Több száz halálos ítélet Kairóban

Mohammed Morszi tavaly megbuktatott egyiptomi elnök 529 hívét ítélték halálra. Az állami tévében ugyanakkor 528 halálra ítéltről tettek említést. 16 személyt szabadon bocsátottak. Az ítélet elsőfokú, így fellebbezést nyújthatnak be vele szemben. 

A Muzulmán Testvériség tagjai ellen folyó per a legjelentősebb Egyiptom történetében. Összesen 1200-an ülnek a vádlottak padján. Az eljárás múlt szombaton kezdődött a Kairótól délre fekvő Minjában. A további mintegy 700 vádlott elleni eljárás ma folytatódik, s alighanem hamar ítélet is születik.

A halálos ítéletek azt jelzik, hogy a hatóságok továbbra is rövid pórázon tartják az iszlamistákat. A vádlottak padjára került a Muzulmán Testvériség egy sor régi vezetője, köztük Mohammed Badie. Azzal vádolják őket, hogy ők erőszakos tüntetéseken vettek részt, s „súlyos károkat okoztak az állami vagyonban”.

Szerző

Ukrajna visszavonja csapatait a Krímről

Publikálás dátuma
2014.03.24. 11:28

Ukrajna bejelentette, visszavonja csapatait a Krím-félszigetről. Erről a kijevi védelmi minisztérium hozott döntést. 

A hétvégén és ma is több újabb katonai bázist foglaltak el az orosz csapatok, s Ukrajna nyilvánvalóan így próbálja meg elkerülni az esetleges vérontást. Az Unian ukrán hírügynökség szerint a döntésre Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök is áldását adta.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács utasította a kormányt, hogy a félszigetről evakuálja a katonák családtagjait és mindenki mást, "akinek el kell hagynia az otthonát a megszálló orosz csapatok nyomásgyakorlása miatt".

Szintén az Unian számolt be arról a hírről, mely szerint az amerikai Kongresszos egymilliárd dolláros kölcsönt folyósíthat rövid időn belül a súlyos gazdasági válságba sodródott Kijevnek.

Szerző

Eltűnt repülő – keresd a nőt!

Publikálás dátuma
2014.03.24. 11:24
Forrás: Gettyimages.
Egy rejtélyes nő a legújabb szereplője a március 8-án nyomtalanul eltűnt maláj repülőgép ügyében.

Miután megvizsgálták a pilóta, Zaharie Ahmad Sah mobiltelefonjának hívásait, kiderült, hogy néhány perccel azelőtt, hogy felszállt volna az MH370-es járatra, hívta őt egy nő, akivel két percig beszélt. A nőt azonban mindeddig nem sikerült azonosítani, mivel hamis adatokat adott meg telefonkártyája vásárlásakor – írta a londoni Daily Mail.

Malajziában a 2001. szeptember 11 után hozott antiterrorista törvények értelmében személyazonossági okmánnyal lehet csak telefonkártyát venni, és ennek számát regisztrálják a kártyával használt telefonszám mellett.

Azt sikerült kideríteniük a nyomozóknak, hogy a kártyát egy Kuala Lumpur-i üzletben vették, de a nő hamis igazolvánnyal vásárolt. Ez a nyom erősíti a maláj és amerikai hatóságoknak azt a feltételezését, mely szerint a pilótát eszközül használták fel a gép eltérítésében vagy pedig egy szabotázsakció elkövetésében.  

Közben az FBI, amely vizsgálja a pilóta otthonában tartott repülés-szimulátorát, arra kérte a malajziai kollégákat, hogy hallgassák ki Ahmad Shah volt feleségét. Az asszony már jó ideje elvált a pilótától, de egy fedél alatt laknak három gyermekükkel együtt. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda szerint az asszony esetleg tud felvilágosítást adni a rejtélyes nőről.

 

 

Szerző