Simon: nincs külföldi útlevelem!

Publikálás dátuma
2014.04.05. 07:00
Itt hallgatták ki tegnap a volt politikust FOTÓ: K 2 PRESS
Megszólalt Simon Gábor, akinek saját kérésére tett vallomása szerint nincs bissau-guineai útlevele, a MagNet Bankban nem nyitott számlát, és a megbízásából más sem, továbbá kérte, hogy mutassák be az ügyészek az állítólagos útlevelét, hiszen főleg ezért ül most előzetesben. Ügyvédje, Nagy István lapunknak elmondta, ügyfelét nem gyanúsították meg semmilyen újabb bűncselekménnyel, az elmúlt napok új híreiről - a további külföldi bankszámlák, Simon állítólagos fecsegése a fogdaügynöknek - pedig szó sem esett.

Saját kérésére vallomást tett tegnap Simon Gábor az ügyészségi nyomozók előtt, és elmondta, hogy soha nem volt bissau-guineai útlevele - se igazi, sem hamisított -, továbbá soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt. A volt politikus ügyvédje, Nagy István lapunknak elmondta: mivel Simon előzetes letartóztatásának egyik fő indoka az állítólagos útlevél volt, bizonyítási indítványokat tett ezzel kapcsolatban.

Egyrészt kérte, hogy az ügyészség nyilatkoztassa a MagNet Bank alkalmazottait, hogy látták-e a bankban egyáltalán Simont, vagy valaki intézett-e a nevében számlanyitást, másrészt kérte, hogy a vádhatóság foglalja le a pénzintézet biztonsági kameráinak felvételeit bizonyítékként. Simon azt kérte, hogy az ügyészség - ha valóban lefoglalták az állítólagos útlevelet -, akkor azt mutassa be neki, "szembesítsék" az okmánnyal, hiszen ő azt állítja, hogy ilyenje sosem volt, megbízást sem adott senkinek ilyen irat beszerzésére. Az ügyész kérdésére, hogy Magyarországon kívül bármely más államnak állampolgára-e, más állam útlevelével rendelkezik-e, Simon nemmel felelt - tette hozzá ügyvédje.

Simon Gábort - akit az ügyészség utoljára március 10-én hallgatott ki, és rögtön őrizetbe is vett, majd a két nappal később elrendelt előzetes letartóztatása óta a Nagy Ignác utcai börtönben van - kihallgatásra a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti bázisára szállították. Kérdésünkre, hogy a százmilliók forrását feltárta-e Simon a vallomásában, vagy az elmúlt napok híreire - mint a fellelt további külföldi számlák, vagy állítólagos fecsegése a fogdaügynöknek - kitért-e, az ügyvéd azt válaszolta: ezek a témák nem kerültek elő és az ügyészek sem kérdeztek rá.

Nagy István azt is elmondta, hogy ügyfelét nem gyanúsították meg semmilyen újabb bűncselekménnyel. Emlékeztetett, hogy az eddig egyetlen, hivatalosan is Simonnak tulajdonított bankszámlán - ez az első nyilvánosságra került számla, a bécsi Volksbankban, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről Simon korábban sem állította, hogy az MSZP-hez kötődne, ellenben azt igen, hogy a pénz nem a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett. Megírtuk, ezzel megdől az adócsalás vádja. Egyébként pedig az okozott "kár", vagyis a vélt adóhátralék amúgy is "megtérült" azzal, hogy a számlán az ügyészség zárolt 238 ezer eurót. A Simon-néven fellelt három másik - grazi, salzburgi illetve zürichi - bankszámláról a Magyar Nemzet írt, de ezek miatt Simont nem gyanúsítják.

Az állítólagos útlevél azért fontos, mert önmagában az adócsalásért a volt politikus nem is kerülhetett volna előzetesbe, ehhez "kellett" az úti okmány miatti felbujtóként elkövetett közokirat hamisítás gyanúja és az erre alapozott szökés, elrejtőzés veszélye. Ám a Simon-vallomás - és az, hogy az ügyvéd kérésére már korábban, az előzetes elrendelésekor sem volt hajlandó az okmányt bemutatni az ügyészség - felveti annak a gyanúját, hogy az útlevél és a MagNet Bankos számla is csak "provokáció". Ezt erősíti az is, hogy az ügyészség "koronatanúja", N. Imre - a MagNet Bank biztonsági embere - két, egymással ellentmondó vallomást is tett.

