Izrael új kémműholdat küldött az űrbe

A védelmi minisztérium és a helyi hadiipar által éjjel útjára bocsátott műhold a hadsereg hírszerzését fogja szolgálni a világ különböző pontjairól küldött fényképekkel és a célba vett objektumok háromdimenziós feldolgozásával. A csütörtök reggel érkezett jelek alapján a rendszer megfelelően működik. 

A minden időjárási körülmény közepette és éjszaka is megbízható és különösen magas felbontású képeket előállító Ofek 10 radarral működik, s viszonylag alacsony pályán kering az atmoszférán kívül.

Még néhány napig eltartanak végső pályára állításának és működése ellenőrzésének a munkálatai, majd megkezdi a képek sugárzását az izraeli hadseregnek. Izrael 1988-ban állította Föld körüli pályájára Ofek 1 nevű első katonai műholdját, egy-egy új műhold kifejlesztése mintegy nyolc évig tart. Izraelen kívül jelenleg még tizenegy ország képes készíteni és pályára állítani saját gyártmányú műholdakat.

Szerző

Kizárták, hogy robbanás történt volna Kaczynski gépén

Ma négy éve, hogy egy katyni megemlékezésre tartva, az oroszországi Szmolenszknél lezuhant a lengyel elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski köztársasági elnökkel és a kíséretében lévő 95 emberrel. Kormánytagok, magasrangú katonák, egyházi vezetők veszítették életüket a tragédiában. Varsóban a negyedik évforduló előtt hivatalosan ismét igyekeztek cáfolni a továbbra is burjánzó összeesküvés-elméleteket.

A varsói katonai főügyész kizárta annak lehetőségét, hogy robbanás történt volna az elnöki gépen. Ireneusz Szelag ezredes hét eleji sajtóértekezletén mintegy 1300 oldalas dokumentációt mutatott be, a rendőrség törvényszéki laboratóriuma szakértőinek összefoglaló jelentését. Mint elmondta, a laboratórium több mint 700 mintát vizsgált meg, s semmiféle nyomát nem találta robbanóanyagnak a TU-154-es gép maradványain. „Szakértőink korlátlan hozzáférést kaptak a katasztrófa helyszínéhez, s a raktárhoz, ahol a roncs összegyűjtött darabjait tárolták” – emelte ki a katonai ügyész. Megerősítette, hogy sem a roncsokon, sem az áldozatok tetemén, sem a zuhanás helyszínén, sem az ott talált tárgyakon nem tudtak kimutatni robbanóanyag-maradványokat.

Máig nem hajlandó a hivatalos verziót elfogadni az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. Az ellenzéki párt helyettes vezetője, Antoni Macierewicz azonnal nyilatkozatban kérdőjelezte meg a törvényszéki szakértők megállapításait. Korábban az oroszországi vizsgálat eredményeit sem fogadták el. Kaczynskinak meggyőződése, hogy Putyin orosz elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő takargatja a teljes igazságot. Macierewicz szerint elölről kellene kezdeni a nyomozást, s azt állította, új tények közzétételére készül.

Táplálja a találgatásokat, hogy Oroszország négy év elteltével sem adta át Lengyelországnak a gép fekete dobozait. A vizsgálat hivatalosan továbbra sem zárult le. Valószínűsítik, hogy a rossz időjárás, a kivilágítatlan repülőtér, a pilóta hibája, az irányítótorony elégtelen információi, a lengyel elnök környezetéből a pilótára gyakorolt nyomás (időben oda akartak érni a katyni megemlékezésre) egyaránt hozzájárulhatott a tragédiához.

Szerző

Mi vár azokra, akik nem a Fideszre szavaztak?

"Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled. (...) Úgy mentsenek ki lángban álló házból" - ez, s ehhez hasonló kijelentések szerepeltek abban a versben, amellyel Orbán Viktor színpadra lépése előtt tüzelték a Fidesz-nagygyűlés közönségét Debrecenben.

A kampányzáróról készült felvétel a legnagyobb videó-megosztó portálon tűnt fel.

Szerző