Előfizetés

Moszkvát is vádolják a kijevi támadás miatt

Őrizetbe vették tegnap az egykori ukrán rohamrendőrség, a Berkut 12 tagját a kijevi Majdanon (Függetlenség terén), február 20-án elkövetett orvlövésztámadás miatt. Az ukrán ügyészség közölte, maga Viktor Janukovics akkori elnök adott parancsot, hogy nyissanak tüzet a tiltakozókra. Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) pedig egyenesen azt állította, az orosz társszerv 26 munkatársa vett részt a február 18-20-i kijevi tömeggyilkosságok kitervelésében és végrehajtásában, melynek során csaknem százan vesztették életüket. Moszkva visszautasította a vádakat.

Az orosz védelmi tárca konzultációra hazarendelte főképviselőjét a NATO brüsszeli központjából, miután a szervezet felfüggesztette minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködését Oroszországgal.

"Nem az ukrán határ menti orosz hadgyakorlatok, hanem a NATO katonai jelenlétének régióbeli növelése ad okot aggodalomra" ezt már az orosz külügyminiszter nyilatkozta.

Szergej Lavrov az Oroszország és NATO alapokmánya, és az együttműködést új alapokra helyező, 2002-es Római Egyezményre hivatkozva jelezte, nem engedélyezett a NATO erők állandó jelenléte a kelet-európai országokban. Az orosz diplomata Philip Breedlove tábornok szavaira reagált, az amerikai

csapatok európai főparancsnoka, a NATO egyik legbefolyásosabb vezetője ugyanis azt közölte: a Pentagon mérlegeli egy amerikai hadihajó Fekete-tengerre vezénylését, s növeli az Európában állomásozó válságkezelő egységet.

A parancsnok elmondta: az orosz hadsereg három-öt nap alatt teljes Ukrajnát elfoglalhatná. Mint fogalmazott, amennyiben az orosz csapatok parancsot kapnának Kijev lerohanására, az inváziót 12 órán belül megkezdhetnék. Hozzátette, a reformok és a mozgósítás ellenére az ukrán haderő sosem lesz képes arra, hogy szembeszálljon az orosszal. Breedlove 40 ezresre becsülte a régióban szolgáló orosz csapatok számát.

Tekintettel a Krím-félsziget annektálására az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) felfüggesztette kapcsolatát orosz partnerével, a Roszkoszmosszal, csak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésében és ellátásában marad meg az együttműködés.

A tilalom a NASA alkalmazottainak orosz útjaira, orosz partnereik amerikai látogatására, a kétoldalú kapcsolatokra, az elektronikus levelezésre, a telefon- illetve videokonferenciákra is vonatkozik, kivételt képeznek azonban azon szakmai találkozók, melyeket harmadik országban bonyolítanak le, s az ISS-misszió. Az űrhajósokat ugyanis Szojuz űrhajóval szállítják az állomásra.

Az amerikai energiaügyi minisztérium a Roszatom orosz állami energiacéggel függesztett fel több, közös projektet az atomenergia terén. Az orosz konszern válaszában azt írta, a nukleáris energia érzékeny és komoly terület, ahol "átpolitizáltságnak nincs helye".

Védelmező mobil testőr

2014 februárjában a VII., IX. és XII. kerületi rendőrkapitányságok mellett két újabb budapesti kerület is csatlakozott a nők biztonságáért programhoz, ezáltal a bántalmazott nők számára immár öt kerületben biztosítható rendkívül gyors rendőri beavatkozás egy kisméretű mobil vészhívó segítségével. Az újonnan csatlakozó VIII. és XIV. kerület rendőreinek képzése sikeresen befejeződött.  

Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak következtében. A FRA (az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége) nemrégiben nyilvánosságra hozott, 2012. évi felmérése szerint minden negyedik magyar nő élete során legalább egyszer párkapcsolati erőszak áldozatává válik. Az érintett nők átlagosan 35 alkalommal szenvednek el bántalmazást, mielőtt segítséget kérnének, és 5-12 intézményhez kell fordulniuk. Azonnali és hatékony rendőri intézkedésre lenne szükségük, ám az adminisztrációs nehézségek miatt gyakran túl későn érkezik a segítség.

A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület a A Vodafon Magyarország Alapítvánnyal összefogva még 2010-ben indított egy átfogó biztonsági programot a párkapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésére, amely 2012-ben elnyerte a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díj Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategória győztesének járó díjat. A programban az arra rászorulók egy GSM hálózaton működő mobil, gyufásdoboz méretű készüléket kapnak, mely veszély esetén egy gombnyomásra elküldi a jelzést a rendőrség diszpécser központjába, így megindítható a rendkívül gyors hatósági beavatkozás. A résztvevők a visszajelzések szerint jóval nagyobb biztonságban érzik magukat a készülék birtokában, többen mobil testőrhöz hasonlították a vészjelzőt. „Mielőtt megkaptam a segélyhívót, csak kísérettel mentem el otthonról. Most már néha egyedül teszem meg az utat”- mondta az egyik bántalmazott nő.

- A statisztikai adatok alapján a programban résztvevő 5 budapesti kerületben élő mintegy 400 ezer nő egynegyede, azaz 100 ezer nő potenciálisan veszélyeztetett, és közülük körülbelül 50 ezerre tehető azok száma, akik egy éven belül párkapcsolati erőszak áldozatává válhatnak – jelentette ki Tóth Györgyi, a NANE elnöke, a program koordinátora.