Az első szerint Welsz Tamás vállalkozó "bemondásra", vagyis útlevél bemutatása nélkül nyitott náluk számlát Simonnak Gabriel Derdak néven, majd egy órával későbbi, újabb vallomásában pontosított: a számlanyitáskor a vállalkozó bemutatta a Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai úti okmányt. Információink szerint - a halála ellenére "papíron" még mindig közokirat-hamisítással gyanúsított - Welsz másként emlékezett. A vállalkozó, aki amúgy nem tudott Simon bissau-guineai útleveléről, azt állította, hogy már korábban nyitották a számlát, ő és barátja - az ügyben szintén gyanúsított K. József - csak a pénzt fizették be rá. Ők ketten értesüléseink szerint azonosíthatók a MagNet Bank ipari kameráinak felvételein, míg Simon ezeken nem szerepel - ezért is fontos a felvételek vizsgálata.

A jelek szerint tehát "laza" lehetett a számlanyitáskor az ellenőrzés. Noha a 40 ezer számla közül csak kilenc olyan van a bankban, amelyet bissau-guineai útlevélre hivatkozva nyitottak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "célvizsgálatot" indított a múlt héten. A vizsgálat még tart, de ha kiderül valami szabálytalanság, akkor annak súlyától függően akár többszáz millió forintra is bírságolhatják a bankot.

Sose derül ki, mi lett Welsz-szel?

Egyelőre nem, de valószínűleg később sem ad a rendőrség tájékoztatást Welsz Tamás halálának körülményeiről. Nem azért, mert nem akarják elmondani, hogy milyen eredményre jutott a boncolás, hanem mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy beszéljenek - számolt be az origo.hu. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja az ügyet, az ilyen esetekben pedig nem adhatnak ki információt a boncolási eredményről, vagy a halál körülményeiről. A hírek szerint - nem szervi eredetű - szívleállás okozhatta Welsz március 20-i halálát, ettől még méreggel öngyilkos is lehetett, és meg is mérgezhették.

Hihetetlen történetek

Erős fenntartásokkal kezelné Simon Gábor ügyvédje a zárkaügynök-sztorit. Valóban nehezen hihető, hogy az eltitkolt pénzének bűnös forrását tagadó volt politikus éppen egy ismeretlen cellatársának, egy mellé telepített zárkaügynöknek fecsegte volna ki, hogy a pénz valamilyen kerületi mutyiból van, ráadásul a százmilliókról Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is tudott. Az erről a héten hírt adó Magyar Nemzet több év börtönbüntetéssel fenyegetett államtitoksértést is elkövethetett - éppúgy, mint a lapot informáló forrás, ha egyáltalán volt ilyen. A pénz eredetére vonatkozó új teóriát a hírbe hozott Auchan és az MSZP is cáfolta.

Szerző

Gyurcsány: Magyarország akkor lesz sikeres, ha képes lesz a jövőbe nézni

Publikálás dátuma
2014.04.04. 22:48
Gyurcsány Ferenc Dunaújvárosban. FOTÓ:MTI, Bruzák Noémi
 Magyarország akkor lesz újra sikeres, ha a múlt helyett képes lesz a jövőbe nézni - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke országjárásának utolsó, pénteki állomásán, Dunaújvárosban.

Gyurcsány Ferenc a Bartók Kamaraszínházban mintegy négyszáz érdeklődő előtt hangsúlyozta: akkor lesz sikeres az ország, "ha nem bezárkózik, hanem több Hankook jön Dunaújvárosba".
Kiemelte: minden nemzet annyit ér, amilyen tempóban képes változni. Hozzátette: megállíthatatlan a fejlődés, miközben a kormány a múlttal hadakozik: "székely kaput, Trianon- és megszállási emlékművet emel, de egyetlen mondat sem hangzott el Orbán Viktortól arról, mit gondol gyerekeink megélhetéséről".

Úgy vélte: aki tíz éve autószerelőnek tanult és "akkor karburátort pucolt, ma számítógépet kell kezelnie és adatokat értékelnie". Hozzátette: a világ nem megállítható, és "ha tudunk változni, sikeresek leszünk".
Szerinte a miniszterelnök nem érti, fel sem fogja, hogy olyan iparra van szükség Magyarországon, amely független a világgazdasági ciklusoktól. Megjegyezte: iparosításra szükség van, de a gyógyszeripart, a műtrágyagyártást és a vegyipart kell fejleszteni, mert "ezekre mindig szükség lesz és hatalmas a tudásigényük".

Dunaújvárossal kapcsolatban megemlítette a vasművet és két lehetőséget vázolt: megpróbálni az adófizetők pénzén - akár veszteségek árán - életben tartani, vagy az adófizetők pénzéből munkahelyek sokaságát kell létrehozni, amelyek megélnek a jövőben.
Kívánjuk a vasmű fennmaradását, de mások is jöjjenek ide munkahelyet teremteni, hogy ha elküldenek ezer embert, akkor felvegyék őket máshová - fogalmazott.

