Előfizetés

Malina Hedvig már Győrben él

Publikálás dátuma
2014.04.04. 09:28
Zsák Malina Hedvig győri bérelt lakásán interjút ad az MTI újságírójának 2014. április 3-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Egy győri bérelt lakásban élnek, jövőre egy közeli faluban épül fel az otthonuk - mondta az MTI-nek Zsák Malina Hedvig, aki nyolc éve küzd igazáért a szlovákiai hatóságokkal, amelyek kétségbe vonják, hogy a fiatal nőt azért bántalmazták Nyitrán, mert magyarul beszélt az utcán.

Mint mondta, olyan helyet kerestek új életükhöz, amilyet Dunaszerdahelyen odahagytak: új építésű házas, sok gyermekes család által lakott részt.

"Szándékos volt, hogy Szlovákiában berendezetten adtuk el a lakásunkat, majd egy teljesen felszereltet béreltünk Győrben arra az időre, amíg fel nem épül a házunk" - jegyezte meg, hozzátéve, szerették, szerette volna lezárni az ellene folyó eljárás nyolc évét, és "megújhodva érkezni" az új otthonba.

A gyerekek először ellenezték, de aztán kifejezetten várták a költözést. Egy ideig még kétlaki életet élnek, hétfőtől péntekig Győrben, utána - az új tulajdonos május végi beköltözéséig - dunaszerdahelyi házukban, rokonaikkal töltik az időt, a családdal pedig közben is az interneten, csevegőprogramokkal tartják a kapcsolatot.

Úgyhogy a mindennapi beszédükben egyelőre "haza" nincs sehol; "szándékosan mondom a gyerekeknek, hogy megyünk Dunaszerdahelyre és azt, hogy jövünk vissza, Győrbe. Hazamenni akkor tudunk, amikor a saját otthonunk elkészül" - mondta a fiatalasszony.

Úgy látja, meghurcoltatása lelki és jogi részének egyszerre lesz vége.

Zsák Malina Hedvig arról beszélt az MTI-nek: két, párhuzamos dimenzióban élnek, hiszen van egy rendezett, harmonikus családi életük két óvodás kisgyerekkel, az ő feladata a családi hátteret biztosítani, miközben Magyarországon és Szlovákiában is rendszeresen közéleti téma az ő története, ezért folyamatosan csatározni kényszerül a főügyészséggel.

"Az én történetem színtiszta politikai erőfitogtatás" - fogalmazott a fiatalasszony, hozzátéve: a Fico-kormányzat olyan mélyen belement ebbe a zsákutcába, hogy nem tud kijönni belőle, ugyanakkor presztízskérdést csinál abból, hogy igazolja: nem történt meg a bántalmazása, vagy nem úgy, ahogyan ő elmondta.

Szerinte a szlovákiai elnökválasztás miatt került ki a közfigyelem fókuszából egy időre az ügye, mivel a posztért versenybe szálló Robert Fico miniszterelnök nem akarta kockáztatni, hogy ellenfele felé fordítja a magyar szavazókat. Ugyanakkor azzal számol, hogy "nem fog elfelejtődni ez a történet, hanem megy tovább", hiszen két hónapja arra vár, hogy az ügyészségi vizsgálat lezárulta után vádat emelnek ellene hamis tanúzás miatt vagy lezárják az ügyét.

Hangsúlyozta: nem azért költöztek Magyarországra, hogy megszabaduljanak az ügytől, hiszen a szlovák hatóságok több alkut is kínáltak erre, ha eláll igazának bizonygatásától. Lépésüket azzal indokolta, hogy megtalálták a gyenge pontját, a családját, és nem akarta, hogy gyermekeinek mindennapjait zavarja meg a történet.

Pandóra szelencéjét nyitották volna ki, ha eleget tesz az ügyészségi felszólításnak, hogy vesse magát pszichiátriai vizsgálat alá. Este kézbesítették neki rendőrök az erről szóló iratot, tudva, hogy ekkor gyermekeivel otthon tartózkodik - mondta.

"Az én ellenlépésem erre az volt, hogy azt mondtam: a gyerekeket nem engedem ilyen nyomásnak kitenni, inkább csomagolunk, és elmegyünk oda, ahol a szlovák hatóságok nem zaklathatják őket" - fogalmazott Zsák Malina Hedvig.

Mint mondta, örül is annak, hogy - szemben Dunaszerdahellyel - Győrben nem ismerik meg idegenek az utcán. "A nevemre viszont szinte mindenki felkapja a fejét, de hát egyedi, karakteres a nevem" - említette meg, hozzátéve, hogy sokan azt gondolják, hogy keresztneve a Malina.

