Királyi parkolót kapott Orbán

Publikálás dátuma
2014.03.27. 06:07
Royal Parking a Kossuth Lajos utca 17. előtt FORRÁS: EGYÜTT PM
Az Együtt-PM Szövetség aktivistái ma jelképesen lezárták azt az elhíresült parkolóhelyet (Budapesten az Astoria Szálló közelében, a Kossuth Lajos utca 17. előtt), melyen Orbán Viktor kisbusza rendszeresen parkol, amikor a miniszterelnök fodrászhoz megy. Mivel az adott helyen megállni tilos, a törvények pedig mindenkire vonatkoznak, e tettükkel helyreállították a törvényességet - áll a párt közleményében. Az aktivisták felszívódó festékkel a járdára ,,Royal Parking" azaz Királyi Parkoló feliratot írtak.

Lényegében a főváros tulajdonát vették semmibe, amikor gyalogosokat védő oszlopokat szereltek ki az Astoriánál, hogy Orbán Viktor a járdán parkolhasson, amíg kormányfő hajszobrásza - saját meghatározása szerint: ,,a fodrászok fodrásza" - dolgozik - írja a Magyar Narancs.  (Pedig nem a fodrászok haját vágja, hanem Orbánét - ha nyelvtanilag értelmezzük.)

A Miniszterelnökség, a Főpolgármesteri Hivatal, a közutakat kezelő önkormányzati cég is hallgat arról, volt-e erre engedélye Orbánéknak. Jogszerűen nem lehetett, ennek ellenére megtörtént a közúti műtárgyak (a gyalogosokat védő parkolásgátló oszlopok) megcsonkítása. Erről a Google utcakép nézegetőjén is meggyőződhet az érdeklődő, aki Orbán buszát is láthatja a tilosban.

Amikor a miniszterelnök gépkocsija a járdán áll, az a közlekedési jogszabályokon túl - parkolni akkor lehet járdán, ha ezt KRESZ-tábla engedélyezi - a Fővárosi Önkormányzat tulajdonjogát, önrendelkezését is sérti. A magyarországi önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései szerint a védett területekhez tartoznak a Kossuth Lajos utca közforgalmú részei, a közút és a járda is, amelyek a főváros tulajdonában vannak.

Budapest a közútkezeléssel, fenntartással, üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat a tulajdonában lévő Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-hez tartozó BKK Közút Zrt.-re bízta. A fővárosi cég vezetője az az egykori MDF-es Almássy Kornél, aki miatt az UD Zrt. ügyben kényszerítéssel vádolja az ügyészség Dávid Ibolyát, és Herényi Károlyt. Akiről ismerősei hangfelvételei bizonyítják, hogy ,,terhelőket"szeretett volna gyűjteni az MDF vezetőiről.

A rendőrség - információink szerint - felsőbb utasításra nem bírságolhatja meg a TEK járműveit, még akkor sem, ha megkülönböztető jelzés nélkül, azaz egyszerű autósként várakoznak tilosban. Ennek jogszabályi alapját senki nem ismeri.

Szerző

Narancsot facsart Gyulán Mesterházy

Publikálás dátuma
2014.03.27. 06:04
Felülbírálják a földpályázatokat – ígérte az MSZP elnöke FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Közpénzből "bizniszelt" a kormány, amikor a 800 millió forintból készíttetett politikai reklámot 200 ezerért eladta a Fidesznek - jelentette ki tegnap Törökszentmiklóson a kormányváltó erő miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy Attila ezúttal is elmondta, kormányra kerülve különös figyelmet fordítanak majd egyebek mellett a nyugdíjasokra, az egészségügyre, a gazdaságpolitikára, és a munkahelyteremtésre. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nagy hagyományokkal rendelkező állattenyésztésre, kertészetre, élelmiszeriparra, és öntözési programra támaszkodva teremtenének munkát az ott élőknek, mert meg akarják akadályozni a térség leszakadását, illetve azt, hogy a fiatalok elvándoroljanak.

Rózsa Endre, a baloldali kormányváltó pártok képviselőjelöltje a délelőtti fórumon arról beszélt, hogy bár összesen két plakáthelyet kapott, házról házra járja a várost és egyesével igyekszik az embereket meggyőzni arról, hogy a kormányváltó hangulat önmagában kevés, változás csak akkor lesz, ha szavazni is elmennek április 6-án. Mesterházy pedig tegnap arra buzdította a kisváros lakóit, hogy a "szegfűre és a Rózsára" voksoljanak.