A Simon-üggyel kapcsolatban tréfásan megjegyezte: a volt MSZP alelnök mellé "beépített zárkaügynöknek nevezett vamzer szerint tudtam a 100 milliók eredetéről és igaza volt. Orbánnal megbeszéltük. A Simicska által félretett pénzt Viktor hozta, rábíztuk Simonra, amíg nyugdíjba nem megyünk, aztán vettünk volna belőle egy társasházat, hogy ne hiányozzunk egymásnak öreg korunkra. Simon elrontotta, ezért új projekteket kell keresnünk Viktorommal".
Gyurcsány Ferenc rámutatott, hogy az MSZP két nap alatt kizárta a "gazembert", míg a Fidesz rejtegeti a sajátjait és mellébeszél.

"A magyar baloldal messze nem hibátlan, nem tökéletes, de a bűn melegágyát és fenntartóját Orbán háza táján és a Fidesz-frakció környékén kell keresni" - fogalmazott.
Kiemelte: minden okuk megvan a vasárnapi győzelemre, mert alig lát olyan társadalmi csoportot, amely ne érezné becsapva magát.
"Ennek a kormánynak iszonyatos életrajza van és ezt a kormányt Európa egyetlenegy országa sem alkalmazná, talán Bissau-Guinea igen" - tette hozzá.

Szerző

Mesterházy: lehet változtatni!

A kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje szerint a választók változtathatnak a vasárnapi voksoláson, és a rájuk leadott szavazatokkal a kezükbe vehetik a nemzet sorsának irányítását.

Mesterházy Attila erről pénteken a XIX. kerületben beszélt néhány száz fős hallgatósága előtt, akiket arra kért, minél több ismerősüket győzzék meg a szavazás fontosságáról.
Az egyetlen demokratikus hely ma Magyarországon a szavazófülke - fogalmazott az MSZP elnöke kampánya utolsó lakossági fórumán, és hangsúlyozta: a fülke magányában mindenki szabadon eldöntheti, akar-e ismét olyan igazságtalan és megfélemlítő négy évet, mint amilyen a most véget érő volt.

Kiemelte, csak a "kormányváltó erőknek" van reális esélye arra, hogy "elzavarja ezt a bandát a csudába", ezért nem érdemes más ellenzéki pártra szavazni. Mesterházy Attila megjegyezte azt is, hogy a protest szavazókra is számítanak, az ő meggyőzésükre pedig az a végső érvük, hogy amennyiben rájuk szavaznak, akkor ismét egy félelem nélküli Magyarországon élhetnek. "Mitőlünk ugyanis soha nem kellett félnie senkinek", szemben a jelenlegi hatalommal - fogalmazott a szocialista politikus.

Mesterházy Attila beszédében szólt arról, hogy a közmédia végig negatív színben tüntette fel a "kormányváltó erők" pártjait. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy szerinte az MTI szándékosan elhallgatta azt a sajtótájékoztatójukat, amelyen Rogán Antal vagyonbevallás-módosításáról számoltak be.

Az MSZP elnöke elmondta, kormányra kerülésük esetén úgy alakítanák át a rezsicsökkentést, hogy a gazdagok semmit, a szegények viszont többet kapnának. Hangsúlyozta továbbá, hogy liberalizálnák a dohánykereskedelmet, valamint az összes termőföldpályázatot és gyanús közbeszerzést felülvizsgálnák.
Mesterházy Attila azt mondta, a Fidesz hülyének nézi az embereket, erre utal ugyanis szerinte, hogy a korábban ellenzett ingatlanadót és tandíjat is bevezette, csak más néven.

Kiemelte, hogy az Orbán-kormány alatt többen hagyták el az országot, mint 1956-ban, akik a miniszterelnök állításával ellentétben nem kalandvágyból tették ezt, hanem mert nem tudtak boldogulni az országban. "Bővült és mélyült a szegénység" - folytatta, hozzátéve, hogy jelenleg 3,3 milllió szegény ember él az országban.
Mesterházy Attila kijelentette, a kormány az egészségügyre is kevesebbet költött elődjénél. "A legnagyobb állatság azonban a szociális temetés" - fogalmazott, kiemelve, hogy ez mindent elmond a Fidesz politikájáról: az idősek megáshatják párjuk és saját sírjuk.

Szerző
Frissítve: 2014.04.05. 01:11