Embereket keresnek a Gellért-hegyi barlangban

Összehordott szemét gyulladt meg a Gellért-hegy egyik barlangjában. Egy embert kimenekítettek a tűzoltók, két embert még keresnek.

Összehordott szemét gyulladt ki a Gellért-hegy egyik barlangnyílásánál. A tűzoltók egy embert találtak a helyszínen, akit kimenekítettek. A kimentett ember elmondása szerint, még két ember van odabent a barlangban. A tűzoltók megfékezték a lángokat, s az odabent lévők keresésére indultak.

Szerző
2014.03.29 09:51

Októbertől drágábban dolgoznak a közjegyzők

Publikálás dátuma
2018.09.24 09:30

Fotó: Shutterstock/
Az egyszerűbb esetekben 4500 forinttal kell többet fizetni a jövő hónaptól. A legnagyobb emelkedés az igazán nagy értékű ügyleteknél lesz.
Két hét múlva már az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetnie a közjegyzőnél annak, aki hiteles másolatot, jognyilatkozatot készíttetne, vagy éppen végrendelkezni akar. Október elsejétől emelkednek a legolcsóbb eljárások díjtételei – ilyen például az említett hiteles okirat másolat készítése –, ezekben az ügyekben 4500 forinttal kell többet fizetni. Ezen túlmenően huszonhárom nemperes közjegyzői eljárásból húsz esetben jelentősen drágulnak az eddigi díjak.
Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt. Az új rendszerben azonban a munkadíj is jelentősen, több mint kétszeresére emelkedik, így a jegyzőkönyvi tanúsítvány és az okirat megőrzés munkadíja óránkét háromezer forint helyett már 8250 forint lesz. A jognyilatkozat, végrendelet óradíja hatezer forintról 11 ezerre nő. Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj.
A Magyar Közjegyzői Kamara ismertetője szerint egyébként a régi, 1991-es rendeletben lefektetett – bár időközben többször módosított – díjszabás felett már alaposan eljárt az idő, azonban „gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő esetekben” nem drágul a közjegyzői díj. Így a régi árakat kell kifizetni az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó - kamattámogatással érintett - kölcsönszerződés, valamint az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalása esetén. Nem kell többet fizetniük azoknak, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, illetve azoknak sem, akik házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Ezen túlmenően a végrendeletek országos nyilvántartásába való bejegyzés továbbra is ingyenes marad. Bár ez kevesek problémája, de a legjelentősebb emelkedés a 200 millió forint feletti ügyértékű okiratok elkészítésénél lesz. Eddig a 10 millió forintnál nagyobb, de 200 millió forintnál kisebb ügyértéknél egységesen 81 700 forintot és a 10 millió forint feletti rész 0,2 százalékát kellett kifizetni. Az új díjstruktúrában 200 milliós ügyérték fölött egy 561 200 forintos, míg 500 millió felett 1,1 milliós alapdíj jár majd a közjegyzőnek, amihez hozzájön az 500 millió felett ügyérték 0,1 százaléka. Az új díjplafont 1 milliárd forintnál húzta meg a jogalkotó.
Szerző
2018.09.24 09:30
Frissítve: 2018.09.24 09:30

Kalapáccsal verte volt barátnőjét a konyári férfi

Publikálás dátuma
2018.09.24 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A terror miatt menekült el párjától a sértett, de a sok unszolás hatására visszatért hozzá: élete legrosszabb döntése volt.
Ököllel és szerszámmal ütötte, megkötözte korábbi élettársát egy konyári férfi, kevésen múlt, hogy nem okozott maradandó sérüléseket – derül ki a berettyófalui ügyészség vádiratából.
A bántalmazás még május 21-én történt, de sok hasonló eset előzte meg: a sértett három évig, egyre romló párkapcsolatban élt a vádlottal, végül úgy döntött, hogy elhagyja a férfit, és egy fővárosi ismerőséhez költözik. Korábbi élettársa nem törődött bele a szakításba: folyamatosan hívta, csábítgatta a nőt, aki az ígéretekben bízva végül mégis visszatért Konyárra.
Itt azonban újra elszabadult a pokol: a sértett visszatérése után egyre indulatosabbá váló vádlott kérdőre vonta volt barátnőjét, hogy kinél is járt a Pesten töltött napokban, aztán ököllel arcon vágta, majd a földön is taposta-rugdosta a sértettet. 
A nő az ágyra menekült, de a férfi ekkor sem állt le, kalapáccsal támadt az áldozatra, aki a fejére húzott takaróval próbálta magát úgy-ahogy megvédeni.
A vádlottnak ezután dolga akadt, de nem akarta elengedni áldozatát: szorosan megkötözte az asszonyt, száját is beragasztotta, és így indult el otthonról. A nőnek szerencsére sikerült kiszabadulnia kötelékéből, és a közelben lakó testvéréhez menekült. A sértett szerencséjére csak zúzódásos, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a járási ügyészség szerint támadója – tekintettel a bántalmazás módjára és eszközére – súlyos sérüléseket akart okozni. A vádhatóság ezért g személyi szabadság megsértése s súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a konyári férfi ellen, akire börtönbüntetést kért az ügyben eljáró járásbíróságtól.
2018.09.24 09:11