Öncélú békefolyamat a Közel-Keleten

Újabb eredménytelen egyeztetésre került sor Jeruzsálemben.  Martin Indyk amerikai nagykövet közvetítésével Cipi Livni izraeli és Szaeb Erekat palesztin főtárgyalók vasárnap ismét tárgyalóasztalhoz ültek ugyan a múlt héten megfeneklett béketárgyalások megmentéséért, de áttörést nem sikerült elérniük.

Hasonló háromoldalú egyeztetés zajlott múlt héten szerdán is, ugyancsak sikertelenül. A felek ragaszkodnak álláspontjukhoz: a Palesztin Hatóság nem vonja vissza a múlt héten az ENSZ különböző szakosított szerveihez benyújtott 15 csatlakozási kérelmet, Izrael pedig nem engedi szabadon a palesztin foglyok korábban egyeztetett negyedik csoportját.

Az egy hete tartó patthelyzet ellenére első alkalommal szólalt meg a kérdésben Benjamin Netanjahu miniszterelnök is, aki közölte, hogy kész folytatni a béketárgyalásokat, de nem mindenáron. Izrael minden egyoldalú lépésre válaszolni fog, amelyet a palesztinok az államiság irányába tesznek.

Netanjahu megismételte kabinetje korábbi álláspontját miszerint a palesztinok csak közvetlen tárgyalások révén érhetik el az államiságot, nem pedig "üres nyilatkozatokkal és egyoldalú lépésekkel", amelyek csak még tovább csökkentik a békemegállapodás lehetőségét.

Avigdor Lieberman külügyminiszter, ugyancsak vasárnap, előrehozott választások szükségességéről beszélt és elutasította a tavaly júliusban, John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével kialakított tárgyalási feltételeket is. (A zsidó államban tavaly januárban rendeztek előrehozott parlamenti választásokat.) Kerry a hétvégén úgy fogalmazott - van határa annak, hogy Washington mennyi időt és erőfeszítést tud szánni erre a kérdésre.

Ami Ajalon a Shin Bet egykori igazgatója és a békepárti Kék Fehér jövő mozgalom egyik alapítója az ynet.com izraeli portálon közölt írásban reagált a békefolyamat válságára. Ajalon szerint új tárgyalási feltételekre van szükség, jelen keretek között a tárgyalás öncélúvá vált, nem más, mint abszurd színház, és ezzel mindhárom szereplő, Izrael, Palesztina és az Egyesült Államok egyaránt tisztában van.

Szerző

Párbeszédet sürgetnek Venezuelában

Utcai harcok robbantak ki ismét a tüntetők és a kormányerők, a nemzeti gárda és a bolívari rendőrség tagjai között a venezuelai főváros El Cafeteral negyedében. Több mint hat órát küzdöttek a barikádokon, 15 embert őrizetbe vettek, de nem tudták megnyitni a lezárt utcákat - számolt be róla a spanyol El País tudósítója.

Venezuelában már február 12. óta tartanak a kormányellenes megmozdulások, 39 ember életét veszítette, több mint 2200 tüntetőt letartóztattak, legalább száz embert vetettek börtönbe, köztük az ellenzék egyik emblematikus vezetőjét, Leopoldo Lópezt, aki két és fél hónapja egy katonai börtönben tartják fogva.

Elrabolták vasárnap a Globovision hírtelevízió vezető tudósítónőjét, Nairobi Pintót. Két maszkos ember hurcolta el otthona közeléből, holléte ismeretlen, az emberrablók nem tették közzé követeléseiket. A Globovision szálka volt Chávez szemében, az ellenzéki bírálatoknak hangot adó hírtévét 2013 közepén kormányközeli beruházók vásárolták meg, mintegy 50 újságírót elbocsátottak.

Ugyancsak hétvégén két üzletember holttestét találták meg egy közparkban, a 40 éves Gustavo Gimenezt és a 36 éves Luis Daniel Gomezt egyaránt fejbe lőtték. Egyikük egy caracasi kerület ellenzéki polgármesteréhez, másikuk Lópezhez állt közel, ügyüket ennek ellenére köztörvényes bűntényként kezelik. Caracasban egyébként elszabadult a bűnözés, megszaporodtak az erőszakcselekmények..

Venezuelai egyházi vezetők párbeszédet sürgetnének az elhunyt Hugo Chávez örökébe lépett Nicolás Maduro elnök kormányzata és az ellenzék között, nem sok sikerrel. Maduro a püspöki felhívásra válaszul múlt héten bejelentette, hogy emberi jogi tanácsot hoz létre, Jorge Arreza venezuelai alelnök vezetésével. A testület megalakítását és a politikai dialógust az UNASUR integrációs szervezet külügyminiszterei is sürgették caracasi látogatásukon.

Az IVAD közvélemény-kutató friss felmérése szerint a venezuelaiak 60 százaléka úgy véli, hogy választások útján kellene kiutat találni a válságból. A megkérdezettek 72 százaléka negatívan ítéli meg a dél-amerikai ország helyzetét.

Szerző

Maláj gép: az Ocean Shield valamit hallott

Publikálás dátuma
2014.04.08. 07:35

Az ausztrál haditengerészet hajója, az Ocean Shield is megerősítette a kínaiak korábbi információját, két alkalommal is fogni tudták a jelzéseket, amelyek akár az eltűnt malajziai utasszállító fekete dobozának jelei is lehettek. Az Ocean Shield egyszer két óra 20 percen át érzékelte a pingeket, majd amikor visszafordult, további 13 perce sikerült befogni őket.

Az ausztrál hadihajó vontatja az amerikaiak által a térségbe küldött TPL-25-ös lokátort. Ezt kifejezetten szerencsétlenül járt repülők fekete dobozainak felkutatására fejlesztették ki. Ha sikerül leszűkíteni a helyszínt, az óceán mélyére bocsátanak egy torpedóhoz hasonlító, másik szerkezetet, amely képes az esetleges roncsok elhelyezkedésének feltérképezésére.

A nemzetközi kutatási hadműveletet koordináló ausztrál légimarsall, Angus Houston szerint "ez az eddigi legígéretesebb nyom". A marsall ugyanakkor óvatosságra intett. "Még nem találtuk meg a gépet, a jelek megerősítésére van szükség" - mondta. Houston jelentette be azt is, hogy az Ocean Shield második alkalommal két jelet is észlelt, ami arra utalhat, hogy a mindkét fekete doboznak - a repülési adatokat, illetve a pilótafülkében történteket rögzítő szerkezetnek - a közelében járhattak. A kutatók versenyt futnak az idővel, elvileg néhány órán belül elhallgathatnak a transzponderek, a fekete dobozok elemei harminc napig működnek, azután lassan kimerülnek. A malajziai légitársaság MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén március 8-án tűnt el.

A malajziai illetékesek hét végén tették közzé, hogy több ország radarjelzéseit összevetve már egészen pontosan meg tudják rajzolni a gép útját. Ebből nemcsak az derül ki, hogy a Boeing 777-est a Thaiföldi-öböl közepén szándékosan visszafordították, hanem az is, hogy Indonézia megkerülésével, az indonéziai radarok kikerülésével jutott el az Indiai-óceán déli részére, ahol most keresik.

Szerző