Előfizetés

Kiderült! Magát lőtte agyon a Jobboldali Szektor vezetője

Saját magát lőtte le véletlenül Olekszandr Muzicsko, a radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nyugat-ukrajnai vezetője, miközben menekülni próbált a rendőrök elől - állapította meg az ukrán belügyminisztérium belső vizsgálata, amelynek eredményét szerdán tették közzé.

A tárca hivatalos honlapjára feltett közlemény szerint a történtek során a hatóságok jogszerűen jártak el, nem sértették meg a szolgálat szabályzatot, és semmilyen egyéb jogszabályt.

A vizsgálatot végző bizottság javasolta a belső nyomozás lezárását, és azt, hogy minősítsék megbízhatatlannak azokat az információkat, amelyek a vizsgálat megindításához vezettek. Javasolta továbbá a testület, hogy a vizsgálat eredményéről készült másolatot küldjék meg a főügyészségnek.

Olekszandr Muzicsko - ismertebb nevén Szasko Bilij - múlt hét kedden vesztette életét, amikor a rendőrség kommandósai őrizetbe akarták venni a nyugat-ukrajnai Rivne közelében. A hivatalos tájékoztatás szerint a PSZ-vezető ellenállást tanúsított, és menekülés közben érte őt halálos lövés.

A belügyminisztérium egy korábbi közlése szerint a boncolás során Muzicsko saját fegyverének lövedékét találták meg holttestében. Eszerint a PSZ-vezetőt öt találat érte. Két lövedék, amelyet rendőrségi szolgálati fegyverből adtak le, a lábát találta el. Három lövés viszont saját fegyveréből érte, miközben a kommandósok megpróbálták leszorítani. Ezekből kettő zsírszövetet ért, és áthatolt a testén, a harmadik viszont szíven találta.

Muzicsko korábban az első csecsenföldi elnök, Dzsohar Dudajev személyi testőre volt.

Közben az ukrán parlamentben is bizottság alakult Muzicsko halála körülményeinek tisztázására. A testület kedden azt javasolta, ideiglenesen függesszék fel Arszen Avakov belügyminisztert hivatalából, hogy ne tudja befolyásolni a vizsgálat menetét. A minisztert azonban egyelőre nem függesztették fel. Szasko Bilij halála éles hangú "ütésváltást" indított el a fegyveres Jobboldali Szektor és a belügyminiszter között. Avakov bűnözőknek nevezte a PSZ tagjait, akik válaszul a miniszter lemondását követelték.

A PSZ meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics elnök rendszerének februári megdöntésében, de közben komoly nézeteltérések alakultak ki közte és az új ukrán kormánykoalíció pártjai között.

Hétfő éjjel Kijevben a PSZ egyik aktivistája szóváltásba keveredett a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival egy kijevi étterem előtt, majd lőfegyverével három embert megsebesített. A történtek után a parlament kedden határozatot hozott az illegális fegyveres csoportok azonnali lefegyverzéséről, beleértve a PSZ-t és a Majdan Önvédelmét. A Jobboldali Szektor kijevi szervezete szerdán közölte, hogy hajlandó önként beszolgáltatni a náluk lévő, engedély nélküli fegyvereket.

Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei eredetileg azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén tavaly november végén kezdődött erőszakmentes tiltakozóakciók résztvevőit és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok támadásaitól.

Alapítói elsősorban leszerelt katonák, különböző harcokban, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a PSZ, amely először akkor adott hírt létezéséről, amikor közzétette, hogy tagjai csaptak össze január 19-én a rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

Putyin nem a tornásznő miatt vált el feleségétől

Publikálás dátuma
2014.04.02. 12:32
Alina Kabajeva orosz tornásznő a sydneyi olimpián. Fotó: Gary M Prior/Allsport
Elvált az orosz államfő - derült ki közvetve a Vlagyimir Putyin hivatalos életrajzában eszközölt különös változtatásból.

A válás tényét Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megerősítette - jelentette kedden késő este a Rosszija 24 állami hírtelevízió. "Ez azt jelenti, hogy kimondták a válást" - mondta a szóvivő előzőleg az állami hírügynökség érdeklődésére válaszolva.

