A 100 éves Hrabalra emlékeztek

Bohumil Hrabal cseh író születésének 100. évfordulóját ünnepelték kedden, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ünnepségen több tucat Hrabal-rajongó könyvbarát jelent meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében tartott ünnepségen Dr. Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, nevetéskutató tartott átfogó elemzést világhírű cseh író humoráról. A kötetlen előadást Havas Judit előadóművész felolvasásaival színesítették, a vendégek többek között a Sörgyári capriccio című könyvből hallhattak felolvasást, és a műből készült Jiří Menzel-filmfeldolgozásból tekinthettek meg részleteket. 

Pap János úgy fogalmazott, a híres emberek mindig megérik a százéves kort, és véleménye szerint Hrabal azon kevés művész közé tartozik, aki nagy népszerűségnek örvendve „ünnepelheti” ötszázadik és akár ezredik születésnapját is, hiszen művészete örök. A nevetéskutató Hrabal életrajzán keresztül mutatta be az író egyéni sorsát, valamint az általa képviselt világszemléletet, amely a világ elfogadásán alapszik, és a műveiben megjelenő szatirikus, finom humort, amelyet fehér humornak aposztrofál a fekete komédiával vonható ellentét miatt.  

„Hogyhogy száz? Itt van velünk mindennapjainkban, szeretjük olvasni a könyveit. Csak úgy levesszük őket a polcról, vagy megnézzük a filmadaptációkat. Úgy gondoltuk, szervezünk egy estet, hogy a születésének 100. évfordulója alkalmából vele tölthessünk egy-két órát” – mondta Havas Judit előadóművész az est során. A múzeum kiállítást rendezett a Hrabal-művekből, és a Rákóczi úti Hrabal Söröző az író kedvenc italát, cseh sört kínált a vendégeknek.

 

A fertő nem a főnöki kanapéban lakozik

Publikálás dátuma
2014.03.28. 17:23
Fotó: Facebook
„Szodoma és Gomorra!” – tör ki kétségbeesetten az állomásfőnök úr, amikor meglátja, hogy szép bőrkanapéját széthasították mindenféle szemérmetlen, üzekedő alakok. Holott a Szigorúan ellenőrzött vonatok történetében az igazi „fertő” nem az, amit Hubicka forgalmista és Zdenka, a távirászlány, majd Milos Grimasz gyakornok és Victoria Freie művelnek, hanem a náci megszállás, a halálfélelem,  amelynek árnyékában is megpróbálják élvezni az életet.

A 100 éve született Bohumil Hrabal feketénél is feketébb humorú kisregényéről legtöbbünknek Jiri Menzel nem kevésbé tökéletes filmje jut eszébe, amelyben ott van a tragikus vég, de mégis a groteszk dominál benne: mi más lehetne egy kamasz fiú érdeklődésének legfőbb tárgya, mint szüzességének elvesztése, még egy világháború kellős közepén is. A bánatos képű német pályafelügyelő is inkább nevetséges, mint félelmetes. Az Óbudai Társaskörben bemutatott felolvasószínház előadói viszont visszanyúltak az eredeti műhöz, a megszállók nyomán arató pusztuláshoz, és ahhoz a torokszorító befejezéshez, amelyben két halálos sebesült, az ellenállás parancsát teljesítő Milos és egy fiatal német katona egymással szembe nézve éli meg utolsó pillanatait. Persze, hogy nevetünk a „birodalmi nyelv megcsúfolásán”, a galambász állomásfőnök erkölcsi dörgedelmein, Hubicka életbölcsességein, de aztán mindig belénk fagy a nevetés.

Jordán Adél és Elek Ferenc könnyedén járkál a különböző figurák között minden jelmez nélkül, de mimikával, testtartással magunk előtt látjuk mindegyiket, néha még „cserélnek is”. Egyedül Tasnádi Bence az, aki végig megmaradt Milosnak, hihetetlen átéléssel játszik, elhisszük neki, hogy az ágybeli kudarc nagyobb fájdalom neki a halálnál, ami már „férfiként” éri őt el.

 A nevetés túlélő eszköz, ezt nekünk, közép-európaiaknak, nem kell magyarázni. Hásek, Mrozek, Örkény mellett ott van Bohumil Hrabal is, aki sok mindent átélt, de életörömét soha nem vesztette el. A legenda szerint úgy halt meg, hogy galambokat etetett. Mint a világ szennye elől madaraihoz menekülő állomásfőnök.

 

 

Mellár: A szocializmusban jobban működött a piacgazdaság, mint most

Publikálás dátuma
2014.03.28. 17:05
FOTÓ: K 2 PRESS
  A magyar gazdaság egyenlőre nem találja a "gyorsító sávot" - ez derült ki azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Hungarian Bussiness Leaders Fórumon rendeztek.

Törékeny a magyar gazdasági növekedés, mert nem történt meg a szerkezeti váltás, maradt a gazdaság duális szerkezete és a régi államháztartási struktúra, de eközben elmaradt a munkaerőpiac valódi átalakítása is - állapította meg Mellár Tamás közgazdászprofesszor. Lehangoló áttekintése szerint a potenciális növekedés továbbra is a 0-1 százalékos sávban maradt. Eközben az MNB szép csendben feladta az inflációs célkövetés politikáját, a jelenlegi, 2,6 százalékos alapkamat ugyanis a gyakorlatban negatív reálkamatot jelent a 2,8 százalékos maginflációval együtt - mondta Mellár Tamás, aki megjegyezte, hogy nem szocialista beállítottságú, nem is fog az MSZP-re szavazni, de a szocializmusban rendezettebb gazdasági viszonyok uralkodtak, mint a jelenlegi Fidesz-kormányzás alatt.

A Magyarországgal foglalkozó londoni elemzők ugyanakkor a konferencián optimista hangot ütöttek meg, Megjegyezték nem kell sietnie Magyarországnak az eurózónába, az MNB monetáris politikájának igazi tesztje pedig csak most következik. A világ helyzete sokkal jobban néz ki, több az optimizmus a fejlődő piacok kapcsán, mint fél vagy egy évvel ezelőtt - fogalmazott Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője, aki elismerte, hogy "jó brit euroszkeptikusként" ő is hiába temette korábban az eurót. Európa kezd fellendülni, idén és jövőre 1,5-2 százalék GDP-bővülés várható, de még óriásiak a kihívások. A fejlett piacok sokkal egészségesebben néznek ki, innen nem éri fenyegetés a feltörekvőket.

Nem mondhatjuk, hogy új feltörekvő piaci válság előtt állunk, de vannak olyan országok, amelyek nem végeztek el elég reformot - Törökország és Dél-Afrika ide tartozik, Magyarország nem. Fenyegető tényező viszont az európai nacionalizmus - vélte Ash, aki szerint Nagy-Britanniának is vannak kihívásai ezen a téren, elég csak a skót függetlenségi törekvésekre, a brit függetlenségi pártra gondolni. Az ukrajnai orosz intervenció nem csak Magyarországra, teljes Európára nagy hatással lehet.

Szerző