Ezt követően Békés megyébe ment a baloldali miniszterelnök-jelölt. Orosházán, ahol Varga Zoltán mellett kampányolt kijelentette, hogy a jövedelmek közti jelenleg hatalmas különbséget új adórendszerrel és bérpolitikával fogják csökkenteni a kormányváltók. Ha Orbán kormánya folytathatja tovább, a gazdagot még gazdagabbá fogja tenni - fogalmazott Mesterházy. A rezsicsökkentést rezsiblöffnek nevezte, arról beszélt, hogy a fideszesek először elvették a gázárkompenzációt, majd három éven át árat emeltek. Bejelentette azt is, kormányra jutva felülbírálják a földpályázatokat, mert elfogadhatatlan, hogy elsősorban azok juthattak földekhez, akik Orbánhoz és pártjához hűek voltak. Mészáros Lőrincet, Felcsút polgármesterét mindenhol "fejbe találja egy pályázat" - mondta. "Ma már ott is megtalálja a pályázat, ahol nem ő pályázik" -tette hozzá.

Gyula főterén, a helyi aktivisták biztatására narancsot facsart Mesterházy; az erről készült fotókat az MSZP elnöke a Facebookon is megosztotta. Mesterházyt berregő órákal várták, mert mint mondták, a rendezvény jelszava az volt: "Ébresztő, Gyula!". A baloldali miniszterelnök-jelölt itt is elmondta, hogy az ő kormányzásukkal a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók és a nyugdíjasok jobban fognak járni, mint eddig, rájuk fogják építeni a politikájukat, mert az elmúlt négy évnek ők voltak a vesztesei. Ezt követően Bod Tamás képviselőjelölttel és az egybegyűltekkel elindultak a Petőfi térre, ahol megkoszorúzták a költő szobrát. Este Békéscsabán beszélt arról Mesterházy, hogyan akarnak kormányon igazságos Magyarországot teremteni.

Gyurcsány Ferenc egy reklámtáblával felszerelt piros biciklire ült a választási kampány sikere érdekében, a Demokratikus Koalíció elnöke tegnap ezt osztotta meg Facebook-oldalán. A táblán Oláh Lajos, a kormányváltó erő egyik budapesti jelöltje látható, a fotó alá pedig Gyurcsány ezt írta: "Mire rá nem tudnak venni engem ebben a kampányban. Persze nincs kétségem, Lajos enélkül is győzni fog."

Szerző

Folytatja a kormány a jogsértő kampányt

A kormány semmibe veszi a Kúria döntését, amikor folytatja a rezsicsökkentésről szóló kampányát - közölte az MSZP. A szocialisták vizsgálatot követelnek és a TV2 megbüntetését várják.

Braun Róbert elmondta: a kormányzati hirdetések közzététele miatt az ötpárti ellenzéki szövetség a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul, kérve, hogy a testület tiltsa el a további jogsértéstől a kormányt és a reklámokat sugárzó TV2-t. Egyúttal azt várják a választási bizottságtól, szabjon ki bírságot a TV2-re, amiért rosszhiszeműen eljárva tudatosan jogot sért a hirdetések közlésével.

A képviselőjelölt szerint a rendszerváltás óta példátlan, hogy a kormány tudatosan figyelmen kívül hagyja a legfőbb bírói fórum döntését. Azt mondta, a kabinet választási csalást követ el azzal, hogy a szövegen alig változtatva - a Magyarország jobban teljesít szlogen nélkül - folytatja a rezsicsökkentésről szóló hirdetési kampányát, mely vizuális elemeiben és mondanivalójában megegyezik a szlogennel, a több milliárd forintnyi közpénzen, hónapokon keresztül folytatott reklámhadjárattal.

Braun ezért felszólította Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan folytatódhat a Kúria döntése ellenére a kormánykampány. A szocialista politikus hangsúlyozta: a Kúria múlt heti határozata - amely szerint jogsértő volt a kormánynak a TV2-n közzétett Magyarország jobban teljesít jelmondatú társadalmi célú reklámja - nemcsak az adott hirdetésre vonatkozott, hanem kimondta, hogy nem a megrendelő személye, hanem a hirdetés tartalma dönti el, hogy politikai reklámról van-e szó. Márpedig a Fidesz és a kormány kampányának fő üzenete is a rezsicsökkentés, így a kabinet tevékenysége egyértelműen jogsértő. Egyébként a kormány társadalmi célú hirdetésként feltüntetve folytatja több csatornán is önnépszerűsítését.

Eközben az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a Kúria azon döntése elleni fideszes alkotmányjogi panaszt, mely megengedi választási plakátok elhelyezését a villanyoszlopokon. A testület indoklása kiemelte: a támadott kúriai döntés nem korlátozza a passzív választójogot, illetve az ahhoz kapcsolódó véleménynyilvánítást, továbbá az kúriai döntés jogértelmezése nem tesz különbséget a képviselőjelöltek között. A hétfői keltezésű Ab-határozat nyomán tehát a választási plakátok villanypóznára helyezése ügyében a választási eljárásról szóló törvényt kell alkalmazni, amely ezt nem tiltja.

Szerző