Előfizetés

Elhallgatott paksi haláleset

Publikálás dátuma
2014.03.29. 06:17

Álságos választ adott a paksi atomerőmű egyik biztonsági őrének öngyilkosságával kapcsolatos képviselői kérdésre Pintér Sándor. 

Dorosz Dávid független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében arról érdeklődött a belügyminiszternél, igaz-e, hogy január 1-je óta több fegyveres biztonsági őr munkaviszonyát megszüntették és van-e alapja annak a híresztelések miszerint március elején az egyik őr öngyilkosságot követett el. Pintér Sándor "taktikusan" azt válaszolta a képviselői kérdésére: "az Ön által kérdezett időszakban nem történt rendkívüli haláleset a paksi atomerőmű területén." Holott az öngyilkosság megtörtént, csak néhány nappal azelőtt, mint ahogyan azt a képviselő a szóbeszéd alapján feltételezte. Meglehetősen furcsa, hogy a miniszter úgy tett, mintha nem értené a kérdést, hogy a tények szándékos elhallgatását már ne is feltételezzünk.

A haláleset felkavarta a paksi közvéleményt. Az ügy hátterében az áll, hogy az év elején - nem tudni milyen okból -, egyszerre több vagyonőr munkaviszonyát megszüntették a paksi atomerőműben. Az egyik őrszolgálatot ellátó dolgozó egyes feltételezések szerint elbocsátása miatt oltotta ki az életét szolgálati fegyverével február 16-án. Holtestét aznap, az esti órákban találták meg a portaszolgálat egyik helységében. Az atomerőmű őrszolgálati feladatait ellátó Atomix Kft. 35 éves korában elhunyt munkatársa halálakor hét hónapja állt a cég alkalmazásban, előtte katonaként szolgált. Az ügyet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Ismét felmentették Szilvásy Györgyöt

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.03.29. 06:13

Bűncselekmény hiányában első fokon minden vádpont alól felmentette az UD-ügy miatt hivatali visszaéléssel megvádolt Szilvásy Györgyöt a Fővárosi Törvényszék az új, megismételt eljárásban. 

Az ügyészségi fellebbezés miatt az ítélet nem jogerős.
Ismeretes, a volt titokminiszter az ügyészség szerint azzal követett volna el hivatali visszaélést, hogy átadta CD-n a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak azokat a hangfelvételeket, melyeken Kövér László és Demeter Ervin az UD Zrt. egyik akkori vezetőjével, Horváth Józseffel beszélgetnek. Emellett a vád szerint "szükségtelenül és indokolatlanul hangsúlyozta" a botrány politikai hátterét, amellyel "erkölcsi értelemben vett jelentős érdeksérelmet" okozott volna mindkét elődjének.

Ám mint az ítélet indoklásából kiderült, Szilvásy az NBH-tól kapott tájékoztatások alapján "indokoltan, hatáskörének megfelelően" járt el, semmi oka nem volt, hogy kételkedjen. Ezekből az iratokból például az is kiolvasható volt, hogy a két fideszes politikus és a cég közti kapcsolattartás nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Amit pedig Szilvásy a nyilvánosság elé tárt, azok megfeleltek a valóságnak, rendszeres és politikai megbízásokra kiterjedő kapcsolat volt az UD Zrt. vezetője és a két politikus között.

Szilvásyt 2012 áprilisban első fokon már felmentették ebben az ügyben, de akkor még személyes adattal visszaélés volt ellene a vád, és a volt miniszter mellett a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnökeke, az MSZP-s Tóth Károly, valamint az MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly is vádlott volt. Utóbbiak ügyét az új eljárásra utasító Fővárosi Törvényszék elkülönítette Szilvásyétól, Tóthot pedig jogerősen felmentette.

"Három ügyön már túl vagyunk, de van még a kémper, ami a nyilvánosság elől elzártan, teljes titokban zajlik. Bízom az ott születő felmentésben is, úgy tudom, április 11-én az a per elkezdődik" - reagált az ítéletre lapunknak Szilvásy György, akit a mostanival együtt két hónapon belül másodszor mentettek fel.

