Kormányváltók: az Elmű ne távolítsa el a kampányhirdetéseket!

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy az Elmű egy "hibás jogértelmezésből fakadó" lépéssel eltávolítja a kampányhirdetéseket a villanyoszlopokról - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor. A független képviselő és az Együtt-PM társelnöke úgy fogalmaz: ezzel a társaság durván beavatkozik a kampányba.

Az Elmű-Émász hétfőn közölte az MTI-vel, hogy eltávolítják a villanyoszlopokra helyezett választási plakátokat. Bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntései alapján politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, de ehhez a tulajdonos hozzájárulása szükséges a villanyoszlopok, kandeláberek esetében is. Az Elmű-Émász társaságcsoport pedig ilyen tulajdonosi hozzájárulást nem adott senkinek - indokolnak.

Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor viszont azt írja, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint "épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet." A villanyoszlop azonban se nem fal, se nem kerítés, nincs tehát jogi alapja annak, hogy a több mint két évtizede kampányfelületként szolgáló oszlopoktól most bárki megfossza a versengő pártokat, jelölteket - jelentik ki.

Azzal folytatják, hogy ezek a plakátok nem illegálisak, eltávolításuk pedig durva beavatkozás a kampány menetébe, amely "érdeksérelmet okoz az ellenzéknek és az Orbán-rezsim politikai érdekeit szolgálja".

Az Együtt-PM felszólítja az érintett villanyoszlop- és kandelábertulajdonos cégeket, hogy ne nyúljanak az ellenzék kampányanyagaihoz - zárja közleményét a két politikus.

Szerző

Magyarország európai jövője a tét

Publikálás dátuma
2014.03.31. 15:15
Fotó: Népszava, K2-press
„Bárki is nyeri meg az országgyűlési választásokat, Magyarország következő négy éve arról fog szólni, hogy Európa vagy Oroszország, a Nyugat vagy a Kelet mellé állunk-e egy egyre nyilvánvalóbb globális értékkonfliktusban” -  írta hétfői blogbejegyzésében Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke.

A politikus Kelet vagy Nyugat című írásában felhívja a figyelmet arra, hogy az április 6-i választások után szinte azonnal kezdődik az újabb kampány, ezúttal az európai parlamentért. „Az egyre inkább Európa-ellenes Fidesz ugyanolyan időbeli és szervezettségi előnnyel kezdi majd a kampányát, mint tette tavaly ősszel. Az Európa-párti, demokratikus pártok pedig könnyen lehet, hogy ugyanolyan kapkodva és megkésve reagálnak majd. Alig néhány nap van hátra, hogy eldöntsük: külön-külön vagy valamilyen szövetségben indulunk. Én az utóbbi mellett érvelek, hiszen Magyarország uniós tagsága a tét.” – írja a liberálisok elnöke.

Fodor szerint sok európai politikus a Krím orosz lerohanása után máris új hidegháborút emleget. Ezért is fontos, hogy az Európai Parlamentbe milyen arányban kerülnek be Unió-ellenes pártok. „Néhány éve még csak egyetlen magyar parlamenti párt volt, amelyik nyíltan Európa és a nyugati demokrácia értékei ellenében határozta meg önmagát: a Jobbik… A demokratikus pártok között hosszú éveikig konszenzus volt Európa és hazánk közös jövőjét illetően. Amikor 25 éve végre leráztuk a keleti, szovjet-típusú zsarnokságot, a nyugat-európai fejlődés volt az, amiben a különbözőképpen gondolkodó politikai erők egyetértettek. A konzervatív Antall József, a liberális Göncz Árpád, és a szocialista Horn Gyula egyaránt hazánk európai uniós csatlakozását tekintette fő céljának. Nem véletlen, hogy nyolc éve egy népszavazáson a magyaroknak több mint négyötöde döntött úgy, hogy Magyarország az Európai Unió tagja legyen. Ezt a konszenzust a mai magyar kormánypárt nyíltan semmibe veszi. Ne legyen kétségünk: Orbán Viktor arra készül, hogy újabb választási győzelme esetén kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.”

