ha a színpadkép szörnyeire, és molinóira gondolunk. Tagadhatatlan azonban, hogy van mit keresniük a hangfalerdőben, e sorok írója is - bár sohasem kedvelte őket korábban - egyik legjobb Szigetkoncertjét hallgatta tőlük néhány éve.

Régóta tudott dolog, hogy komolyzenével is meg lehet tölteni stadionokat, igaz, az arénákban bizonyosan nem a klasszikus zene kísérletező, határokat feszegető művei csendülnek fel, hanem leginkább az örökzöld melódiák. A hazánkban visszatérő vendég "keringőkirály", André Rieu a hatvan fős Johann Strauss Orchestrával fog koncertet adni május 31-én.

Piszkos kampány folyik Szlovákiában

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.03.21. 06:30
Bárdos Gyula (balra), a szlovák választás magyar jelöltje csak 5,1 százalékot ért el az első fordulóban FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
Bekövetkezett az, amit politológusok megjósoltak a szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett első fordulója után: csúcsra járatták a negatív kampányt, ami elsősorban Robert Fico miniszterelnök "érdeme". A felmérések szerint azonban a jövő szombati második forduló esélyese ellenfele, Andrej Kiska.

Továbbra sem találta meg a fő okát Fico pártja, a Smer annak, miért is szerepelt messze várakozások alatt múlt szombaton a kormányfő az elnökválasztáson. A Sme napilap szerint ennek egyik oka az, hogy a kormánypárt nem tudta mozgósítani szavazóit, mert a Smer sok pártfogója sem szívesen látná elnöknek Ficót.

A kormányfő a falvakban tarolt
A szlovák elnökválasztás első fordulója megmutatta azt, hogy a város és a vidék másként voksol. Ha csak a városokban rendeztek volna szavazást, Kiska győzött volna - mutatott rá a Sme. A vállalkozó elnökjelöltre 25,73 százalék voksolt a 138 városban, a miniszterelnökre 24,55 százalék. Már régi trend, hogy a nagyobb települések inkább a jelenlegi szlovák ellenzéket támogatják, a vidék pedig a Smert. A százezer lakos feletti településeken Fico csak a negyedik lett Kiska, Procházka és az egykori híres színész, majd a rendszerváltás utáni külügy-, és kulturális miniszter Milan Knazko mögött. Procházka még az 50 ezer fő feletti településeken is tartotta a lépést Ficóval. A községekben viszont tarolt a kormányfő, jóval harminc százalék feletti eredményt ért el.

Akármennyire ki akarná szélesíteni az államfői jogköröket a miniszterelnök, meg lenne kötve a keze, hiszen akármit nem engedne meg számára az alkotmány.

Ugyanolyan helyzetben találhatná magát, mint Milos Zeman, aki tavaly a saját javára próbálta fordítani a kormányválságot, de csak addig volt mozgástere, amíg fel nem állt a következő kormány.

Az MVK ügynökség hétfőn közzétett felmérése szerint a második forduló egyértelmű esélyese a vállalkozó Andrej Kiska.

Az iroda szerint a megkérdezettek 53 százaléka voksolna Kiskára, Fico pedig 47 százalékot kapna.

A miniszterelnök számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy ellenfeleinek túlnyomó része Kiska támogatására szólított fel, így Ficónak nincs elég tartaléka.

A valamivel több mint 21 százalékot szerzett jobboldali jelölt, Radoslav Procházka maga is azt közölte, Kiskára voksol. Procházka támogatóinak fele voksolna Kiskára. A fennmaradó ötven százalék nagy része nem menne el szavazni, s csak egy nagyon csekély hányad voksolna Ficóra.

Bár a Magyar Közösség Pártja (MKP) egyelőre nem adott ki ajánlást a második fordulóra, a párt egyelőre annyit közölt, hogy nem támogatja automatikusan Kiskát, az MVK felmérése szerint a párt elnökjelöltje, Bárdos Gyula támogatóinak 33 százaléka tervezi, hogy a második körben is voksol, s Kiska neve mellé teszi az x-et.

Fico a jelek szerint nem könnyen nyugszik bele esetleges vereségébe, s mindent elkövet azért, hogy a saját javára fordítsa meg az állást. A régi jól bevált módszerhez nyúlt: megpróbálja lejáratni ellenfelét. Nem is sokat várt a sárdobálás megkezdésével.

Megismételte azon vádjait, mely szerint Kiska közel áll a szcientológiához. "Kiska úr egyenes adásban hazudott az országnak. Ismeri ennek a szektának az embereit, és együttműködik velük" - mondta Fico az Új Szó közlése szerint keddi sajtótájékoztatóján.

Állítását azzal támasztotta alá, hogy a vállalkozó olyan könyvkiadónál jelentetett meg könyvet, amelynek elnöke a Ron Hubbardról, a Szcientológia Egyház alapítójáról elnevezett menedzseriskola tulajdonosa, és előszót is írt a könyvhöz. Fico szerint Kiska több rendezvényen is részt vett, s ekkor szcientológusokkal is találkozott.

