Előfizetés

Ukrajna visszavonja csapatait a Krímről

Publikálás dátuma
2014.03.24. 11:28

Ukrajna bejelentette, visszavonja csapatait a Krím-félszigetről. Erről a kijevi védelmi minisztérium hozott döntést. 

A hétvégén és ma is több újabb katonai bázist foglaltak el az orosz csapatok, s Ukrajna nyilvánvalóan így próbálja meg elkerülni az esetleges vérontást. Az Unian ukrán hírügynökség szerint a döntésre Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök is áldását adta.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács utasította a kormányt, hogy a félszigetről evakuálja a katonák családtagjait és mindenki mást, "akinek el kell hagynia az otthonát a megszálló orosz csapatok nyomásgyakorlása miatt".

Szintén az Unian számolt be arról a hírről, mely szerint az amerikai Kongresszos egymilliárd dolláros kölcsönt folyósíthat rövid időn belül a súlyos gazdasági válságba sodródott Kijevnek.

Eltűnt repülő – keresd a nőt!

Publikálás dátuma
2014.03.24. 11:24
Forrás: Gettyimages.
Egy rejtélyes nő a legújabb szereplője a március 8-án nyomtalanul eltűnt maláj repülőgép ügyében.

Miután megvizsgálták a pilóta, Zaharie Ahmad Sah mobiltelefonjának hívásait, kiderült, hogy néhány perccel azelőtt, hogy felszállt volna az MH370-es járatra, hívta őt egy nő, akivel két percig beszélt. A nőt azonban mindeddig nem sikerült azonosítani, mivel hamis adatokat adott meg telefonkártyája vásárlásakor – írta a londoni Daily Mail.

Malajziában a 2001. szeptember 11 után hozott antiterrorista törvények értelmében személyazonossági okmánnyal lehet csak telefonkártyát venni, és ennek számát regisztrálják a kártyával használt telefonszám mellett.

Azt sikerült kideríteniük a nyomozóknak, hogy a kártyát egy Kuala Lumpur-i üzletben vették, de a nő hamis igazolvánnyal vásárolt. Ez a nyom erősíti a maláj és amerikai hatóságoknak azt a feltételezését, mely szerint a pilótát eszközül használták fel a gép eltérítésében vagy pedig egy szabotázsakció elkövetésében.  

Közben az FBI, amely vizsgálja a pilóta otthonában tartott repülés-szimulátorát, arra kérte a malajziai kollégákat, hogy hallgassák ki Ahmad Shah volt feleségét. Az asszony már jó ideje elvált a pilótától, de egy fedél alatt laknak három gyermekükkel együtt. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda szerint az asszony esetleg tud felvilágosítást adni a rejtélyes nőről.

 

 

Tömeges halálos ítéletek Egyiptomban

Publikálás dátuma
2014.03.24. 11:10
Fotó: Gettyimages
Az egyiptomi Muzulmán Testvériség 529 hívét ítélték halálra a tavaly augusztusi súlyos összecsapásokban való részvétel miatt.  

A Kairótól délre fekvő Minjában tartott per a folytatása annak a megtorló hadjáratnak, amelyet a volt elnök Mohamed Murszit támogató, betiltott iszlamista szervezet ellen indítottak.

A vádiratban szereplő erőszakos cselekményekre azután került sor több dél-egyiptomi városban, hogy a rendőrség szétverte a Muzulmán Testvériség két kairói tüntető táborát, amelyekben a júliusban elmozdított Murszi tisztségébe való visszahelyezését követelték.  Az összecsapásokban több százan vesztették életüket. A fő vádpontok rendőrgyilkosság és a rendőrök elleni támadások volt.

A pert mindössze két tárgyalási nap alatt bonyolították le, a vádlottaknak gyakorlatilag nem volt lehetőségük a védekezésre.  A Muzulmán Testvériség további mintegy 700 tagja vár ítéletre.