 Az MLP-elnök úgy látja, hogy Orbán azért akar elszakadni az Uniótól, „mert ellenszenvvel figyeli annak általa liberálisnak tartott alapelveit, irtózik hatalma minden nemű korlátozásától, és úgy gondolja, hogy egy Európa-ellenes kampánnyal cirkuszt talán adhat, ha már kenyeret nem fog tudni adni a népnek.” Példaként említi Orbán tavalyi, tusnádfürdői beszédét, amikor kijelentette: a következő ciklus tétje számára „Magyarország teljes szuverenitásának visszaszerzése”. „Ezért kelt hangulatot a kormánypárti média hosszú ideje „Brüsszel” ellen, elérve, hogy ha apránként is, de folyamatosan csökkenjen az uniót támogató választók száma. Ezért nincs ott a jogszabályok ellenére az Európai Unió zászlaja a Parlament épületén. És ezért kötötte meg a miniszterelnök a hazánkat évtizedekre eladósító, orosz függőségbe taszító, szégyenletes paktumát Putyinnal. Az őt támogató álcivilek tábláira az van írva: „nem leszünk gyarmat”, pedig éppen Orbán Viktor az, aki Oroszország gazdasági gyarmatává készül tenni hazánkat.  Nincs köztes út, választani kell Európa és Oroszország között, és úgy tűnik, Orbán már választott” – hangsúlyozza Fodor Gábor.

A liberális pártelnök figyelmeztet: minél erősebb Orbán Viktor idehaza és minél erősebb képviselettel rendelkezik Európában, annál könnyebben tudja majd Moszkva felé tolni Magyarországot. Szerinte egy kilépési kampányt a Fidesz ellenzékből is elindítana, de az jogállami eszközökkel könnyebben megakadályozható lenne, mintha kormányról teszik. Ha viszont az Európai Parlamentbe is újra ők küldenék a legtöbb képviselőt, minden fórumon azt mondhatnák, hogy az unióból való kilépés a magyar emberek többségi akaratából vezethető le.

"Ha az európai Unió és a nyugati típusú demokrácia iránt elkötelezett pártok összefognak, a májusi EP-választáson könnyen megverhető lenne a Fidesz. Itt ugyanis nem lejt a pálya, nincsenek csalárd módon kialakított, a Fidesznek kedvező egyéni körzetek, és nem lesznek busás pénzekért elindított látszatpártok sem.  Egy ilyen szövetségben ott a helye az európai szocialisták közösségébe tartozó magyar baloldali pártoknak, az európai zöldeket képviselő PM-eseknek, az európai konzervatívok között már bizonyított Bokros Lajos mozgalmának, és nekünk, liberálisoknak is.” –  írja Fodor Gábor.

Szerző

MSZP: tisztázzák Welsz Tamás halálát!

Az MSZP felszólítja a kormánypártok vezetőit, hogy utasítsák a hatóságokat: haladéktalanul tegyék közzé az összes szakértői jelentést, amely tisztázhatja Welsz Tamás gyanús halálának körülményeit.

Ezt Budai Bernadett, az ellenzéki párt szóvivője közölte hétfőn az MTI-vel, felszólítva egyúttal a kormánypárti képviselőket, nyilatkozzanak, melyiküknek van a magyaron kívül más országbeli útlevele.

A szóvivő felszólította a rendészeti bizottság elnökét, hogy hívja össze a testület rendkívüli ülését, a legfőbb ügyészt pedig arra, hogy cáfolja meg az ellenőrizetlen forrásból származó információkat, és a vizsgálatokat minél gyorsabban befejezve, adjon hivatalos tájékoztatást azok eredményéről.

Budai Bernadett azt írta, a hatóságok "már 11 napja hallgatnak" és mélyen hallgat a Fidesz is Welsz Tamás gyanús halálának körülményeiről. Ennyi idő alatt már rég nyilvánosságra kellett volna hozni a gyanús haláleset szakértői vizsgálatának eredményeit, amely tisztázhatná: miért és hogyan halt meg egy szövevényes ügy koronatanúja egy magyar rendőrautóban, voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai, mely jobboldali politikusoknak szerzett afrikai útleveleket.

A szóvivő kitért arra is: Kocsis Máté bizottsági elnök az erre vonatkozó javaslat dacára máig nem hívta össze az Országgyűlés rendészeti bizottságának ülését. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a mai napig nem nyilatkoztak arról, hány kormánypárti képviselő rendelkezik a magyar útlevélen kívül más ország úti okmányával - jegyezte meg.

Szerinte "érezhető a Fidesz igyekezete", hogy elterelje a figyelmet Welsz Tamás gyanús haláláról, mivel a kormánypárti sajtó rendszeresen közöl hamis információkat a Simon Gábor és Welsz Tamás ügyében folyó nyomozásról. Ezen információk hitelessége azonban nulla, mivel maga Polt Péter legfőbb ügyész írta nemrég egy levelében: a sajtóban és a médiában megjelent különböző híreknek – leszámítva a hivatalos közléseket – a Központi Nyomozó Főügyészség nem forrása - közölte Budai Bernadett.

 

Szerző