Előfizetés

Rendőrautóra lőttek

Ismeretlen támadók tüzet nyitottak Észak-Koszovóban egy rendőrautóra, és megsebesítettek három rendőrt - jelentette a pristinai média.

Az incidens éjfél előtt mintegy két órával történt a Zubin Potok közelében fekvő Banjska falu mellett.

A híradások szerint a rajtaütésben megsebesült rendőrök szerb nemzetiségűek, a határrendészetnél teljesítenek szolgálatot.

Az egyik sebesültet a Kosovska Mitrovica-i kórházba szállították. Az intézet igazgatója, Milan Ivanovic szerint a férfit mellkasán és hasán érte lövés, élete nincs veszélyben, de valószínűleg meg kell műteni.

A B92 belgrádi rádió és televízió szerint a másik két rendőrnek a Zubin Potok-i klinikán nyújtottak orvosi segítséget.

Lesz-e terrorista ENSZ-nagykövete Iránnak?

Irán olyan diplomatát nevezett ki új ENSZ-nagykövetnek, aki tagja volt annak a forradalmi diákcsoportnak, amely 1979-ben megszállta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és több mint egy éven át túszként tartott fogva amerikai diplomatákat - jelentette kedden CNN hírtelevízió.

A híradás szerint egy tapasztalt diplomatáról, Hamid Abutabiról van szó, akik korábban Irán ausztráliai, belgiumi, olaszországi és európai uniós nagykövete volt, illetve magas rangú tisztségeket töltött be a teheráni külügyminisztériumban.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Abutabi a jövő héten érkezne New Yorkba, a CNN-t azonban arról tájékoztatták az amerikai külügyminisztériumban, hogy egyelőre nem adtak beutazási vízumot neki.

A szóban forgó forradalmi diákcsoport 1979 novemberében foglalta el, és 444 napon át megszállva tartotta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszként tartott fogva 52 diplomatát és családtagjaikkal együtt. A túszok csak 1981 januárjában szabadultak. 1980 áprilisában a Pentagon és a CIA megpróbálta kiszabadítani őket, harci helikopterekkel kommandósokat küldött értük, de a helikopterek homokviharba kerültek, és az akció teljes kudarccal ért végett.

Abutabi a teheráni médiának nyilatkozva cáfolta, hogy részt vett a követségi túszejtésben, mondván, tolmácsként és fordítóként alkalmazták ott.

Nekünk Mohács kell?

Teller Ede magyar származású fizikus, a hidrogén bomba "atyja", az atomreaktorok híve, mivel azonban tisztában volt azok kockázatával is, azt mondta, hogy azokat a föld alá kell telepíteni. Igen, ez jelentősen drágítaná az elektromos energiát, de hát a biztonságnak ára van. Tapasztalhattuk ezt Csernobilban, Fukusimában. Angela Merkel meg azt mondta, hogy a legkisebb kockázat a nulla kockázat, amikor nincs atomerőmű, nem épülnek újak, a meglevőket fokozatosan leállítják és megújuló energiával, leginkább napenergiával helyettesítik. Tudjuk, hogy a napenergia is atomenergia, de nem az atommag bomlásából származik, hanem a hidrogén atomok fuzionálnak héliummá és közben energia szabadul fel. Ez táplálja a napot és sugárzik a földre. A hidrogén bomba is ezen az elven alapszik. Régóta dolgoznak ennek az energiának a megszelídítésén, ez lenne a fúziós reaktor, de eddig még nem sikerült. Addig is fogjuk be azt az energiát, amit a nap küld ide!

Ennek nincs semmilyen kockázata, a hidrogén bomba sok millió kilométerre robban fel! Az egyre jobb hatásfokú napelemekkel reális közelségbe került ennek az energiának a hasznosítása az atomerőművek helyett. Történelmi bűn évtizedekre óriási költséggel konzerválni a veszélyes, elavult technikát, miközben az alternatív energiák kutatása óriási léptekkel halad előre. Biztosan meg lehetne a jelenleg működő paksi blokkok élettartamát hosszabbítani néhány évtizedre és elő lehetne venni a leállított dunai erőmű projektet, míg szaladgáltunk Strassbourgba, a szlovákok vígan használják a Duna tiszta energiáját.

Ostoba politikai döntés állította le a Bős-Nagymarosi építkezés, ott hagyva ezer milliárdokat és még ostobább döntés volt az oroszokkal megkötött szerződés. "Nekünk Mohács kell!" mert Paks lesz a mi Mohácsunk! Nem kétséges, hogy Putyinnak Paks a trójai faló, mellyel visszaszivároghat a Szovjetunió egykori protektorátusába, nem tankkal, atommal! Nem volt elég, hogy két forradalmunkat az 1948-ast és az 1956-ost ők verték le? Ne legyenek illúziónk, látjuk napjainkban, mi történik Ukrajnában, a Krím félszigeten! Az oroszok már a spájzban vannak! Szent István óta a nyugathoz akarunk tartozni. Ez a cél vezérelte Magyarországot 1000 évig! És amikor végre sikerül bekerülnünk az Európai Közösségbe, jön valaki, aki ki akarja onnan szakítani. Állítsuk már meg Arturó Ui-t!