Fico feltehetően arra építi stratégiáját, hogy a jobboldali szavazókat, Procházka támogatóit elriassza a második fordulón való részvételtől. Kiska mindenesetre nem késlekedett a válasszal, mint közölte, fogalma sincs arról, kik a képviselői ennek az egyháznak, s nem is foglalkozik ezzel. Mint fogalmazott, "Nem érzem úgy, hogy biztonsági kockázatot jelentenék Szlovákia számára. Ez a miniszterelnök tipikus játéka, fél, hogy veszít".

Az ellenzéki pártok Kiska mellé álltak. Jan Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a vállalkozó valóban nem szcientológus. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SKÚ) pedig úgy véli, Fico ismételten megmutatta, "milyen elképzelései vannak a lejárató kampányról". Lubomír Galko, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt politikusa szerint jövő héten ismét Kiskát lejárató szórólapokkal árasztják el Szlovákiát.

A választás nagy győztese Kiska mellett Radoslav Procházka lehet. Minden közvélemény-kutató intézet valamivel több mint tíz százalékot jósolt neki, ehhez képest majdnem a kétszeresét szerezte, 21,2 százalékos eredményére senki sem számított. Kiskától nem egészen három százalék választotta el.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy ő lehet a jobboldal vezéregyénisége. Procházka azonban Kiskával szemben nem pártonkívüli, 2010-ben, majd 2012-ben is a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben jutott be a parlamentbe. 2013-ban aztán kilépett a KDH frakciójából, majd a pártból. Összekülönbözött ugyanis a kereszténydemokraták vezetésével.

Megalakította az Alfa Társaságot, amely a későbbiekben akár párttá is alakulhat. Ezt maga az érintett is megerősítette, aki azt közölte, szeretne élni azzal a felhatalmazással, amit a 400 ezer szavazó adott neki. Több polgármesterre is számítana esetleges új tömörülésében.

Elemzők azonban úgy vélik, egy új párt életre hívása túl kockázatos lenne, ezért inkább szövetségeseket kellene keresnie az 1972-es születésű politikusnak. Procházkának azonban ez nem erőssége. Politikai ambíciói túlságosan nagyok ahhoz, hogy beálljon a sorba.

Miután a KDH-n belül Daniel Lipsicccsel megalakította a párt belső ellenzékét, hamar vezető szerepre törekedett, amivel elvesztette szövetségese bizalmát - mutatott rá az Új Szóban a Focus iroda elemzője, Martin Slosiarik.

Bugár Béla, a Híd elnöke azonban a TASR hírügynökségnek meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy Procházka a jobboldal vezéralakjává válhat-e. "Keményfejű ember, valamit kijelent, és annak úgy kell lenni. Szerintem ez volt a KDH-ból való távozásának oka is. De a politikában mindig konszenzus alapján döntenek" - nyilatkozta Bugár Béla.

Piszkos kampány folyik Szlovákiában

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.03.21. 06:30
Bárdos Gyula (balra), a szlovák választás magyar jelöltje csak 5,1 százalékot ért el az első fordulóban FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
Bekövetkezett az, amit politológusok megjósoltak a szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett első fordulója után: csúcsra járatták a negatív kampányt, ami elsősorban Robert Fico miniszterelnök "érdeme". A felmérések szerint azonban a jövő szombati második forduló esélyese ellenfele, Andrej Kiska.

Továbbra sem találta meg a fő okát Fico pártja, a Smer annak, miért is szerepelt messze várakozások alatt múlt szombaton a kormányfő az elnökválasztáson. A Sme napilap szerint ennek egyik oka az, hogy a kormánypárt nem tudta mozgósítani szavazóit, mert a Smer sok pártfogója sem szívesen látná elnöknek Ficót.

A kormányfő a falvakban tarolt
A szlovák elnökválasztás első fordulója megmutatta azt, hogy a város és a vidék másként voksol. Ha csak a városokban rendeztek volna szavazást, Kiska győzött volna - mutatott rá a Sme. A vállalkozó elnökjelöltre 25,73 százalék voksolt a 138 városban, a miniszterelnökre 24,55 százalék. Már régi trend, hogy a nagyobb települések inkább a jelenlegi szlovák ellenzéket támogatják, a vidék pedig a Smert. A százezer lakos feletti településeken Fico csak a negyedik lett Kiska, Procházka és az egykori híres színész, majd a rendszerváltás utáni külügy-, és kulturális miniszter Milan Knazko mögött. Procházka még az 50 ezer fő feletti településeken is tartotta a lépést Ficóval. A községekben viszont tarolt a kormányfő, jóval harminc százalék feletti eredményt ért el.

Akármennyire ki akarná szélesíteni az államfői jogköröket a miniszterelnök, meg lenne kötve a keze, hiszen akármit nem engedne meg számára az alkotmány.

Ugyanolyan helyzetben találhatná magát, mint Milos Zeman, aki tavaly a saját javára próbálta fordítani a kormányválságot, de csak addig volt mozgástere, amíg fel nem állt a következő kormány.