Két férfi, egy metró

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2014.03.29. 06:12
Tarlós István avatott – a Liberálisok Demszky Gábor munkájára emlékeztek FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Kétszemélyes kampánybulivá silányította Orbán Viktor és Tarlós István a 4-es metró átadását. A kormányfő Demszky Gábort, a főpolgármester pedig elődje mellett "kedvenc" újságíróját sem kímélte a karámba terelt sajtó előtt. A díszvendégek eközben a VIP-szerelvényben fuldokoltak. Nem láttak és nem hallottak szinte semmit Orbánból és Tarlósból, de nem vesztettek semmit. Délután az "utazóközönség" is kipróbálhatta az új vonalat.

Szigorú biztonsági intézkedések és rosszízű, személyeskedő beszédek mellett adta át tegnap a 4-es metrót Orbán Viktor és Tarlós István - saját magának. Az évek óta várt avatás népünnepély is lehetett volna, ehelyett steril, kétszemélyes kampánybulivá silányították. Minden állomás felszíni kijáratát rendőrök őrizték, a sajtó pedig csak többszörös ellenőrzés után foglalhatta el a számára kijelölt, körbekerített karámot. Jó negyedórás késéssel aztán befutott a kormányfőt, a főpolgármestert és a díszvendégeket szállító szerelvény a kocsiszínből az Etele téri végállomásra.

A főpolgármester beszéddel is készült. Az első mondatban alaptörvényi áthallást véltünk felfedezni "az átmenet zavaros húsz éve" és a beruházás "zavaros előkészületei" között. A másodikban Tarlós kiosztotta az első "kokit" elődjének, akit meg sem hívott, hogy "ne sütkérezhessen" az átadón. "A 4-es metrót nem Demszky Gábor találta ki, hanem már előtte húsz évvel" kitalálták, viszont - folytatta Tarlós - a megvalósítás közben minden hibát elkövetett, amit lehetett. Személyeskedésből nem volt hiány: ezen a ponton a Népszabadság korábbi, kritikus szalagcímeiből idézett, majd megjegyezte, hogy "ugyanennek az írószerszámnak a gazdája ma már dicséri" a beruházást.

Tarlós magát is magasztalta, mondván: "az új vezetés megmentette a projektet". Végül is csak azért nem hagyták félbe, mert úgy sok kártérítést kellett volna fizetni - árulta el. Ezután köszönetet mondott a kormánynak és Orbán Viktornak, továbbá a metrón dolgozó munkásoknak, majd néhány Fidesz-szlogent puffogtatott el az erős és sikeres fővárosról, és az ugyanilyen Magyarországról. Kezdett kamánybulivá válni a kétszemélyes show. Csak Orbán és Tarlós állt az NKH-elnökkel a megtisztított peronon. Még a VIP-vendégek sem szállhattak ki a szerelvényből: nyitott ajtók mellett, de fullasztó hőségben szorongtak; Németh Lászlóné fejlesztési miniszter például háttal állt, mert megfordulni sem volt helye.

A VIP-szerelvényen nem kapott helyet - igaz, meghívót sem - például Klados Gusztáv, aki a Csalagút építésén is részt vett, s nemzetközi hírű szakemberként sokat tett azért, hogy felpörgesse a beruházást. A projektet 1998 végén - miután a Fidesz bosszúságára megint Demszky nyerte a főpolgármesteri posztot - megfúró Orbán Viktort viszont meghívták, és ha már itt volt, beszédet is mondott, bár nem túl elegánsat. "Szinte hihetetlen, hogy elkészült" - utalt a metróra, nagyvonalúan nem említve az ezt gátló tényezők között saját magát. A kormányfő elsütött egy Chuck Norris poént, majd ő is Demszkyt alázta kicsit, mondván: "a főváros dackorszakba merevedett". Végül kampányolt egy sort: cselekvő, erős Budapestről beszélt, meg arról, hogy ehhez egység kell, ami 2010 után megismételhető - utalt a jövő heti választásra. Végül Orbán és Tarlós "megtekintette" a peron egyik kövén saját nevét, majd mindketten elégedetten távoztak a VIP-szerelvénnyel.

A sajtó csak jóval később, egy másikkal követhette őket, ám a másik végállomásnál, a Keletinél már nem várták meg az újságírókat. Az ott távozó Orbánt és Tarlóst a Liberálisok szembesítették azzal, hogy korábban akadályozták, most meg büszkén avatják a metrót, továbbá egy molinón ők legalább köszönetet mondtak Demszky Gábornak. Eközben a fővárosi MSZP "alternatív metróátadót" tartott Budán, ahol elhangzott: a szocialista-liberális városvezetőség nélkül a 4-es metró nem készült volna el.