Előfizetés

Arany János tévedése

"Költő hazudj, csak rajt' ne fogjanak" - tanácsolta kora lírikusainak Arany János. A figyelmeztetés manapság érvényét veszítette. A politikusokra semmiképp sem érvényes, körükben ez a mondás járja: "Politikus hazudj, nem baj, ha rajtakapnak, hazudj csak tovább, míg el nem hiszik, hogy ez az igazság!" Nem tudom, ki hogy van vele, de tapasztalom, úgy ömlik ránk a hazugság, mint a dúló zivatar.

Számok röpködnek, szlogeneket hallunk, ragyogóan teljesítünk, az élelmiszer ára ugyan az egekben van, de ezek az összegek mit sem számítanak egy politikusnak. Arany János annak idején a Margitszigetre menekült, ahová "nem hat el a város zaja semmi", de ma már a hazudozásba megcsömörlöttek számára szűk volna a sziget. "Aki nem hiszi, járjon utána" - így végződnek a mesék. "Járj utána, ha tudsz, és nem gáncsolnak el a különféle szervek, hivatalok, intézmények" - ez a mai felszólítás lényege. De ha mégis sikerül, olyan pert akasztanak a nyakadba, hogy attól koldulsz. Három év múlva talán kiderül, hogy ártatlan vagy, ám ki emlékszik már akkor, hol is kezdődött a herce-hurca.

Persze a haver, a jó barát az ártatlan. vagy ha nem, "kimossák" (régen ezt a kifejezést bugyikra és a harisnyákra alkalmazták legtöbbször). Újra képviselővé választják azt, aki törvényt sértett, hogy mentelmi joga legyen, ha egyházi személy, mással vitetik el a balhét. Ki van ez találva, megy minden, mint a karikacsapás. És ballag nyomukban a bégető birkanyáj…