Előfizetés

Lehet, hogy megtalálták a maláj gép részeit

Lehetséges, hogy az eltűnt malajziai utasszállító nyomára bukkantak az Indiai-óceán déli részén. 

Egy kínai műholdfelvétel tanúsága szerint ugyanis nagyobb tárgyak úsznak a víz felszínén 120 kilométerre onnan, ahol a csütörtöki műholdképek két objektumot mutattak.

A felvételeken látszanak még színes szíjak, övek is, melyeket csomagok rögzítéséhez használnak a repülőkön. I

Időközben egyre több repülő indul útnak a gép felkutatásra. Vasárnap az ausztrál haditengerészet hajója mellett 8 repülőgép, köztük 4 civil repülő és az amerikai haditengerészet Posseidon P-8 járőrepülője is csatlakozott a kutatáshoz. Több kínai hajó is részt vesz a műveletben.

Növekszik egy ukrán-orosz háború veszélye

Növekszik az Ukrajna és Oroszország közötti háború veszélye - jelentette ki Adrij Descsicja ukrán külügyminiszter az amerikai ABC televízió által vasárnap sugárzott interjújában.

Descsicja szerint a helyzet most robbanásveszélyesebb, mint egy héttel ezelőtt.

"Jelenleg, ha az orosz csapatok szállnák meg Ukrajna keleti régióit, nehéz lenne arra kérni az ott élő ukránokat, hogy ne válaszoljanak a katonai invázióra" - hangoztatta a miniszter.

Az ukrán diplomácia vezetője szerint Kijev a diplomáciai lépésektől a gazdasági és pénzügyi szankciókig mindent megtett annak érdekében, hogy megállítsa az oroszokat, de Ukrajnában nem sejtették, hogy Vlagyimir Putyin mit forgat a fejében.

Andor beidézteti Londont

Publikálás dátuma
2014.03.23. 16:44
Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos szerint a britek diszkriminatív gyakorlatot folytatnak más
Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Nagy-Britanniát az EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorításai miatt - írta brüsszeli forrásaira hivatkozva a The Sunday Telegraph.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap szerint a jogi eljárást Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos hivatala kezdeményezi. Andor László szóvivője a Telegraphnak elmondta: a jogi eljárás alapja az, hogy Nagy-Britannia diszkriminatív gyakorlatot folytat más EU-tagállamok polgáraival szemben, amikor az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodáshoz fűződő jogosultság igazolásához köti az uniós társállamokból érkező bevándorlók hozzáférését egyes szociális juttatásokhoz, például a bejegyzett álláskeresőknek járó állami támogatáshoz.

A magyar EU-biztos szóvivője szerint ez ellentétes a társadalombiztosítási rendszerekről szóló uniós jogszabállyal, amely tiltja a közvetlen és közvetett diszkriminációt a szociális ellátórendszerek igénybe vételében.

London a külföldi EU-polgárok szociális ellátási szabályainak szigorítását célzó tervek és intézkedések miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Andor Lászlóval, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit konzervatív politikusok.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció ugyanis - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével, gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva - sorra jelenti be az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását is követeli.

David Cameron brit miniszterelnök tavaly év végén a Financial Timesban részletesen is ismertette London e követeléseit. Cameron szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU "központi, ám nem minden feltétel nélküli" alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását, és amely lelassítja a hozzáférést egymás munkapiacaihoz mindaddig, amíg nem lehet biztosra venni a 2004-es keleti EU-bővítés utánihoz hasonló, nagyon nagyarányú migráció elkerülését.

A konzervatív párti brit kormányfő szerint meg lehetne követelni például, hogy az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelme elérjen egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik számukra a munkavállalás más uniós országokban.