A görögöket és a zsidókat jobban kedvelik a magyaroknál a csehek

Publikálás dátuma
2014.04.10 11:05
Prága. Fotó: Sean Gallup / Getty Images
Leginkább a szlovákokat kedvelik a Csehországban élő nemzeti kisebbségek közül a helyiek, a  magyar kisebbség az ötödik helyen végzett, és a tavalyi felméréshez viszonyítva eggyel előbbre lépett - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán osztályozhatták viszonyukat a megjelölt 17 nemzetiséghez. Az egyes volt a legjobb, az ötös a legrosszabb osztályzat.

A szlovákok esetében az átlagérték 1,72. A további helyeket a lengyelek (2,40), a görögök (2,58), a zsidók (2,67) és a magyarok (2,80) foglalták el. A magyar kisebbség 2013-ban 2,96-os osztályzatot kapott.Az utolsó öt helyen az ukránok (3,35), a románok (3,56), az albánok (3,65), az arabok (3,79) és a romák (4,21) végeztek. Egy kivétellel - az orosz - minden nemzeti kisebbség esetében a tavalyi évhez viszonyítva mérsékelt javulás állt be. Egyedül az oroszok osztályzata romlott a tavalyi 3,11-ről 3,27-re.

A szlovákok a csehek 84 százaléka számára szimpatikusak, míg negatív viszonyt egy százalék fogalmazott meg. A szlovákokon kívül ötven százalékon felüli (54 százalék) szimpátiát csak a lengyelek iránt éreznek a csehek. A magyarok a megkérdezettek 32 százalékának voltak szimpatikusak, míg 16 százaléknak nem. A CVVM felméréshez fűzött magyarázata szerint a magyarok iránti ellenszenv Prágában a legalacsonyabb. Ugyanakkor ennek bizonyos értelemben ellentmond az az észrevétel, hogy a magyarokat inkább a 15 ezer lakoson alatti településeken tartják szimpatikusaknak, mint a nagyobb településeken.

Szerző

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.