A fejleményről semmilyen közlést sem helyeztek el a Kreml honlapján. Vlagyimir Putyin hivatalos életrajzát viszont megváltoztatták olyan módon, hogy abban már nem tüntetik fel családi állapotát. Az eddigi "nős" kifejezés helyett semmilyen más meghatározás nem szerepel a módosított életrajzban, és a politikus volt feleségének, Ljudmila Putyinának a neve nem lelhető már fel családtagjainak felsorolásában. Ott csupán az orosz államfő lányait, Mariját és Katyerinát tüntetik fel.

A változtatást azzal magyarázzák Moszkvában, hogy április 1-jéig minden magas rangú orosz állami tisztviselőnek, köztük az államfőnek is be kellett nyújtania a bevallást saját és családtagjai vagyonáról. Minthogy a hamarosan nyilvánosság elé kerülő bevallásban a feleségek tulajdonának is szerepelnie kell, a Kremlben előbb "kijavították" az államfő életrajzát.

Az orosz államfő és volt felesége tavaly június 6-án jelentették be a nyilvánosságnak, hogy több mint 30 év házasságban eltöltött idő után el akarnak válni. Az 1982 óta házas Vlagyimir Putyin és Ljudmilla Skrebnyeva hosszú szünet után ekkor jelent meg először a nyilvánosság előtt. A Kreml koncertpalotájában az Esmeralda című balettet nézték meg, s az első felvonás utáni szünetben adtak interjút a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak.

"Közös döntés volt, a házasságunknak vége" - közölte Putyin. Elmondása szerint azért váltak szét útjaik, mert munkája a teljes nyilvánosság előtt zajlik, s ezt az életformát felesége nem szívleli, bár hosszú évekig kitartott mellette. Ljudmila Putyina úgy fogalmazott, házasságuk sorsát megpecsételte, hogy férje munkájából adódóan gyakorlatilag soha nem találkoztak, gyermekeik felnőttek, már saját életüket élik.

Másnap, 2013. június 7-én az orosz államfő szóvivője közölte, hogy Putyin nem nősül újra, nincs az életében másik asszony. Dmitrij Peszkov rosszindulatú híresztelésnek nevezte a bulvársajtóban és az interneten folyó találgatást, miszerint az államfő Alina Kabajeva olimpiai bajnok orosz tornásznő miatt döntött a válásról.

Hasba rúgta támadóját az idős asszony

Vádat emeltek azzal a férfival szemben, aki másfél hete megtámadott, s megpróbált kirabolni egy idős asszonyt a Heves megyei Lőrinciben. A támdót az áldozat hasba rúgta, s megfutamította - értesült a HavariaPress.

Március 21-én követte el a rablótámadást a 30 éves lőrinci férfi. A korábban fegyveres rablás miatt már elítélt vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért eltervezte, hogy a szülei házától nem messze lakó, egyedül - és a vádlott által feltételezetten jó anyagi körülmények között - élő asszony családi házába betör azért, hogy ékszereket és készpénzt szerezzen. Áldozatának kiválasztásában az motiválta, hogy az idős nő részéről ellenállásra nem számított.

Éjfélkor a szülei lakásán a kezére gumikesztyűt, arra pedig villanyszerelő kesztyűt húzott, sötét ruhába öltözött, arcát egy kötött sapkával eltakarta, és elindult a áldozata házához. A kerítésen keresztül bemászott az udvarra, könyökkel betörte a lakóház ablakát, majd bemászott a lakásba.

Az üvegcsörömpölésre felébredt az asszony, aki a házban szembetalálkozott a vádlottal. A férfi megragadta az idős nő védekezésül felemelt kezeit és azokat erősen megszorítva pénzt követelt, miközben visszatolta a szobába, ahol az ágyára lökte. Az asszony a dulakodás során felismerte támadóját, s rászólt. A férfi erre enyhített a szorításon, mire a nő hasba rúgta.

A támadó elmenekült, a rendőrök néhány napon belül elfogták, s őrizetbe vették. A Hatvani Járási Ügyészség soron kívül vádat emelt az előzetes letartóztatásba helyezett férfival szemben. A tárgyalásra és az ítélethozatalra az előzetes letartóztatás határidejének lejárta előtt sor kerülhet.