Tengerbe veszett az MH370-es járat

Minden jel szerint a tengerbe veszett a két és fél hete eltűnt maláj utasszállító gép, amelyet elveszettnek nyilvánítottak - jelentette be Najib Razak maláj kormányfő hétfőn. 

A hatóságok műholdas adatok alapján végeztek újabb számításokat, hogy meghatározzák a Malaysia Airlines gépének lehetséges útvonalát, és arra jutottak, hogy a legutolsó ismert helye az Indiai-óceánban, az ausztráliai Perth-től délre volt, márpedig ez annyira távol áll minden lehetséges leszállóhelytől, hogy az MH370-es járat minden bizonnyal az óceánban végezte. A kormányfő mély szomorúságát és sajnálatát fejezte ki.

A döntő információkat a brit Inmarsat műholdtársaság és a brit légibaleseteket vizsgáló csoport (AAIB) szolgáltatta. A bejelentést alighanem kizárólag ezekre, nem pedig a tengerben talált roncsokra alapozták. A BBC tudósítása szerint a maláj gépen utazók rokonai a bejelentés előtt SMS-üzenetet kaptak, amelynek szövege szerint "a Malaysia Airlines mélységesen sajnálja", de feltételezésük szerint az MH370-es gép minden kétséget kizáróan elveszett és a fedélzeten utazók között nincs túlélő. A szöveges üzenet szerint, ahogyan a kormányfő bejelentésében is hallható, kénytelenek elfogadni immár azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a gép az Indiai-óceánba veszett. Ma újabb, részletesebb sajtótájélpztatót tartanak a gép utáni további kutatásról.

Közben újabb váratlan fordulat történt az ügyben. Miután megvizsgálták az egyik pilóta, Zaharie Ahmad Sah mobiltelefonjának hívásait, kiderült, hogy néhány perccel azelőtt, hogy felszállt volna az MH370-es járatra, felhívta egy nő, akivel két percig beszélt telefonon. A nőt mindeddig nem sikerült azonosítani, mivel hamis adatokat adott meg telefonkártyája vásárlásakor – írta a londoni Daily Mail. Malajziában a 2001. szeptember 11-e után meghozott antiterrorista törvények értelmében csak személyazonossági okmánnyal lehet telefonkártyát venni, amelynek a számát a kártyával használt telefonszámmal együtt regisztrálják. A nyomozóknak annyit sikerült kideríteniük, hogy a kártyát egy Kuala Lumpur-i üzletben vették.

Ez a nyom erősíti a maláj és amerikai hatóságoknak azt a feltételezését, amely szerint a pilótát eszközül használták fel a gép eltérítéséhez, vagy egy szabotázsakció elkövetéséhez. Közben az FBI, amely vizsgálja a pilóta otthonában lefoglalt repülés-szimulátort, arra kérte a malajziai szerveket, hogy hallgassák ki Ahmad Shah volt feleségét. Az asszony már jó ideje elvált ugyan a pilótától, de három gyermekükkel egy fedél alatt laknak. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda szerint az asszony esetleg felvilágosítást tud adni a rejtélyes telefonáló nőről.

Egy kínai repülőgép személyzete gyanús tárgyakat észlelt hétfőn az Indiai-óceán déli részén, abban a térségben, ahol műholdképek alapján az eltűnt utasszállító darabjai lehetnek. A két nagyobb tárgy fehér és négyszögletes. Néhány kilométeres körzetben több kisebb valószínűsített roncsdarabot is észleltek. Az IL-76-os típusú katonai szállítógép személyzete jelentette a felfedezést és a pontos koordinátákat a kutatás ausztráliai parancsnoki központjának, valamint a térségben lévő Hszüelung nevű kínai jégtörőnek, amely a helyszínre igyekszik.

A kínaiak Ausztráliától újabb repülőgépek helyszínre küldését kérték. Más országokból is jelezték, hogy Ausztráliától 2500 kilométerre nyugatra is roncsok láthatóak az óceánban. A francia külügyminisztérium szintén vasárnap közölte, hogy műholdjuk bizonyos gyanús tárgyakat észlelt, 2300 kilométerre Perthtől.

Az amerikai haditengerészet közben olyan berendezést akar a térségbe küldeni, amellyel repülőgépek fekete dobozát lehet felkutatni. A készüléket a csendes-óceáni parancsnokság akkor telepíti, ha az ausztrál és a kínai kutatók valóban repülőgéproncsokat találnak a térségben.

