Vagy most aláírják, vagy vége a békefolyamatnak

Publikálás dátuma
2014.04.02. 09:43
Mahmúd Abbasz palesztin elnöknek elege lett a várakozásból. Fotó: David Silverman/Getty Images
A palesztin vezetés egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdeményezi a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé - jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Rámalláhban.

Abbász televíziókamerák előtt látta el kézjegyével a felvételt kérő levelek szövegét. "A palesztin vezetés egyhangúlag jóváhagyta a döntést a csatlakozásról 15 ENSZ-szervezethez, illetve nemzetközi egyezményekhez" - jelentette ki Abbász.

Izrael korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások végét jelentené, ha a palesztinok  felvételüket kezdeményeznék valamelyik ENSZ-szervnél.

„A palesztin foglyok negyedik csoportja nem szabadult ki és nem is fog kiszabadulni. Kilencszer fordultunk az izraeliekhez az utóbbi napokban, mindig azt mondták nekünk, hogy összeül a kormány és elengedik őket, de az izraeli kormány mostanáig nem ülésezett” - mondta a palesztin elnök, aki az "izraeli közönnyel" indokolta lépését.

Abbasz hangsúlyozta, hogy nem kívánnak összeütközésbe kerülni  az Egyesült Államokkal. „Jó kapcsolatokat szeretnénk ápolni az Egyesült Államokkal, amely segít nekünk és számos erőfeszítést tesz érdekünkben” - mondta. „Köszönjük John Kerry amerikai külügyminiszternek eddigi kemény munkáját. Korábban beleegyeztünk abba, hogy kilenc hónappal elhalasszuk a ENSZ-hez fordulásunkat, de nem egyeztünk bele, hogy föladjuk kérésünket” - tette hozzá.

A palesztin rádió más forrásból meg nem erősített jelentése szerint Rámalláhban lemondták a Kerryvel szerdára tervezett találkozót, és az amerikai külügyminiszter - szemben az eddigi tervekkel - nem tér vissza a közeljövőben a térségbe.

A palesztin Majan hírügynökség szerint a John Kerryvel tárgyaló palesztin küldöttség korábban forrongott, mert Izrael megtagadta ezeregyszáz palesztin rab szabadon bocsájtását, köztük Marván Bargúti hazaengedését és Rámalláh a tárgyalások folytatására csak a telepes építkezések befagyasztása esetén lett volna kész.

Az izraeli oldalon még nem reagáltak a palesztinok lépésére. A rádió esti híradása több miniszternek a palesztin foglyok elengedését ellenző véleményét ismertette, valamint közölte, hogy Jonathan Pollard izraeli kém, aki az eredetileg tervezett egyezmény szerint visszanyerte volna szabadságát, nem jelent meg amerikai börtönében a kiengedéséről döntő bizottság előtt. Ennek oka valószínűleg az, hogy Pollard ellenzi a börtönbüntetésre ítélt palesztin rabok szabadon engedését.

Az izraeli hírportálok nem egyértelműek a tárgyalások azonnal megszakadásával kapcsolatban. A Ynet, a Jediót Ahronót című lap honlapja megkérdőjelezi a tárgyalások megszakítását, miután kedden a helyi média értesülései szerint már küszöbön állt a tárgyalások meghosszabításáról szóló egyezmény aláírása.

Szerző

Az USA-ban is megszavazták a Moszkva elleni szankciókat

Az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta kedden az Ukrajnának nyújtandó egymilliárd dolláros hitelgaranciáról és az Oroszország elleni szankciók bevezetéséről szóló törvényt.

A jogszabály 378 szavazatot kapott 34 ellenében. A kétpárti kezdeményezéssel született törvény tervezetét már korábban megszavazta a szenátus, így a képviselőházi jóváhagyás után már csak Barack Obama elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

A törvény a hitelgarancián felül további 50 millió dollárt irányoz elő az ukrajnai demokratikus kormányzás és a korrupcióellenes harc finanszírozására. A jogszabály értelmében az amerikai külügy- és igazságügyi minisztériumnak segítséget kell nyújtania a korrupt hivatalnokok által felhalmozott vagyon visszaszerzésében.

A törvény további 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió és a közép- és kelet-európai országok közötti biztonsági együttműködés megerősítésére, valamint az Ukrajnának és a térség országainak szánt védelmi és biztonsági segítségnyújtás finanszírozására.

A képviselőház által megszavazott törvény szankciókat léptet érvénybe azon orosz és ukrán tisztségviselők ellen, akik felelősek az ukrajnai erőszakért és emberi jogsértésekért, aláásták Ukrajna szuverenitását és érintettek voltak az ukrajnai korrupcióban.

