Konferencia és közös gitározás

Publikálás dátuma
2014.04.02. 15:43
Fotó:Thinkstock
Hétköznapok és ünnepnapok - Autizmus a családban címmel konferenciát tart a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány az autizmus világnapja alkalmából a budapesti MOM Kulturális Központban pénteken. Békéscsabán aznap este közös gitározást rendeznek a világnap alkalmából.

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberek és családjaik nehézségeire, társadalmi befogadásuk fontosságára, valamint arra, hogy a segítségnyújtásban milyen kiemelkedő szerepe van a családnak - áll a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

A konferencia előadói között van Temple Grandin autizmussal élő állattudós professzor édesanyja, Eustacia Cultler, valamint Connie Kasari, a University of California pszichológia professzora is. Cutler azzal vált híressé, hogy publicistát és kutatót nevelt négy évesen még nem beszélő, autizmussal élő lányából abban az ötvenes évekbeli Amerikában, amikor még az autista gyerekeket könnyen címkézték skizofrénnek és legtöbbjük zárt intézetekbe került.

Connie Kasari az autizmuskutató- és terápiás központ egyik alapítója és az Autism Speaks nevű nemzetközi szervezet egyik vezetőségi tagja. A konferencia után a Centrál Színházban autizmusbarát előadáson mutatják be Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című darabját, amely egy Asperger-szindrómás fiú önállósodásáról (is) szól. Az autizmusbarát megközelítés célja, hogy stresszmentessé tegyék a színházat az autizmussal élő emberek számára is. A színház előterében fényképes szereplőlista, útmutató táblák és önkéntesek segítik az eligazodást.

A programsorozatot április 5-én a Séta az autizmussal élőkért című rendezvény zárja. A séta - amelyet a résztvevők Eustacia Cutlerrel tesznek meg - 10 órakor indul a Magyar Tudományos Akadémia elől. A résztvevők a Március 15. térre mennek, ahol Kulka János színművész beszédével, piknikkel és Szalóki Ági énekesnő előadásával zárják a felvonulást. Békéscsaba és a környező települések gitárosai pénteken közös zenélésre gyűlnek össze a színház előtti téren. Este nyolc órakor több mint ötven gitáros játszik közismert dallamokat, az éneklésbe a közönség is bekapcsolódhat.

A Ragyogj kékben nemzetközi kampány keretében a Békéscsabai Jókai Színházat világítják kékre. A programban részt vesznek a békéscsabai Kemény Gitár Klub tagjai, emellett Szarvasról, Sarkadról, Gyuláról, Békésről, Kondorosról, Bélmegyerről és Budapestről is érkeznek gitárosok Békéscsabára - olvasható az AUT-PONT Alapítvány közleményében.

Az autizmus világnapját április 2-án, szerdán tartják. A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Ezen a napon világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig, Magyarországon a Parlamentet és a Művészetek Palotáját a Light it Up Blue! (Ragyogj kékben!) kampány keretében.

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Becslések szerint az autizmus világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább mintegy 100 ezer embert érint.

Szerző

Románia megemeli katonai költségvetését

Romániának vállalnia kell egy feszült térségben betöltött "NATO-határország" szerepét és folytatnia kell védelmi költségvetésének fokozatos emelését, amíg eléri a hazai össztermék (GDP) két százalékát - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök szerdán az ország NATO-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

"Ami Ukrajnában és főleg a Krímben történt, ráébresztette az európai közösséget és a NATO-t, hogy súlyos biztonsági kockázatok vannak ebben a térségben, és azok a befagyott konfliktusok, amelyekről legszívesebben megfeledkeznénk, legyen szó Grúziáról, vagy a Dnyeszter-mellékről, mind potenciális tűzfészkek" - fogalmazott a román kormányfő.

Hozzátette: a veszély felismerésében ugyanakkor lehetőséget lát arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolat ismét a nemzetközi együttműködés és biztonság alappillérévé váljék.

Szerző

Csernobil szindróma

Ebben a hónapban lesz a 28. évfordulója a csernobili atomkatasztrófának.

A tragédiáról napokig hallgatott a szovjet sajtó; igyekezett elhallgatni az elhallgathatatlant. Akkor még, 1986-ban elérhetetlen távolságúnak tűnt a rendszerváltás, a teljes nyilvánosság; a magyar hírközlő szervek is óvatosan számoltak be az eseményekről. Azóta számos tényfeltáró írás született Csernobilról és azt hittük: végleg magunk mögött hagytuk a sajtó pártirányítását, soha többé ne m lehet a közmédia a hatalom kiszolgálója.

Azt meg végképp elképzelhetetlennek gondoltuk, hogy az orosz sajtó is szabadabb lesz a magyarnál. Pedig most, és éppen atomreaktor ügyben, pontosan ez történt.

A magyar kormány és a vele kéz a kézben járó állami tájékoztatás elhallgatta előbb a paksi atomreaktor bővítésére vonatkozó szerződés bemutatását, majd azt is az oroszoktól kellett megtudnunk, hogy már a hitelszerződést is aláírta a két fél.

A Magyar Távirati Irodának nevezett központi sajtószerv immár valahol a múlt században jár, a hatvanas-hetvenes években, az egypárti diktatúra rendszerében. Ma az MTI szűri a híreket, csak azt osztja meg, amit ő, vagy más jónak lát, igyekszik százszázalékosan megfelelni a pártállami normáknak.

Most persze, szerencsére, nem egy tragédiát kell eltitkolni, pusztán egy olyan hírt, amely, más módon ugyan, de tönkreteheti az országot. De a magyar közmédiában sikerült olyan személyeket pozícióba juttatni, akiknek fontosabb a hatalomnak való megfelelés, mint a demokratikus nyilvánosság szolgálata. Lehetséges, hogy már a putyini rendszer is nyitottabb a magyarnál?

Szerző
Németh Péter