Bioritmus;sajt;tej;egészséges táplálkozás;kecske;

2014-04-09 10:00:00

Tenyésszünk kecskét!

A kecsketej és a belőle készített sajt és túró nemcsak finom, de roppant egészséges is. Bár manapság még sok helyütt ínyencségnek számít – a különböző fűszeres, diós, nemes borokkal vagy aszalt gyümölcsökkel kínáltaktól a salátákat megkoronázó grillezett kecskesajtig -  és ehhez mérten az ára is elég húzós, remélhető, hogy egyre többen fognak rákapni a kecsketenyésztésre Európa-szerte.

A bennük lévő zsírsavak különösen megfelelnek az egészséges emberi táplálkozás követelményeinek. A zsírtestek mérete könnyen emészthetővé teszik, ez a tulajdonsága csökkenti a laktózt nem tolerálók problémáit. Egyéb pozitívuma a kénes aminosavakban és különösen a taurinban van ás nagymértékben tartalmaz laktoferrint, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Vitaminokkal is jól el van látva. És ha mindez nem lenne elég, tele van poliszacharidokkal, amelyeknek prebiotikus funkciójuk van, amennyiben elősegítik a prebiotikus mikroorganizmusok. a laktobacilusok kifejlődését – írja a La Stampa.

 A kecske, amelyet nálunk régen „a szegény ember tehenének” neveztek, igénytelen állat és megél a kedvezőtlen adottságokkal rendelkező területeken is, amelyek alkalmatlanok mezőgazdasági termelésre vagy más állatok tenyésztésére. A kecsketejre ráadásul nem vonatkozik az Európai Unió által megszabott tejkvóta.