Védelem alatt a fogyasztó

Publikálás dátuma
2014.03.24. 06:29
Az egyre népszerűbb internetes vásárlásra is vonatkoznak az új szabályok FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ THINKSTOCK
A kormány újraszabályozta a fogyasztók és a vállalkozások közötti szerződések részleteit, a cél, hogy a fogyasztók jogairól szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültessék a magyar szabályozásba. 

Június 13-tól az Európai Unió egységes szabályozása nyomán lép hatályba az a kormányrendelet, mely az internetes vásárlásokkal és a termékbemutatókkal összefüggő kereskedelmi ügyleteket szabályozza, és ami erősíti a vásárlók fogyasztóvédelmi lehetőségeit.

A leglényegesebb változás, hogy a fogyasztót jelenleg is megillető indokolás nélküli elállási jogot - ha a fogyasztó a vásárlást követően meggondolja magát - a jelenlegi nyolc munkanapról tizennégy napra növeli.

- Gyakori probléma, hogy a termékbemutatós cégek a fogyasztókat ingyenes orvosi vizsgálatot, garantált ajándékot, nyereményt stb. ígérő szórólapokkal, meghívókkal csábítják el egy rendezvényre, amelynek valódi célja az, hogy bizonyos termékeket eladjanak elsősorban az idősebb korosztály számára -mondta érdeklődésünkre Kathy Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Stratégiai Kabinetjének vezetője.

- Gyakori fogyasztóvédelmi panasz ugyanis, hogy a könnyebben befolyásolható időskorúakat rábeszélték olyan termékek, szolgáltatások megvásárlására, amire egy-két nap után ráébredtek, valójában nincs is szükségük- mutatott rá a szakember. Kathy Attila emlékeztetett arra, hogy a bolti vásárlásnál a jog nem teszi lehetővé a vásárlástól történő elállást.

Változás, hogy az eladót eddig forgalmazóként jelölték a jogszabályok, a jövőben (igazodva a március 15-én hatályba lépett új Ptk.-hoz) vállalkozás lesz az eladó megnevezése. 

Üzleten kívül kötött termék értékesítésnek, vagy szolgáltatás nyújtásnak számít az, amely a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában jönnek létre. Így például a fogyasztó lakásán, munkahelyén, az ilyen célból szervezett utazás, az utazással egybekötött termékbemutató alkalmával, illetve az interneten keresztül.

Nem tartozik e kategóriába az építésre, az ingatlanra, a biztosításra, értékpapírra vonatkozó, illetve a vásáron, piacon, illetve közterületen végzett értékesítő tevékenység.  Kathy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy az elállási jogról való tájékoztatás elmulasztása esetén az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik.

A kormányrendelet egyebek mellett megtiltja, hogy a vállalkozások (eladók) a telefonos ügyfélszolgálatot emelt díjas szolgáltatásként nyújtsák.

Szerző

Nem javultak az üzleti várakozások

Lefékeződött idén az első negyedévben a GKI-Erste konjunktúra-index tavalyi szárnyalása. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint márciusban az üzleti várakozások csak stagnálnak, de ezzel is maradtak az előzőleg tizennégy éve nem tapasztalt szinten. A fogyasztói várakozások pedig a februári megbicsaklás után a januárinál is kissé magasabb, nyolcéves csúcsot jelentő szintre emelkedtek. 

A lakosság saját pénzügyi helyzetének és várható megtakarítási képességének következő egy évét is javulónak érzi, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek egy éven belüli vásárlási lehetőségét pedig reménytelibbnek tartja. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent.

Márciusban az üzleti szférán belül az ipari vállalkozások várakozásai kissé romlottak, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké valamicskét javult, az építőipariaké nem változott.

Az iparban a válaszolók a készleteket növekvőnek érezték, romlott az előző időszak termeléséről alkotott vélemény, a rendelésállományoké és termelési kilátásoké pedig stagnált (de az exportrendeléseké javult).

Valamelyest élénkült ugyanakkor a beruházási szándék. Az építőiparban az előző három hónap termelési színvonalának megítélése romlott, a rendelésállományoké viszont tovább javult. A kereskedelmi bizalmi index a februári visszaesés után ebben a hónapban ismét emelkedett. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése javult, míg a rendeléseké kissé rosszabb lett. A szolgáltatói bizalmi index minimálisan emelkedett. Az általános üzletmenet megítélése kedvezőbb lett, az elmúlt és a következő időszak forgalmáé viszont rosszabb.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, és csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az iparban és a szolgáltatóknál az amúgy is nagyon szerény áremelési szándék még mérsékeltebb lett, az építőiparban továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak enyhe többségben. A kereskedelmi cégek körében viszont az áremelést tervezők aránya és az árnövelés átlagos mértéke is enyhén nőtt.

A magyar gazdaság általános kilátásainak megítélése a februári nagy romlás után minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

Szerző

Együtt-PM: Orbán tíz pontja növekedésellenes

A Fidesz, ahogy 2010-ben, most is biankó-csekket kér a választóktól, nincs valódi programja - mondta Pápa Levente tegnapi tájékoztatóján. 

A Bajnai Gordon vezette pártszövetség gazdaságpolitikusa felidézte, hogy a kormányfő szerint a Fidesz programja úgy foglalható össze: "folytatjuk". Szerinte azonban az emberek nem szeretnék, hogy az elmúlt négy év kormányzása folytatódjon, mivel az beruházási és növekedési válságot okozott, növekvő szegénységhez, jövedelmi különbségekhez és tömeges elvándorláshoz vezetett.

Az Együtt-PM-es képviselőjelölt azt mondta: amit a Fidesz elképzeléseiről tudni lehet, az a tíz pont, amelyet Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara e heti rendezvényén meghirdetett. Pápa Levente a tervet növekedésellenesnek nevezte, mondván: az emberek megtakarításaiból finanszírozná az államot, a költségvetés hiányát, ez pedig kevesebb bankbetéthez és tovább szűkülő hitelezéshez vezetne.

A pontok között szerepel a bankrendszer tulajdonviszonyainak megváltoztatása, hogy a szektor legalább fele magyar kézben legyen. Az ellenzéki politikus szerint viszont a döntően külföldi tulajdonú bankrendszernek köszönhető, hogy a válság alatt nem kellett adóforintokból megmenteni a bankokat, míg egy főként állami bankrendszernél ez történne.

A teljes foglalkoztatottság orbáni kinyilatkoztatása, fantazmagória, ha pedig a közmunkaprogram bővítését érti alatta a miniszterelnök, akkor csak kiadásként értelmezhető, mivel a közmunka nem termel hozzáadott értéket. Pápa Levente szerint a kormányfő által meghirdetett újraiparosítás a múlt visszahozása, ugyanis a modern gazdaságok alapvetően a szolgáltatásokra építve növekednek, az Orbán-kormány viszont a kínai termelési modellt akarja követni, és Európa "összeszerelő üzemévé" akarja tenni Magyarországot.

A Fidesz Pápa Levente szavaira regálva közölte: a jövőben is kitart "a még több munkahely, még kevesebb teher a családokon és még kisebb rezsi" politika mellett. A nagyobbik kormánypárt közleménye nem válaszolt a felvetett kérdésekre, csupán a szokott panelekből építkezve utasították el a kormányváltó pártszövetség gazaságfejlesztési elképzeléseit.

Szerző