- A gyors és hatékony fellépés az elkövetővel szemben az egyik legsikeresebb eszköz a rendőrök kezében. A rendszer komoly támogatást nyújthat a sértetti jogok érvényesítésében, hisz segíti az áldozatokat, hogy rendkívül gyorsan tehessék meg bejelentésüket a rendőrkapitányságnak – mondta Dragon Sándor rendőrezredes, a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

- A segélyhívó rendszer nem csak a sértetteknek, illetve a családon belüli erőszak áldozatainak nyújt segítséget, hanem a rendőröknek is. A sértettektől érkező pontos és gyors információ biztosítja, hogy képesek legyünk hatékonyan fellépni az érdekükben- mondta Segyevi Zoltán rendőr őrnagy, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

A párkapcsolati erőszak nem csupán az érintett nők testi-lelki egészségét, gazdasági körülményeit, munkaerő-piaci helyzetét befolyásolja, de a családban élő gyermekek jólétét is veszélyezteti. A bántalmazott nők 43 százalékának 12 évesnél fiatalabb gyermeke(i) van(nak), s a gyermekek gyakran tanúi az anyjuk ellen elkövetett erőszaknak. A bántalmazó fontos eszköze az anya és gyermekek közti kapcsolat rombolása, kettejük egymástól való elszigetelése.

Az Európai Parlament Daphne Programja 2013-ban pályázatot hirdetett olyan új nemzetközi módszertanok kidolgozására, amelyek célja a gyermekek, fiatalok és nők védelme a családon belüli erőszak minden formájától. A pályázat nyertese, az itáliai Fondazione Pangea női jogi szervezet vezetésével a magyarországi NANE Egyesület mellett spanyol, román és olasz nőjogi szervezetek vesznek részt a programban.

A NANE Egyesület jelenleg saját projektje, az úgynevezett állat-asszisztált terápia módszertanának összeállításán dolgozik. A kísérleti projektben 12 bántalmazott nő és 30 gyermek vesz részt. A program két fő része a kapcsolatépítést szolgáló közös állat-asszisztált terápia speciálisan képzett kutyák bevonásával, amelyet a nőknek, illetve a gyermekeknek külön-külön tartott csoportos foglalkozás követ. A négy szervezet által 2014 első félévében kidolgozandó önálló tanulmányok alapján 2014 őszén megjelenik egy átfogó nemzetközi módszertani kiadvány a bántalmazott nők és gyermekeik közös terápiás lehetőségeiről.

Miért tűrik a nők a családon belüli erőszakot?

 • A gyerekek - A gyerekeknek szükségük van apára. Egy erőszakos apa is jobb a semminél.

 • Házastársi eskü - Megfogadtam, hogy a felesége maradok, míg a halál el nem választ. A rossz tulajdonságait is el kell fogadnom.

 • Szerelem - Szeretem. Amikor nem durva, boldog vagyok. Ha vele maradok, talán a szerelmem megváltoztatja.

 • A valóság letagadása - Nem is igazi erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Más nőknek sokkal rosszabb.

 • Szégyenérzet - Jobb, ha nem tud erről senki. Nem bírnám elviselni, ha kiderülne, miket csinál velem.

 • Bűntudat - Biztosan én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánik velem.

 • Az önbecsülés hiánya - Úgysem találnék nála jobbat. Azt mondja, hogy csúnya vagyok, és ráadásul rossz anya és feleség.

 • Félelem - Megfenyegetett, hogy ha elhagyom, utánam jön, és megöl engem is, meg a gyerekeket is. 

 • Beletörődés - Úgysem tudok változtatni a helyzetemen. Ő az erősebb. Senki sem segíthet rajtam.

 • Felelősségérzet vagy társadalmi nyomás - A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga.

 • Anyagi biztonság vagy gazdasági függés - Nem tudnám egyedül eltartani magamat és a gyerekeket. Egyébként is, hová mehetnék? 

 • Érzelmi zsarolás - Azt mondta, nem tud nélkülem élni. Azt mondta, öngyilkos lesz, ha elhagyom.

Köztér - Nincs ügy

Aki velünk van, az van - az orbáni tétel számtalanszor tetten érhető volt az elmúlt négy évben. Egy csuklóból mozgatott közmédiával ez naponta kiválóan demonstrálható is. Pedig olyan furcsa időkben, amikor Rogán Antal gyakorlatilag amerre kinyit egy ajtót, ott talál egy újabb lakást, teraszt, vagy kutyaólat, igazán szükség volna objektív, közszolgálati tájékoztatásra.
De nálunk ezt nem lehet. Az Együtt-PM hiába próbálta felhívni a figyelmet az ügyre, az MTI nem volt fogadókész. A sajtótájékoztatójukat még könnyen elsunnyogták, de amikor már feljelentést is tettek a vagyongyarapodás kapcsán... ott már törheti a fejét az MTI. Az Együtt-PM telefonos érdeklődésére, hogy ez utóbbit miért nem tudták hírként kiadni, a távirati iroda munkatársa közölte: az okok taglalásába nem mehet bele, mert "az állásával játszik". Amely válasz sajnos nem is oly meglepő. De javasolta, adják ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül. Ez nagyjából annyit ér, mint golyó ellen az integetés, hiszen mire OS-ben kiad valamit az MTI, már a teljes Fidesz-vezérkar szétnyilatkozza magát az ügyben, hárítva persze a ballib támadásokat. Vagyis, gondolhatja az MTI, ha nem közlik a feljelentést, az nincs. Különben is, a legnagyobb rendben van, ha a munkatársak félelemből dolgoznak. Könnyebb őket irányítani. Csak nehogy máshová húzzák be az ikszet.