Előfizetés

A Jad Vasem nem lesz benne a Sorsok Házában

A jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem Intézet nem vesz részt a Sorsok Háza projektben - adta hírül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a honlapján csütörtökön. A szervezet közzétette Yossi Gevir elnöki főtanácsadó Schmidt Máriának, a Józsefvárosban épülő új emlékközpont, a Sorsok Háza vezetőjének írt levelét.

A szövegben - amely a Sorsok Háza Facebook-oldalára feltett eredeti, angol nyelvű levél fordítása - az áll: a Jad Vasem nem képviselteti magát a Sorsok Háza projekt nemzetközi szakértői találkozóján, amelyre meghívást kapott.

A Jad Vasem nem vesz részt a Sorsok Háza projekt által szervezett összejöveteleken és tevékenységekben, mert a projekt szervezői következetesen és egyoldalúan a magyarországi zsidó közösség és a nemzetközi felek, köztük a Jad Vasem bármilyen valódi és érdemi részvétele nélkül fejlesztik a múzeumot - közölte a jeruzsálemi intézet.

A Jad Vasem elvárja továbbá, hogy az intézmény nevét semmilyen összefüggésben ne használják fel úgy, hogy abból a projektben való részvételre vagy annak támogatására lehessen következtetni - zárta levelét Yossi Gevir.

A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése februárban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, jelezve ezzel azt, hogy egyebek mellett a Sorsok Háza projekt leállítását szeretnék elérni. A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke március elején lépett ki a Sorsok Házához kötődő nemzetközi tanácsadó testületből, amelyet Schmidt Mária tavaly ősszel hívott össze.

Kommandósok toloncolják ki Romániából az Új Magyar Gárda tagját

Kommandósok toloncolják ki Romániából Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját, akit csütörtökön öt évre nemkívánatos személlyé nyilvánított egy román bíróság - adta hírül az Agerpres román hírügynökség.

Mikola Bélát romániai idő szerint fél öt körül vették őrizetbe a kommandósok marosvásárhelyi lakásán, és autóban a román-magyar határhoz viszik - közölte a hírügynökség.

Az Új Magyar Gárda tagját a bukaresti ítélőtábla nyilvánította öt évre nemkívánatos személlyé. A bukaresti belügyminisztérium által kezdeményezett eljárás nyomán született bírósági ítélet nem jogerős, de végrehajtható.

A Mikola Béla elleni eljárással egy időben másik három magyar állampolgárt is kitiltottak Romániából, köztük a Jobbik két képviselőjét. Őket azzal gyanúsítják, hogy olyan szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A román belügy a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés után intézkedett a négy magyar állampolgár ellen.

Orosz kémet fogtak Ukrajnában

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) őrizetbe vette csütörtökön az orosz fegyveres erők főparancsnoksága hírszerzési főigazgatóságának személyzeti munkatársát - jelentette be az SZBU sajtószolgálata.

Az ukrán titkosszolgálat közleménye szerint V. Makarov, az Oroszországi Föderáció állampolgára két éve tartózkodott Ukrajnában hamis iratokkal, ukrán állampolgárnak kiadva magát.

Aktívan szervezett be ukrán állampolgárokat, főként katonákat annak érdekében, hogy államtitkokhoz férjen hozzá. Ezen felül az Ukrajna korrupcióellenes bizottsága nevű állami szervezetbe beépülve kompromittáló anyagokat szerzett ukrán hivatali vezetőkről, amelyeket átadott Oroszországnak, hogy Moszkva azzal zsarolhasson ukrán tisztségviselőket - közölték.

A kémet az északkelet-ukrajnai Csernyihiv városában fogták el "forró nyomon", amikor a legújabb önirányító robbanófej-rendszerekről vett át titkos dokumentumokat - tudatta az ukrán biztonsági szolgálat.  

Az SZBU szakértője szerint az orosz hírszerző olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyeknek idegen kézbe kerülése veszélyezteti Ukrajna nemzeti érdekeit és állambiztonságát. A biztonsági szolgálat kémkedés miatt indított büntetőeljárást az orosz férfi ellen.