Előfizetés

Sokasodó rejtélyek a Welsz-ügyben

Publikálás dátuma
2014.03.24. 06:12
A múlt heti helyszínelés – vannak még kérdések. Fotó: Mihádák Zoltán/MTI
Minél több információ derül ki Welsz Tamás múlt heti, váratlan halálával kapcsolatban, annál több a rejtély az ügyben.

A péntek esti rendkívüli rendőrségi sajtótájékoztatón cáfolták, hogy Welsz Tamás előző nap öngyilkos lett volna, de azt a boncolás ellenére sem árulták el, hogy konkrétan mi okozta a férfi halálát.

A Hír TV beszámolója szerint több napra van még szükség, hogy elkészüljön a toxikológiai vizsgálat eredménye, és majd ez alapján lehet eldönteni, volt-e Welsz Tamás szervezetében méreg. A televízió által megkérdezett szakember szerint a gyorsteszt, amit a boncolásnál végeznek, általában csak a drogokat mutatja ki, a teljes vizsgálathoz ez kevés.

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint külsérelmi nyomokat nem találtak a holttesten. Az ATV is megkérdezett több igazságügyi orvos szakértőt, ők egybehangzóan azt állították, léteznek olyan lassan felszívódó mérgek, amelyek csak pár óra elteltével hatnak. Afrikában is használnak ilyeneket, ezekhez kinti kapcsolatai révén Welsz akár hozzá is férhetett - mondták.

A Simon-botrány kulcsemberének tartott férfi a rendőrség állítása szerint maga jelentkezett náluk azzal, hogy bizonyítékokat szeretne átadni.

Túladagolás végezhetett Welsszel?
Blikk információi szerint akár drogtúladagolás is végezhetett Welsz Tamással, a rendőrök előtt is ismert, hogy rendszeresen szedett könnyű drogokat és a halála előtt is élt valamilyen szerrel. A mentőknek legalábbis le kellett adniuk azoknak a szereknek a nevét és mennyiségét, amelyeket az újraélesztési kísérletnél használtak. A lap szerint erre azért van szükség, mert a rendőrök kábítószer nyomait is keresik a vállalkozó szervezetében.

A rendőrség azt közölte, hogy a rendőrök Welsz-hez "korábban egyeztetett időpontban, csütörtökön 12 óra 5 perckor érkeztek a budapesti tartózkodási helyére". Onnan a férfi érdi lakóhelyére mentek, ott folytatták az eljárást és visszaindultak Budapestre. Welsz pedig út közben lett rosszul.

A Vasárnapi Hírek ugyanakkor arról számolt be, hogy halálát követően a hatóságok "visszatértek" a Logodi utcai irodába, ahol számítógépeket, telefonokat foglaltak le. Erről azonban a rendőrségi sajtótájékoztatókon nem esett szó. Azt sem tudni, hogy ha valóban így történt, akkor a rendőrség eljárása jogszerű volt-e.

A Blikknek nyilatkozott György Zsombor, a Magyar Nemzet Magazin újságírója, aki állítása szerint másnap találkozott volna Welsz-szel. Elmondása szerint Welsz hivatalos iratokkal akarta bizonyítani, hogy semmi köze a hamisított útlevelekhez. Hozzátette, utolsó találkozásukkor Welsz "laza volt, a jövőjéről beszélt".

A vállakozó tisztázatlan halálát Kósa Lajos sajnálatosnak nevezte, de a Népszabadságnak adott interjújában hozzátette, a 41 éves férfi a "baloldaliak útlevélszállítója és pénzügyi mindenese volt". Mások szerint viszont a férfinél olyan emberek okmányai voltak, akiknek személyén mindenki meglepődne.

Tudtak róla, de nem tettek semmit...

Iratok, köztük az elmúlt években kiállított bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány kész okmánynak a fénymásolata is a rendőrség kezére került csütörtökön - írja a Népszabadság. 

A lap szerint illegális tevékenységének szinte a teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek a halála előtti órákban Welsz Tamás, aki az Ausztriában parkoltatott ismeretlen eredetű százmilliói miatt mandátumáról lemondani kényszerült Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügye és a Sólyom Airways "megmentése" kapcsán vált ismertté Magyarországon.

Welsz jó néhány dokumentumot és adathordozót előkészített a rendőrség megérkezéséig. Majd már a rendőrök előtt, két idős hölgy jelenlétében kinyitották az irodához tartozó pincerészt, ahol Welsz "irattára" volt, tele régebbi dokumentumokkal. Majd miután közölte, hogy az érdi lakásában is vannak még a rendőrség számára hasznos anyagok, autóba ültették és Érdre vitték.

Ott élettársa jelenlétében adta át a rendőröknek azokat a papírokat és adathordozókat, amelyeket a korábbi házkutatáson az akkor eljáró hatóság emberei nem találtak meg. Kérdés, hogy csak az útlevélügyletekkel kapcsolatos iratokat adta-e át a hatóság embereinek, vagy az ismerői szerint lényegesen nagyobb volumenű "bizniszéről", a vagyonosodási ügyekhez nyújtott segítségről is beszámolt-e a rendőröknek.

Több forrás állítása szerint Welsz és "ügynökei", akik az elhunyt férfi megbízásából értékesítettek bissau-guineai útleveleket, rendszámokat és forgalmi engedélyeket, afrikai országok jövedelemigazolásaival is sefteltek. Olyan iratokkal, amelyekkel tulajdonosaik a magyar hatóságok előtt "hitelt érdemlően bizonyíthatták", jövedelmük (vagy cégük nyereségének) egy része afrikai vállalkozásokból keletkezett, és a kérdéses összeg után az adott országban az adókat már megfizették.