Arról beszélt: tipikus családanyának tartja magát, aki dolgozik is, fordítóként, a korábbiakkal szemben nyelvtanárságot pedig nem vállal. Egyfelől elegendő megbízása van, másrészt mostani munkája időben kötetlenebb, így sokkal családbarátabb, mint az oktatás.

"Egyelőre nem tudok egy nyolcórás munkahelyre beállni, ha viszem a hátamon az egész család ügyes-bajos dolgait" - fogalmazott, megjegyezve, így ha a kora reggeli indulás után este hazaér multinacionális társaságnál dolgozó férje, csak a családra koncentrálhatnak.

Zsák Malina Hedvig február elején költözött Győrbe a családjával együtt.

Ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát az ügyészség csaknem hét év után, idén januárban zárta le, azzal, hogy az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez majd.

Vádat emeltek ellene
Vádemelést kezdeményezett a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen - jelentette weboldalán a pozsonyi Pravda pénteken. A hatóság hét évi vizsgálat után zárta le a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány állítólagos hamis tanúzása ügyében indított eljárást, és szerdán az illetékes nyitrai járásbíróságon vádemelési eljárást kezdeményezett hamis tanúzás miatt.
Malina Hedvig ellen 2007-ben indítottak eljárást, amiatt, mert megverése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Moszkvát is vádolják a kijevi támadás miatt

Őrizetbe vették tegnap az egykori ukrán rohamrendőrség, a Berkut 12 tagját a kijevi Majdanon (Függetlenség terén), február 20-án elkövetett orvlövésztámadás miatt. Az ukrán ügyészség közölte, maga Viktor Janukovics akkori elnök adott parancsot, hogy nyissanak tüzet a tiltakozókra. Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) pedig egyenesen azt állította, az orosz társszerv 26 munkatársa vett részt a február 18-20-i kijevi tömeggyilkosságok kitervelésében és végrehajtásában, melynek során csaknem százan vesztették életüket. Moszkva visszautasította a vádakat.

Az orosz védelmi tárca konzultációra hazarendelte főképviselőjét a NATO brüsszeli központjából, miután a szervezet felfüggesztette minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködését Oroszországgal.

"Nem az ukrán határ menti orosz hadgyakorlatok, hanem a NATO katonai jelenlétének régióbeli növelése ad okot aggodalomra" ezt már az orosz külügyminiszter nyilatkozta.

Szergej Lavrov az Oroszország és NATO alapokmánya, és az együttműködést új alapokra helyező, 2002-es Római Egyezményre hivatkozva jelezte, nem engedélyezett a NATO erők állandó jelenléte a kelet-európai országokban. Az orosz diplomata Philip Breedlove tábornok szavaira reagált, az amerikai

csapatok európai főparancsnoka, a NATO egyik legbefolyásosabb vezetője ugyanis azt közölte: a Pentagon mérlegeli egy amerikai hadihajó Fekete-tengerre vezénylését, s növeli az Európában állomásozó válságkezelő egységet.

A parancsnok elmondta: az orosz hadsereg három-öt nap alatt teljes Ukrajnát elfoglalhatná. Mint fogalmazott, amennyiben az orosz csapatok parancsot kapnának Kijev lerohanására, az inváziót 12 órán belül megkezdhetnék. Hozzátette, a reformok és a mozgósítás ellenére az ukrán haderő sosem lesz képes arra, hogy szembeszálljon az orosszal. Breedlove 40 ezresre becsülte a régióban szolgáló orosz csapatok számát.

Tekintettel a Krím-félsziget annektálására az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) felfüggesztette kapcsolatát orosz partnerével, a Roszkoszmosszal, csak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésében és ellátásában marad meg az együttműködés.

A tilalom a NASA alkalmazottainak orosz útjaira, orosz partnereik amerikai látogatására, a kétoldalú kapcsolatokra, az elektronikus levelezésre, a telefon- illetve videokonferenciákra is vonatkozik, kivételt képeznek azonban azon szakmai találkozók, melyeket harmadik országban bonyolítanak le, s az ISS-misszió. Az űrhajósokat ugyanis Szojuz űrhajóval szállítják az állomásra.

Az amerikai energiaügyi minisztérium a Roszatom orosz állami energiacéggel függesztett fel több, közös projektet az atomenergia terén. Az orosz konszern válaszában azt írta, a nukleáris energia érzékeny és komoly terület, ahol "átpolitizáltságnak nincs helye".

