DK: A Fidesz "importszavazókra gyúr"

A DK azt követeli Navracsics Tibor közigazgatási minisztertől, hogy naponta adjon tájékoztatást az egyes választókerületekben új lakcímet létesítők számáról, szerintük ugyanis a Fidesz a választás napjára szavazókat akar "importálni".

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: az okmányirodák meghosszabbított nyitva tartással és vasárnap is fogadnak ügyfeleket, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyar állampolgárok akár a választás napján is létesíthessenek hazai lakcímet.
Hozzátette: ők így nemcsak levélben szavazhatnak a listára, hanem a szoros eredményt ígérő választókerületekbe bejelentkezve a Fidesz javára billenthetik az ottani eredményt.

A DK tiltakozik a választás fideszes "meghekkelése ellen" - írta, amelyet a kormánypárt újabb pánikreakciójának ítélt.
"A kormánypártok annyira félnek a választás várható eredményétől, hogy ilyen és ehhez hasonló pitiáner, törvényesített csalásokkal igyekeznek a maguk javára fordítani az eredményt" - fogalmazott.

Szerző

LMP: vagyonosodási vizsgálat kellene a politikai elittel szemben

Az LMP frakcióvezetője szerint jogállami keretek között nincs lehetőség arra, hogy az Országgyűlés visszakövetelje a Simon Gábor volt szocialista politikusnak a képviselősége alatt kifizetett juttatásokat. Schiffer András hétfőn Budapesten újságírók előtt az ügy tanulságának azt nevezte, hogy a politikai elittel szemben vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának LMP-s tagja a testület zárt ülése után elmondta, hogy tartózkodott az üggyel kapcsolatos bizottsági jelentés elfogadásakor, azzal főbb vonalakban egyetért, de két alapvető aggálya is van.
Kijelentette: a kampány sem jogosíthat fel senkit arra, hogy bűncselekmény elkövetésével vádolja meg ellenfelét bizonyítékok nélkül. A pénzek forrását illetően a bizottságnak semmiféle olyan adat nem jutott a tudomására, ami azt valószínűsítené, hogy az MSZP-nek köze van azokhoz a pénzekhez, amelyeket Simon Gábor "itt, ott, amott parkolgat" - fogalmazott.
Schiffer András kritizálta, hogy a szocialista képviselők és Mesterházy Attila pártelnök nem jelent meg a bizottsági üléseken, ugyanakkor úgy értékeli, hogy ez a magatartás semmilyen gyanút nem alapoz meg.

Elítélendő, hogy valaki "egy trükkel" megússza az összeférhetetlenséget kimondó országgyűlési határozatot, így a jövedelmet elteheti - mondta a frakcióvezető, aki ugyanakkor vitatta, hogy a jövedelmet jogállami keretek között vissza lehet követelni.
Schiffer András jogalkotói hibának tartja, hogy a képviselői jogállásról szóló törvényben kizárólag az összeférhetetlenség kimondása esetén van lehetőség a jövedelem visszakövetelésére. Ha ezt nem szabályozná a törvény, akkor lehetne mindenféle polgári jogi furfanggal előjönni - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a törvényt módosítani kellene - nem visszamenőlegesen - , hogy ha valakiről kiderül, hogy a mandátumának ideje alatt összeférhetetlen volt, akkor is vissza lehessen követelni a juttatásokat.
Tanulság az - hangsúlyozta -, hogy az ilyen ügyek kezelésére nem elég a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás, a politikai elittel szemben meghatározott esetekben vagyonosodási vizsgálatot kell folytatni.

Szerző

Kormányváltók: az Elmű ne távolítsa el a kampányhirdetéseket!

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy az Elmű egy "hibás jogértelmezésből fakadó" lépéssel eltávolítja a kampányhirdetéseket a villanyoszlopokról - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor. A független képviselő és az Együtt-PM társelnöke úgy fogalmaz: ezzel a társaság durván beavatkozik a kampányba.

Az Elmű-Émász hétfőn közölte az MTI-vel, hogy eltávolítják a villanyoszlopokra helyezett választási plakátokat. Bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntései alapján politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, de ehhez a tulajdonos hozzájárulása szükséges a villanyoszlopok, kandeláberek esetében is. Az Elmű-Émász társaságcsoport pedig ilyen tulajdonosi hozzájárulást nem adott senkinek - indokolnak.

Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor viszont azt írja, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint "épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet." A villanyoszlop azonban se nem fal, se nem kerítés, nincs tehát jogi alapja annak, hogy a több mint két évtizede kampányfelületként szolgáló oszlopoktól most bárki megfossza a versengő pártokat, jelölteket - jelentik ki.

Azzal folytatják, hogy ezek a plakátok nem illegálisak, eltávolításuk pedig durva beavatkozás a kampány menetébe, amely "érdeksérelmet okoz az ellenzéknek és az Orbán-rezsim politikai érdekeit szolgálja".

Az Együtt-PM felszólítja az érintett villanyoszlop- és kandelábertulajdonos cégeket, hogy ne nyúljanak az ellenzék kampányanyagaihoz - zárja közleményét a két politikus.

Szerző