Mind több bizonyíték szól ugyanakkor arról, hogy a hatóságok tudtak Welsz illegális tevékenységéről, de valamiért nem tettek semmit.

Titkosszolgálati kapcsolatok?

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint a testületnek keddi ülésén tájékozódnia kell arról, hogy Welsz Tamásnak, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, csütörtökön elhunyt vállalkozónak voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai akár Magyarországon, akár más államban.

Molnár Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján emellett azt mondta: a rendőrségbe vetett bizalom miatt fontos mielőbb tisztázni Welsz Tamás halálának körülményeit, hiszen egy rendőrautóban lett rosszul.

Kérdésre elmondta, nem érkezett olyan fideszes kezdeményezés, hogy az ülésen Mesterházy Attila MSZP-elnököt is hallgassák meg.

Tandíjmentesség a gólyáknak

Publikálás dátuma
2014.03.24. 06:10
Mesterházy Attila szerint a Fidesz elvette a lehetőséget és az esélyt az ifjúságtól. Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Ha az MSZP kormányra kerül, valamennyi egyetemista és főiskolás már ősszel tandíjmentesen kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait - jelentette ki Mesterházy Attila szombaton, az Európai Ifjú Szocialisták (YES) Európai akciónap elnevezésű rendezvénye közben tartott tájékoztatón. 

A baloldali kormányváltó erő miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy a szocialisták azt szeretnék, ha minden egyetemista és főiskolás 3-5 hónapos ösztöndíjjal külföldön tanulhatna nyelvet. Az MSZP programjában nem véletlenül kap hangsúlyos helyet a fiatalok oktatásának és foglalkoztatásának a támogatása, a Fidesz ugyanis elvette a lehetőséget és az esélyt az ifjúságtól - fogalmazott Mesterházy.

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy ma Magyarországon a pályakezdők alkotják a legsérülékenyebb társadalmi csoportot, ezért szükséges, hogy az új baloldali kormány csatlakozzon az Európai Unió ifjúsági garanciaprogramjához. A tagállamokban 2014-től fokozatosan bevezetendő program értelmében minden olyan 25 év alatti fiatalnak, aki elveszíti a munkáját, vagy az iskola befejezése után nem tud elhelyezkedni, négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kell kapnia, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben kell részesülnie.

A fiatalok egzisztenciális válságának megoldása annál is inkább szükséges, mert már mintegy félmillió ember, köztük sok fiatal hagyta el az országot nem kalandvágyból, hanem megélhetési problémák miatt - tette hozzá a baloldali miniszterelnök-jelölt, aki szerint olyan társadalompolitikára van szükség, amely lehetőséget teremt a fiataloknak a hazatérésre.

Thomas Maes, az Európai Ifjú Szocialisták belga főtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: az európai baloldalt "sokkolták azok a próbálkozások, amelyeket a Fidesz tesz a demokrácia lebontása érdekében", miközben úgy tűnik, hogy az Európai Néppárt, amelynek a Fidesz is tagja, "elégedett a helyzettel".

Köztér - Az okos lány

Talán ehhez a jól ismert meséhez hasonlíthatja az ember az MTI híradását. A DK pénteken a miniszterelnöknek kínos ügyről tartott sajtótájékoztatót. Annak témájáról be is számolt az MTI, meg nem is.

A DK azért hívta össze a sajtó képviselőit, hogy felhívja a figyelmet, lejár a nyomozás határideje abban az illegális fakitermelési és falopási ügyben, melyben sokan Orbán Viktor vejének nevét is megemlítették. Az eseményen részt vett az MTI újságírója, kérdezett is, a pénteki sajtóesemény-listájában is szerepelt a tájékoztató, mégsem lett belőle hír. Azt mondták, azért "nem tudósítanak az eseményről, mert inkább szombaton megkérdezik a rendőrséget". Valóban így tettek, ám így a kínos részleteket kihagyhatták a saját tudósításukból.

Míg ugyanis a DK felszólította a Pintér Sándor felügyelete alatt lévő rendőrséget, hogy ne falazzon tovább Orbán Viktor vejének, hanem a bizonyítékok nyomán gyanúsítsák meg, addig a rendőrségi válaszra hivatkozva az MTI csak annyit közölt: a büntetőeljárási törvényben foglaltaknak megfelelően két hónappal meghosszabbították a nyomozást.

Lapinformációkra hivatkozva még annyit írtak, a fát kivágó munkások azt mondták, a munkát nem a tulajdonos, hanem a miniszterelnökkel szoros kapcsolatban lévő Tiborcz család utasítására végezték el, és a kiirtott erdőterület két olyan szántó között volt, amelyet Tiborcz Eszter, Orbán Viktor vejének testvére bérelt. Csakhogy a DK sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy az esetet követően Tiborczék kísérletet tettek az erdőterület megszerzésére: az egyik, meglehetős szegénységben élő tulajdonosnak például állítólag húszezer forintot kínált föl Tiborcz István a tulajdonrészéért.

Tulajdonképpen nem történt semmi szokatlan, leadtak egy hírt a saját szájízük szerint. A kormányváltás óta ez a sajátos híradás jellemzi az új közmédiát. Ki ne emlékezne arra, hogy a médiatörvényt bíráló Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP-politikus nyilatkozatát meghamisították, Lomnici Zoltán volt főbírót kitakarták az EP-képviselő Tőkés László mellől, vagy az Operaház előtti tüntetés demonstrálói lemaradtak a képsorokról. Az is emlékezetes, amikor Sólyom László alaptörvénnyel kapcsolatos bírálatait "felejtették ki" a hírfolyamból.

Valóban, mesébe illik a közmédia hírérzékenysége.