"Szellemi kútmérgezés!" - Újabb kordonbontás

Publikálás dátuma
2014.04.08. 21:43
Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa beszél a budapesti Szabadság téren, 2014. április 8-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Kedd este tüntetők megbontották azt a kordont, amit a német megszállás áldozatainak szánt, a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű talapzata köré állítottak az építők . 

A helyszínre a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs jelentett be sajtótájékoztatót és villámcsődületet. A politikus - aki a többi felszólalóhoz hasonlóan egy hangosbemondóba beszélt - azt mondta, a Fidesz egy olyan emlékmű felállítását határozta el, amelyik összemossa az áldozatok és a tömeggyilkosok emlékét. A tömeggyilkosoknak "borzalmas, mocskos emlékük van", ők nem érdemelnek szobrot - jelentette ki. Szerinte a kormány a döntéssel a szélsőjobbnak tesz gesztust. "Ez a szobor, ez a kordon szimbóluma a Fidesz, az Orbán-kormány és az újnácik közötti tényleges koalíciónak" - jelentette ki.

A DK-s politikus egyúttal bejelentette, hogy a kordont a beszédek végén le fogják bontani.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy a "szégyenteljes náci emlékmű" szándéka a szimbolikus erőfitogtatás. Hozzátette, hogy a hatalmon lévők - becsapva a korábban tiltakozó szervezeteket - két nappal a választások után felállították a kordont, hogy egy "félelemkeltő emlékművet" emeljenek. Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista képviselő arról beszélt, hogy az a nép, amelyik nem képes feldolgozni a múltját és nem képes tanulni a hibáiból, nem méltó arra, hogy az európai népek családjába tartozzon. Szerinte Magyarországon önkényuralom van, ami ellen fel kell lépni.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy fogalmazott, hogy a következő négy évben az embertelenségre kell felkészülni és arra, hogy "a Fidesz tulajdonképpen azt csinálhat velünk, amit akar, ha hagyjuk". Ehelyett fel kell emelniük a hangjukat - hangsúlyozta. A szervezők odahívták Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM politikusát, aki szintén bejelentett egy sajtótájékoztatót a térre, így ő is a kordon előtt beszélt. A független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az emlékmű azokat az egykori honfitársainkat alázná meg, akikre emlékezni kellene. A szobor "elhazudja a múltunkat", amellyel szembe kellene nézni – folytatta, hozzátéve: az emlékmű nem fog felépülni.

Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű építéséhez adott tulajdonosi hozzájárulást, mert így meg lehet akadályozni, hogy a szobrot felállítsák. A beszédek után a demonstrálók lebontották a kerítés nagy részét, és bementek az elzárt területre, ahol kaddist mondtak. A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van.

A demonstráció végén Kerék-Bárczy Szabolcs arra kérte a résztvevőket, hogy mindenki vegyen részt a terület őrzésében, hogy ne lehessen újra felállítani a kordont és csak a "testünkön keresztül" lehessen felépíteni az emlékművet. A demonstráció elején száz-százötvenen voltak, a végére háromszázan.

A beszédek alatt a még álló kordonra egy "Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés!" feliratú transzparenst, sárga csillagokról készült kinyomtatott fekete-fehér fotókat, illetve egy egykori munkaszolgálatosnak a magyar katonákat ábrázoló, 1944-ben rajzolt képeit tették ki. A résztvevők közül többen is sárga csillagot tűztek a mellükre. A kordon mögött rengeteg, az áldozatok emlékére lerakott követ, két fehér széket és régebbi mécseseket lehetett látni, de az érkezők újabb mécseseket is gyújtottak.

A tömegben a Liberálisok, a DK és az MSZP zászlói is feltűntek. A téren megjelent Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára és ott volt Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere is. Az MTI beszámolója szerint mintegy ötven demonstráló az esemény végén körbevette a HírTV tudósítóját - aki élőben jelentkezett be a helyszínről - és bekiabálásokkal, valamint az arca elé tartott mobiltelefonnal megpróbálták megakadályozni abban, hogy tudósítani tudjon. A tömeg a "szabad médiát" és a "hazudik" jelszavakat skandálta.

A demonstráció idején a téren néhány rendőrt lehet látni, köztük a Készenléti Rendőrség tagjait is, akik kamerával rögzítik az eseményeket, de nem avatkoztak közbe.

Szerző

Aláaknázták a biztonsági szolgálat épületét az oroszbarátok

Aláaknázták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállva tartott épületét az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszkban - hozta nyilvánosságra kedden az SZBU. Az oroszbarát aktivisták tagadják a vádakat.

A biztonsági szolgálat közlése szerint a szeparatisták az épületben fegyverekkel és robbanóanyaggal fenyegetve mintegy hatvan embert tartanak erőszakkal fogva. Nem engedik, hogy elhagyják az épületet és hazatérjenek. "Tehát olyan eszközökhöz folyamodnak, amelyeket általában terroristák használnak" - szögezte le az SZBU. A szolgálat tájékoztatása szerint terrorizmusellenes csoportja - amely az épület felszabadítására tett lépéseket - állapította meg, hogy a hivatal helyiségeit aláaknázták.

Az SZBU felszólította a szakadárokat, hogy tegyék le fegyvereiket, aknamentesítsék az épületet és eresszék el túszaikat. Az oroszbarát aktivisták viszont tagadják a vádakat. "Nincs robbanóanyag, nincsenek túszok. Nincs szükségünk túszokra ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk" - mondta egyikőjük, aki az akció koordinátorának nevezte magát.

Luhanszkban az SZBU épületét vasárnap szállta meg a jelenlegi kijevi vezetés ellenzőinek egy radikális csoportja. Helyszíni jelentések szerint egy álarcos oroszbarát épületfoglaló kedden lapáttal leverte az ukrán címert az épület tetejéről. A hivatal elé a szakadárok barikádokat emeltek, amelyeket napközben erősítgettek. Néhány tucatnyian a járdát az úttesttől elválasztó fémkorlátot bontották, és annak darabjait is beépítették barikádjaikba. Néhány száz maszkot viselő, botokkal, baseball ütőkkel felfegyverzett tagjuk pedig az utat igyekezett eltorlaszolni a járművek előtt. Elterjedt ugyanis a híre, hogy a közeli Metalliszt faluból páncélozott járművek indulnak Luhanszk felé.

Szerző
Frissítve: 2014.04.08. 22:05

Adó- és járulékcsökkentést ígér az új miniszterelnök

A munkára rakodó terhek csökkentésével a francia családok vásárlóerejének növelését ígérte kedden Manuel Valls új miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondott programadó beszédében.

Kilenc nappal a helyhatósági választások kormánypárti veresége után a múlt héten kinevezett 51 éves szocialista kormányfő háromnegyed órás szenvedélyes hangvételű beszédet tartott. Ebben arról próbálta meggyőzni a képviselőket és a közvéleményt, hogy a Francois Hollande államfő által meghatározott irányvonalnak megfelelően képes lesz beindítani a gazdasági növekedést és csökkenteni a közel 11 százalékon stagnáló munkanélküliséget. 

A parlament alsóháza kora este tartja a bizalmi szavazást az új kormányról. Miután a szocialisták abszolút többséggel rendelkeznek a nemzetgyűlésben, a szavazás jelképesnek tekinthető.

Szerző