Az MVK ügynökség hétfőn közzétett felmérése szerint a második forduló egyértelmű esélyese a vállalkozó Andrej Kiska.

Az iroda szerint a megkérdezettek 53 százaléka voksolna Kiskára, Fico pedig 47 százalékot kapna.

A miniszterelnök számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy ellenfeleinek túlnyomó része Kiska támogatására szólított fel, így Ficónak nincs elég tartaléka.

A valamivel több mint 21 százalékot szerzett jobboldali jelölt, Radoslav Procházka maga is azt közölte, Kiskára voksol. Procházka támogatóinak fele voksolna Kiskára. A fennmaradó ötven százalék nagy része nem menne el szavazni, s csak egy nagyon csekély hányad voksolna Ficóra.

Bár a Magyar Közösség Pártja (MKP) egyelőre nem adott ki ajánlást a második fordulóra, a párt egyelőre annyit közölt, hogy nem támogatja automatikusan Kiskát, az MVK felmérése szerint a párt elnökjelöltje, Bárdos Gyula támogatóinak 33 százaléka tervezi, hogy a második körben is voksol, s Kiska neve mellé teszi az x-et.

Fico a jelek szerint nem könnyen nyugszik bele esetleges vereségébe, s mindent elkövet azért, hogy a saját javára fordítsa meg az állást. A régi jól bevált módszerhez nyúlt: megpróbálja lejáratni ellenfelét. Nem is sokat várt a sárdobálás megkezdésével.

Megismételte azon vádjait, mely szerint Kiska közel áll a szcientológiához. "Kiska úr egyenes adásban hazudott az országnak. Ismeri ennek a szektának az embereit, és együttműködik velük" - mondta Fico az Új Szó közlése szerint keddi sajtótájékoztatóján.

Állítását azzal támasztotta alá, hogy a vállalkozó olyan könyvkiadónál jelentetett meg könyvet, amelynek elnöke a Ron Hubbardról, a Szcientológia Egyház alapítójáról elnevezett menedzseriskola tulajdonosa, és előszót is írt a könyvhöz. Fico szerint Kiska több rendezvényen is részt vett, s ekkor szcientológusokkal is találkozott.

Fico feltehetően arra építi stratégiáját, hogy a jobboldali szavazókat, Procházka támogatóit elriassza a második fordulón való részvételtől. Kiska mindenesetre nem késlekedett a válasszal, mint közölte, fogalma sincs arról, kik a képviselői ennek az egyháznak, s nem is foglalkozik ezzel. Mint fogalmazott, "Nem érzem úgy, hogy biztonsági kockázatot jelentenék Szlovákia számára. Ez a miniszterelnök tipikus játéka, fél, hogy veszít".

Az ellenzéki pártok Kiska mellé álltak. Jan Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a vállalkozó valóban nem szcientológus. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SKÚ) pedig úgy véli, Fico ismételten megmutatta, "milyen elképzelései vannak a lejárató kampányról". Lubomír Galko, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt politikusa szerint jövő héten ismét Kiskát lejárató szórólapokkal árasztják el Szlovákiát.

A választás nagy győztese Kiska mellett Radoslav Procházka lehet. Minden közvélemény-kutató intézet valamivel több mint tíz százalékot jósolt neki, ehhez képest majdnem a kétszeresét szerezte, 21,2 százalékos eredményére senki sem számított. Kiskától nem egészen három százalék választotta el.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy ő lehet a jobboldal vezéregyénisége. Procházka azonban Kiskával szemben nem pártonkívüli, 2010-ben, majd 2012-ben is a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben jutott be a parlamentbe. 2013-ban aztán kilépett a KDH frakciójából, majd a pártból. Összekülönbözött ugyanis a kereszténydemokraták vezetésével.

Megalakította az Alfa Társaságot, amely a későbbiekben akár párttá is alakulhat. Ezt maga az érintett is megerősítette, aki azt közölte, szeretne élni azzal a felhatalmazással, amit a 400 ezer szavazó adott neki. Több polgármesterre is számítana esetleges új tömörülésében.

Elemzők azonban úgy vélik, egy új párt életre hívása túl kockázatos lenne, ezért inkább szövetségeseket kellene keresnie az 1972-es születésű politikusnak. Procházkának azonban ez nem erőssége. Politikai ambíciói túlságosan nagyok ahhoz, hogy beálljon a sorba.

Miután a KDH-n belül Daniel Lipsicccsel megalakította a párt belső ellenzékét, hamar vezető szerepre törekedett, amivel elvesztette szövetségese bizalmát - mutatott rá az Új Szóban a Focus iroda elemzője, Martin Slosiarik.

Bugár Béla, a Híd elnöke azonban a TASR hírügynökségnek meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy Procházka a jobboldal vezéralakjává válhat-e. "Keményfejű ember, valamit kijelent, és annak úgy kell lenni. Szerintem ez volt a KDH-ból való távozásának oka is. De a politikában mindig konszenzus alapján döntenek" - nyilatkozta Bugár Béla.