Szerző

Amerikai-kínai minicsúcs Hollandiában

Megkezdődött Hágában a kétnapos nukleáris csúcstalálkozó Barack Obama részvételével. Az amerikai elnök tegnap érkezett nemzetközi körútjának első állomására.

Szerdán Brüsszelbe, csütörtökön pedig Rómába repül, s Ferenc pápával is találkozik. Ezt követően Szaúd-Arábiába látogat.

A nukleáris csúcson ötvenhárom kormány- és államfő vesz részt, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban Szergej Lavrov külügyminisztert küldte maga helyett. A találkozó résztvevői tárgyalnak, miként lehet elkerülni, hogy nukleáris anyagok terroristák vagy egyéb bűnözők kezébe kerüljenek.

Obama tegnap a csúcstalálkozó megkezdése előtt Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyalt. Az amerikai elnök tisztázni akarta azokat a kérdéseket, amelyek - megfogalmazása szerint - feszültséget keltettek a két ország viszonyában.

A kínai államfő úgy vélte, több területen is együttműködhetne egymással Peking és Washington. Köszönetet mondott azért az amerikai segítségért, amelyet az ország nyújtott az eltűnt maláj gép felkutatásáért, melynek fedélzetén nagyrészt kínaiak voltak.

Mint a New York Times megjegyezte, a hágaiak körében nem aratott osztatlan lelkesedést, hogy épp városuk ad otthont a tanácskozásnak, a települést ugyanis a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések miatt teljesen elvágták a külvilágtól. Több üzletet be kellett zárni a csúcs idejére.

Szerző

Kivonulnak a Krímről az ukrán katonák

Ukrajna bejelentette, visszavonja csapatait a Krím-félszigetről. Erről hozott döntést döntésre Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök. Ukrajna így próbálja meg elkerülni az esetleges vérontást.

A kijevi nemzetbiztonsági tanács ülését követően az ideiglenes elnök kijelentette, hazahozzák a katonákat, s gondoskodnak arról, hogy biztonságba kerüljenek hozzátartozóik is. Előzőleg az orosz csapatok a krími Feodoszijában elfoglalták az ukránok egy újabb haditengerészeti bázisát.

Abszurd Zsirinovszkij javaslata

Abszurd az a javaslat, amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus tett Ukrajna felosztására - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek. Kaleta elmondta: Zsirinovszkij levelet juttatott el a moszkvai magyar nagykövetséghez, amelyben azt a tervét vázolta, hogy népszavazás után egy ukrajnai megye Romániához, Kárpátalja Magyarországhoz, öt megye pedig Lengyelországhoz csatlakozzon.
Hangsúlyozta: Magyarország ezt a felvetést abszurdnak tartja, Budapest nem is reagál rá hivatalosan.

Az akció során lövések is eldördültek, s az oroszok helikoptereket is bevetettek. Vladiszlav Szeleznyov ukrán katonai szóvivő Facebook oldalán 60-80 ukrán katona elfogásáról tett említést.

Barack Obama amerikai elnök, Hágában, a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélései során kijelentette, Amerika egyetért Európával abban, támogatni kell az ukrán kormányt és népet, valamint abban is egyetértés mutatkozik, hogy "Oroszországnak meg kell fizetnie fellépéséért".

Angela Merkel kancellár Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során felszólította az orosz elnököt, kerülje el a vérontást Ukrajnában. A túlnyomórészt orosz ajkú Donyeck régió a minél jelentősebb decentralizációt vár el Kijevtől - közölte a regionális parlament elnöke, Andrej Sisackij.

Bár az "egységes Ukrajna" mellett foglalt állást, figyelmeztetett arra, hogy minden régió sajátosságait figyelembe kell venni. Vasárnap este áramszünet volt a félsziget több városában, köztük a régió székhelye, Szimferopol néhány körzetében.

Állítólag a helyi szolgáltatónál, a Krimenergonál merültek fel technikai problémák. Oroszország szerint Ukrajna a villamos energia felét szállítja a félszigetre. David Cameron brit kormányfő bejelentette, elmarad a G8-ak idei, Szocsiba tervezett csúcstalálkozója.

Szerző
Frissítve: 2014.03.24. 21:28