Ámokfutás Fort Hoodban

Publikálás dátuma
2014.04.04. 07:32
Mark A. Milley amerikai tábornok Fort Hoodban ismertette a lövöldözés részleteit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DREW ANTHONY SMITH
Iraki háborús veterán lövöldözött az Egyesült Államokban, a Texas állambeli Fort Hood-i katonai bázison. Három embert megölt, s 16-ot megsebesített. Végül magával is végzett. A férfi depresszió miatt orvosi kezelés alatt állt.

Egy katona tüzet nyitott társaira helyi idő szerint szerda délután négy órakor a Fort Hood katonai támaszponton, hárman életüket vesztették, s 16-an megsérültek, számolt be tegnap a történtekről a CNN amerikai hírtelevízió. Végül a 34 éves férfi magával is végzett.

Michael McCaul texasi képviselő, a képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának elnöke helyszíni sajtótájékoztatóján közölte, vita tört ki katonák között, így kezdődött a lövöldözés. Az elkövető, Ivan Lopez 2011-es, négy hónapig tartó iraki bevetése óta súlyos pszichés problémákkal küzdött, mondta el Mark A. Milley tábornok Fort Hoodban. Az eset körülményeit - Lopez indítékait, s hogy ismerte-e áldozatait - még vizsgálják a hatóságok.

Lopez viszonylag újnak számított a bázison, februárban érkezett Fort Hoodba. Nős volt, feleségével és kislányával a lövöldözés előtt egy héttel költözött új lakásukba Killeenben. A lövöldözést nemrégiben vásárolt magánfegyverével hajtotta végre. Besétált a bázis orvosi épületébe, tüzet nyitott, egy autóból, majd a logisztikai központban adott le lövéseket.

Akkor hagyta abba a lövöldözést, amikor szembeszállt vele a katonai rendőrség egy "hősies" női tagja. A merénylő ekkor a fejéhez szegezte Smith&Wesson típusú félautomata fegyverét, s meghúzta a ravaszt. Összes áldozata amerikai katona volt.

“Félő, hogy az áldozatok száma tovább nő. Három sérült állapota ugyanis kritikus” - közölte a Scott & White Memorial Kórház tiszti főorvosa, Glen Couchman. Az intézményben nyolc súlyos sérültet kezelnek. A többi sérültet a Darnall Medical Centerbe szállították.

Az ámokfutásról értesítették a támaszponton tartózkodó, nagyrészt fegyvertelen katonákat, egyben arra utasították őket, keressenek biztonságos helyet, zárják be ajtajukat. Az incidens 15-20 percig tartott, ezt követően több mint egy órára lezárták a bázist, a katonák csak később térhettek haza családjukhoz.

A bázis kisváros nagyságú, 45 414 katona és 8900 polgári személy szolgál területén. A világ legnagyobb katonai bázisai közé tartozik. 214 hektáron terül el. Két divízió szolgál itt, sokan hozzátartozóikkal élnek itt.

Lopez felesége a híreket látva, sírva rohant ki a bejárat elé, mondta el szomszédjuk, Xanderia Morris. “Próbáltam megnyugtatni, de nagyon aggódott, egész nap nem tudta elérni férjét” - mondta. Mikor kiderült, ki az elkövető, a feleség “hisztérikussá” vált. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) tisztje szerint a nő együttműködő volt, mikor érte mentek.

A lövöldözés ugyanazon bázison történt, ahol Nidal Malik Hasan őrnagy 2009. november 5-én 13 katonatársát ölte meg, 32 személyt pedig megsebesített. A korábban pszichiáterként dolgozó férfi tüzet nyitott Afganisztánból és Irakból hazatért katonatársaira. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet katonai támaszponton valaha elkövettek. A palesztin származású merénylőt tavaly halálra ítélték.

A mostani lövöldözés körülményei eltértek a négy évvel ezelőtti merényletétől. Ugyan Michael McCaul képviselő korábban úgy nyilatkozott, a közelmúlt eseményeiből arra lehet következtetni: Fort Food a dzsihadisták potenciális célpontjává válhat, a hírszerző szolgálatok Lopez környezetének vizsgálata alapján kizárták, hogy a férfinak terrorista kapcsolatai lettek volna.Mark A. Milley tábornok is kizárta a terrorizmus lehetőségét.

Barack Obama elnök megrendülését fejezte ki az eset kapcsán, s mint mondta, az eset újra felrántotta a 2009-es lövöldözés okozta sebeket. Ígéretet tett arra, hogy részletesen utánajárnak, mi vezetett az újabb véres akcióhoz. Egyben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szörnyű tragédiáról tett említést.