Előfizetés

Életveszélyes belépni a könyvtárba

Életveszélyessé nyilvánította a katasztrófavédelem a Veszprém megyei könyvtár bejáratát - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Lukács Krisztián elmondta: szerdán éjjel Veszprémben a megyei könyvtár homlokzatáról vakolat és díszítő elemek hullottak a járdára, így a bejáratot a katasztrófavédelem körbekerítette, az épület bejáratát életveszélyesnek nyilvánította.

Az eset során senki nem sérült meg - tette hozzá.

A megyei könyvtár tavaly egy nagy esőzés során ázott be. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nemrégiben jelentette be, hogy a Belügyminisztérium vis major keretéből 52 millió forintot kapott az önkormányzat a helyreállításhoz.

Gyermekek is megsérültek az oszlopnak csapódó autóban

Villanyoszlopnak csapódott egy személyautó a Csongrád megyei Mártélyon. A balesetben két gyermek és egy felnőtt megsérült - értesült a HavariaPress.

Csütörtökön délelőtt rohant egy személyautó egy villanyoszlopnak a község Fő utcájában. A gépkocsi vezetője súlyosan megsérült, a vele utazó két gyermek könnyű sérüléseket szenvedett. A mentők mindhármukat kórházba szállították.

A mentés idejére az útszakaszt lezárták.

Fél évszázad a halálsoron ártatlanul?

Publikálás dátuma
2014.03.27. 09:56
Virággal követelik Hakamada szabadon bocsátását. Foto: Facebook
„A világ legidősebb halálra ítéltje” alighanem szívesen lemondana erről a dicsőségről. A most 78 esztendős japán Hakamada Ivao ugyanis 48 éve vár kivégzésére, holott nagy a valószínűsége, hogy ártatlan.

A volt bokszoló szójagyári munkást Hakamadát 1966-ban ítélték halálra, mert a vád szerint megölte munkaadóját, annak feleségét és két gyermekét. A férfi mindig is tagadta vádakat, az általa aláírt vallomásokról később azt állította, hogy azokat rendőri kényszer alatt ismerte el. Ártatlanságának bebizonyítására hosszú évek óta küzd Hakamada nővére, és több nemzetközi emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International. 2010-ben Takahasi Banmei japán rendező filmet is készített róla Boksz  címmel. Londonban a múlt héten az AI filmvetítéssel egybekötött tiltakozó akciót szervezett.

 Az elmúlt években felbukkantak olyan bizonyítékok, amelyek kétségessé teszik Hakamada bűnösségét. Legutóbb egy DNS-teszt ingatta meg a közel fél évszázados vádat. Ez utóbbi nyomán döntött a perújrafelvételről Sizuoka város bírósága, amely máris felfüggesztette Hakamada halálbüntetését – írta a La Repubblica.

Japánban utoljára tavaly decemberben végeztek ki két elítéltet. Jelenleg még 129-en vannak siralomházban a szigetországban.