Nagyüzemi méretben hamisíthatták választópolgárok adatait

Publikálás dátuma
2014.03.27. 13:04
Képünk illusztráció. Fotó: Sean Gallup / Getty Images
A választási szervekhez és a rendőrséghez fordul az ötpárti ellenzéki szövetség, miután egyik jelöltjéhez ismeretlenek olyan aktacsomagot juttattak el, amely vélelmük szerint másolt ajánlóíveket tartalmaz.

 Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke elmondta, hogy a gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érint: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt-MIÉP választási szövetséget, a Szabad Választók Párját, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget.

 A választókerületek között budapesti, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megyei, szabolcsi, hevesi és zalai körzetek vannak.  A társelnök becslése szerint 8-10 ezer hamis ajánlásról lehet szó, a választók adatai pedig körbejártak a pártok között. Ez az aláírás-mennyiség hozzávetőleg a fele annak, amennyivel országos listát lehetett állítani - fűzte hozzá. (Ez a tíz megnevezettből hét pártnak sikerült.)

Szigetvári Viktor elmondta azt is, hogy a dokumentumokat ismeretlenek juttatták el Helmeczy László, a kormányváltó szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének irodájába. Mivel az adatok kezelésére nem jogosultak, "egyszerű szemrevételezés" után azonnal a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.  A politikus a választási bizottságnak írt beadványában hangsúlyozta, hogy a hamis ajánlások érvénytelenek, azokat eleve nem lehetett volna érvényes ajánlásként számításba venni. Szigetvári Viktor egyúttal közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordulnak az ügyben.  A hatóságokat gyors vizsgálatra szólította fel, mondván, az ajánlásokat a választás után néhány héten belül meg kell semmisíteni. Kérdésre közölte: a szavazólapokról a választás megkezdéséig törölni lehet azokat, akik jogosulatlanul szereztek indulási jogot.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője azt mondta: a dokumentumok arról árulkodnak, hogy bizniszpártok nagyüzemi méretben másolták és hamisították választópolgárok adatait.  Ha így volt, az nemcsak választási csalás, hanem bűnszervezetben elkövetett súlyos visszaélés személyes adatokkal - jelentette ki, utalva arra, hogy nem ez az első feljelentés gyanús ajánlások miatt. A szocialista politikus azt mondta: a központi nyilvántartásban lévő aláírásminták alapján a hatóságoknak minden lehetőségük megvan a hamis aláírások kiszűrésére.

Szerző
Frissítve: 2014.03.27. 13:38

"Az állami rendszer nem képes ellenállni a korrupciónak"

Siralmas a közpolitikai átláthatóság jelenleg Magyarországon, az állami rendszer pedig nem képes ellenállni a korrupciónak, ami intézményesült már sok évvel ezelőtt - ezt Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Mit választunk? És ez mibe kerül? elnevezésű, a Költségvetési Felelősségi Intézet és a Transparency International Magyarország rendezvényén az ügyvezető igazgató rámutatott: az utóbbi években a közpénzek elköltésének és az intézmények gazdálkodásának átláthatósága is csökkent.

Közölte azt is: számos nemzetközi szervezet kutatása megerősíti, hogy a korrupciót nem tudják felszámolni a jogszabályok. Martin József Péter megfogalmazása szerint az ellenzék által hangoztatott "szép ígéretek" kapcsán a múltat tekintve vannak kétségei. 

Szerző

Óriási dugó az M1-esen

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-esen Budapest felé.

Két teherautó ütközött az M1-es autópálya 24-es kilométerszelvényénél, Herceghalom közelében. Az egyik jármű csőszerelvényeket szállított, a rakomány egy része az útra szóródott.

A helyszínen két forgalmi sávon halad a forgalom, de csökkenteni kell a sebességet, emiatt körülbelül két kilométeres torlódás alakult ki.

Szerző