A demokrata többségű szenátus korábban a Nemzetközi Valutalap (IMF) kvótareformjának elfogadásához kívánta kötni az Ukrajnával kapcsolatos törvény elfogadását, ám ezt a kikötését a megegyezés kedvéért ejtette. A Fehér Ház hétfőn nyilatkozatban közölte, hogy Barack Obama elnök üdvözölte a törvényszöveg véglegesítését és támogatásáról biztosította a célzott szankciókat.

A kommünikében Washington pártfogásáról biztosította az Ukrajnának nyújtandó IMF-segélyt is.

Ukrán nemzetközi segítséggel szerezné vissza a Krímet

Az ukrán külügyminiszter szerint hazája nem kéri felvételét a NATO-ba, erre "nincs jogi alapja", de fontolgatja a kibővített partnerség lehetőségét. Andrij Descsica brüsszeli megbeszélései után beszélt minderről.

Az ukrán média híradásai szerint Descsica újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Ukrajna teljesen eltökélt abban, hogy visszakapja a Krímet, és a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) nyújt be keresetet Oroszország ellen a félsziget bekebelezése miatt. Hozzátette, hogy erről szó volt a kormány ülésén, tekintettel arra, hogy az ENSZ Közgyűlése által elfogadott krími határozat után Kijevnek van jogalapja erre.

"Úgy gondoljuk, hogy nemzetközi segítséggel vissza tudjuk szerezni a Krímet Ukrajnának" - mondta a tárcavezető.

Descsica arról is tájékoztatta újságírókat, hogy Moszkva lemondta az április 4-i minszki külügyminiszter-helyettesi szintű orosz-ukrán megbeszélést. Moszkva hétfőn jelezte, hogy Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes nem tud Minszkbe utazni - mondta a tárcavezető.

A külügyminiszter arról is szólt, hogy Kijev nem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, de nagyobb jogkörökkel ruházza fel a helyhatóságokat. Andrij Descsica közölte: "Ukrajna sosem fog engedni az ország föderalizációjával kapcsolatos orosz követeléseknek".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn John Kerry amerikai kollégájával folytatott párizsi megbeszélése után jelnetette ki, hogy Ukrajna esetében "az egységes állam modellje" nem működik, és Moszkva meggyőződése szerint Ukrajnában a föderalizációnak az alkotmányos reform nagyon fontos összetevőjének kell lennie.

Reagált Lavrov felvetésére kedden az ukrán külügyminisztérium szóvivője is. Jevhen Perebijnisz szerint a tárca azt javasolja Oroszországnak, hogy alakuljon konföderációvá, 5-10 államnyelvet vezessen be, hogy szavatolni tudja a kisebbségek részvételét a hatalmi intézmények működtetésében. "Az ukrán külügyminisztérium biztos abban, hogy ezzel Oroszország közeledni tudna a civilizált demokratikus példákhoz, emberi jogokhoz és a kisebbségek megbecsüléséhez" - mondta a szóvivő.

Szerző

"Az olvasó éppen olyan fontos a történethez, mint az író"

Publikálás dátuma
2014.04.02. 09:17
Kép: Andrea Danti/Thinkstock/Getty Images
Ma van a nemzetközi gyermekkönyvnap, amelyet író-olvasó találkozóval, könyvbemutatóval és meseolvasással ünnepelnek Magyarországon is több helyszínen.

A nemzetközi gyermekkönyvnapot 1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Az IBBY 1953-ban alakult Zürichben, jelenleg hatvannál több nemzeti szekciója működik világszerte, és minden évben más szekció fogalmazza meg a gyermekkönyvnap üzenetét és tervezi meg plakátját.

Idén az ír szervezet vállalta a feladatot, így a 2014. évi nemzetközi gyermekkönyvnap üzenetét Siobhán Parkinson ír író, szerkesztő, műfordító fogalmazta meg. "Az olvasó éppen olyan fontos a történethez, mint az író. Szerző nélkül a történet nem születhetne meg, viszont a több ezer olvasó nélkül a történet nem élhetné számos életét" - írja a világ gyerekeinek szóló levelében az ír szerző.

A gyermekkönyvnapon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára például író-olvasó találkozót rendez: a gyerekek vendége Bosnyák Viktória író, a Tündérboszorkány, a Klott Gatya ne fárassz!, A sirály a király és az Amikor kivirágzott a fánk fánk című könyvek szerzője. A fertőszentmiklósi Ifjúsági és Szabadidő Központ Könyvtára meseolvasásnak és játékos foglalkozásoknak ad otthont.

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban csütörtökön Lovranics Júlia mutatja be a Lea és a viharbanyák című könyvét. A nemzetközi nap alkalmából a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban szombaton fellép az Alma együttes és a Cókmók Bábszínház, Dávid Ádám író játékokkal, a Mesélő képek című kiállítás pedig Bernát Barbara illusztrációival várja az érdeklődőket.

Szerző