Nem jut elég hazai sertés a fogyasztókhoz

Publikálás dátuma
2014.03.22. 06:25
Magyarországon a sertéshús-fogyasztás két évtized alatt 30 százalékkal csökkent. Fotó: K2 Press/Népszava
Évente 250 ezer tonna sertéshúst termelnek Magyarországon, nagyjából ennyi kellene is a hazai piacra. A magyar kivitel viszont eléri a 230 ezer tonnát. A nyugat-európai vagy az ázsiai vevők igényesek, csak azt veszik meg, amihez termékpálya-, illetve származási igazolás van. Így a hazai kiskereskedelmi forgalomba nagy mennyiségű importtermék kerül. A behozatal - élő és félsertés, tőkehúsok, készítmények - eléri a 220 ezer tonnát. 

Jelenleg 2,9 millió sertést tartanak nyilván Magyarországon. Húsz éve még 10 millió jószág röfögött az ólakban, a kormányváltáskor még 3,5 milliós volt az állomány. A sertéshús-fogyasztás két évtized alatt 30 százalékkal csökkent, de még így is szorosan a baromfi mögött a második.

Fazekas Sándor agrárminiszter korábban arról beszélt, hogy kidolgozzák a sertésstratégiát, és néhány év alatt 6 millió jószágra szaporodik az állomány. Egyelőre csak stratégia van, meg egy tagnapi bejelentés szerint kiváló minőségű sertéshús (KMS) minőségtanúsító védjegy. Elegendő magyar sertés viszont nincs.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára az ágazati stratégia eddigi eredményei közé sorolta, hogy a minőségtanúsítási rendszer bevezetése mellett kutatás-fejlesztésre, piacépítésre, a feldolgozók technológiai fejlesztésére is biztosítottak forrást 2013-tól. Segíti az ágazatot a sertéshús áfájának 5 százalékra csökkentése is.

Agrárszakemberek szerint a sertésstratégiára eddig bejelentett 1,6 milliárd forint kevés. Az élő és félsertésre bevezetett kedvező áfa pedig nem oldotta meg a húságazatban 30-40 százalékosra becsült feketepiac gondját. Csak most már a darabolt hússal csalnak áfát.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke a Népszavának elmondta, védjegyet csak az a sertéstartó, feldolgozó kaphat , amelyik kizárólag hazai takarmányt etet a jószággal, illetve kizárólag Magyarországon tartott sertést dolgoz fel. A húsüzem importhúsból is készíthet termékeket, de igazolnia kell, hogy elkülönítve dolgozzák fel az alapanyagot.

Lapunk kérdésére válaszolva a VHT elnöke kifejtette, valóban gondot jelent a földtörvény korlátozó rendelkezése, hogy legföljebb 1800 hektáros területe lehet az állattartó agrártársaságoknak. Tovább nehezíti a hazai sertésállomány 80 százalékát adó nagy gazdaságok helyzetét, hogy a kormányzati politika, miközben a sertésstratégiában az állatlétszám növelését irányozta elő, az állami földbérlet-pályázatokkal elvette sok cégtől a bérelt területeit.

Megoldás lehet, ha az új bérlőknek is állatot kell tartaniuk - tette hozzá Németh.

Németh Antal megjegyezte, az állami tőkeinjekció nem váltotta be a reményeket, ez a konstrukció nem jelentett megoldást a csődközelbe jutott húsüzemeknek. Olyan pályázatokra lenne szükség, amelyek a hatékonyságra, az exportképességre, a többletérték-előállításra helyezik a hangsúlyt, és nyereségessé teszik a cégeket. Egyelőre csak Gyulán tűnik eredményesnek a feldolgozók megmentésére fölhasznált adófizetői milliárdok elköltése.

Szerző

Kételkedik a Fehér Ház

Publikálás dátuma
2014.03.21. 22:19
Fehér Ház/Washington DC. Fotó: Mark Wilson / Getty Images
Washington szkeptikus azokkal a Moszkva által adott biztosítékokkal kapcsolatban, amelyek szerint az ukrán határon észlelt orosz csapatmozgások nem jelentenek többet egy hadgyakorlatnál - jelentette ki pénteken Susan Rice, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Rice szerint az amerikai kormány figyelemmel kíséri a fejleményeket az ukrán határ mentén, beleértve az orosz határszakaszt is. "Az oroszok kijelentették, hogy hadgyakorlatra készülnek. Természetesen, a múltbéli gyakorlatuk alapján, valamint a szavaik és a tetteik közötti különbség alapján ezt kétkedéssel fogadjuk" - mondta.

A Fehér Ház pénteken azt is közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök a jövő heti hágai nukleáris csúcs alkalmából találkozik majd Abe Sindzó japán kormányfővel és Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel. Rice rámutatott, hogy a találkozó a Tokió és Szöul közötti viszony egy feszültebb időszaka után jön létre. Az ellentétek egyebek között a második világháborúig visszanyúló nézeteltérések miatt éleződtek ki.

Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta, hogy hármas csúcstalálkozón az Egyesült Államok megerősíti kiállását Északkelet-Ázsia biztonsága és két legfontosabb térségbeli szövetségese mellett. Rice ugyanakkor bejelentette: Washington ejtette azt a tervet, hogy az elnök jövő pénteken Rijádban, az európai látogatását követően, a szaúdi király mellett a többi öbölmenti arab állam vezetőivel is találkozzon. Ennek oka, hogy az Öbölmenti Együttműködési Tanács tagállamai között megromlott a viszony, amiért Katar továbbra is támogatásban részesíti az Muzulmán Testvériséget. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein emiatt március 5-én visszahívta dohai nagykövetét, mert megítélésük szerint az iszlamista mozgalom nem csak Egyiptom, de az ő stabilitásukat is veszélyezteti.

A három öbölmenti államot az is irritálja, hogy Bahrein radikális iszlamista csoportokat támogat Szíriában. A törölt csúcstalálkozón az Egyesült Államok biztosítani kívánta volna az öbölmenti államokat az Iránnal szemben folytatott antinukleáris politikájáról, és a fórum alkalmat nyújthatott volna a részvevők számára ahhoz, hogy csökkentsék a Szíriával kapcsolatos nézetkülönbségeiket.

Szerző

"Még van rá idő, hogy ne végezzétek a pokolban!"

Publikálás dátuma
2014.03.21. 22:02
Ferenc pápa. Fotó: Franco Origlia / Getty Images
Az olasz szervezett bűnözés által meggyilkolt emberek közül több mint 800 nevét olvasták fel péntek este a Vatikánnal szomszédos, Szent VII. Gergely pápáról elnevezett római templomban, ahol Ferenc pápa imádkozott a maffia áldozataiért azok családtagjaival közösen. Az olasz bűnszervezetek áldozatainak létszámát összesen több mint 15 ezerre becsülik.

Ferenc pápa beszédében egyenesen a maffiaszervezetek tagjaihoz fordult. "Arra kérlek benneteket, változtassatok életeteken, térjetek meg! (...) Térden állva kérlek erre titeket!" - mondta az egyházfő a maffiagyilkosságokban meghalt személyek családtagjai előtt. A pápa hozzátette: a maffia tagjai nem lehetnek boldogok, mivel az általuk szerzett hatalmat és pénzt vér szennyezi be, és ezeket a bűnözők egyike sem viheti magával a túlvilágra.

"Térjetek meg! Még van rá időtök, hogy ne végezzétek a pokolban!" - hangoztatta Ferenc pápa, aki II. János Pál egykori szavait ismételte meg. A lengyel pápa 1993 májusában a szicíliai Agrigentóban tett látogatása során megtérésre szólította fel a maffiát, az egyházból való kiközösítéssel fenyegetve meg a maffia tagjait - egy évvel Giovanni Falcone szicíliai maffiaellenes ügyész és Pietro Borsellino bíró gyilkossága után. Ferenc pápa, amikor megáldotta a maffia áldozatainak a családtagjait, azt a papi stólát vette a vállára, amelyet Don Peppe Diana, a nápolyi Casal del Principe papja viselt, akit 1994-ben gyilkolt meg a camorra bűnszervezete.

A maffia áldozatairól való pénteki megemlékezést Luigi Ciotti atya, a Libera olaszországi maffiaellenes mozgalom vezetője szervezte. Ciotti atya is beszédet tartott, azt hangsúlyozva, hogy a bűnszervezetek "túl sok embert fosztottak meg méltóságától és életétől". Kijelentette: az egyház nem mindig fordított megfelelő figyelmet a maffia problémájára. "Túl sok hallgatás, óvatosság" kísérte a maffia halottait, akik között Ciotti atya a maffia által megölt 80 gyermekre is emlékeztetett. Megjegyezte, a maffia nem csak fegyverrel tud gyilkolni. Halált oszt például az a mérgező hulladék is, amellyel a maffia kereskedik.

Péntek este az áldozatok töredékrészének nevét olvasták fel: közöttük volt Falcone és Borsellino, valamint a 3 éves Domenico is, akit édesanyjával együtt kedden a dél-olaszországi Taranto közeli autósztrádán végeztek ki a maffia gyilkosai. Az áldozatok neveit többek között Gian Carlo Caselli egykori szicíliai maffiaellenes főügyész olvasta fel. Caselli az újságíróknak elmondta, a pápa szavai egyszerűnek tűnhetnek, de hatással lesznek a maffia tagjaira, akiknek többsége vallásos és ad arra, hogy az egyház elismerje őket.

Szerző