A görögöket és a zsidókat jobban kedvelik a magyaroknál a csehek

Publikálás dátuma
2014.04.10. 11:05
Prága. Fotó: Sean Gallup / Getty Images
Leginkább a szlovákokat kedvelik a Csehországban élő nemzeti kisebbségek közül a helyiek, a  magyar kisebbség az ötödik helyen végzett, és a tavalyi felméréshez viszonyítva eggyel előbbre lépett - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán osztályozhatták viszonyukat a megjelölt 17 nemzetiséghez. Az egyes volt a legjobb, az ötös a legrosszabb osztályzat.

A szlovákok esetében az átlagérték 1,72. A további helyeket a lengyelek (2,40), a görögök (2,58), a zsidók (2,67) és a magyarok (2,80) foglalták el. A magyar kisebbség 2013-ban 2,96-os osztályzatot kapott.Az utolsó öt helyen az ukránok (3,35), a románok (3,56), az albánok (3,65), az arabok (3,79) és a romák (4,21) végeztek. Egy kivétellel - az orosz - minden nemzeti kisebbség esetében a tavalyi évhez viszonyítva mérsékelt javulás állt be. Egyedül az oroszok osztályzata romlott a tavalyi 3,11-ről 3,27-re.

A szlovákok a csehek 84 százaléka számára szimpatikusak, míg negatív viszonyt egy százalék fogalmazott meg. A szlovákokon kívül ötven százalékon felüli (54 százalék) szimpátiát csak a lengyelek iránt éreznek a csehek. A magyarok a megkérdezettek 32 százalékának voltak szimpatikusak, míg 16 százaléknak nem. A CVVM felméréshez fűzött magyarázata szerint a magyarok iránti ellenszenv Prágában a legalacsonyabb. Ugyanakkor ennek bizonyos értelemben ellentmond az az észrevétel, hogy a magyarokat inkább a 15 ezer lakoson alatti településeken tartják szimpatikusaknak, mint a nagyobb településeken.

Szerző

Tízezrek mentenék a diplomájukat

Kétszeres a túljelentkezés a diplomamentő programra, ezért április 14-ig meghosszabbították az előzetes igényfelmérés időszakát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Világgazdasággal. A lapnak küldött válaszok szerint április 7-ig  20130-an regisztráltak a diplomamentő programra, a jelentkezők 72,4 százaléka az angol, 24,5 százaléka a német, 2,1 százaléka a francia nyelvet választotta. Az igényfelmérés keretében megjelölhető összes többi nyelv együttes részaránya nem éri el az 1 százalékot. A képző intézmények pályázatainak szakmai elbírálása még folyamatban van. A március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be.

A kormányzat 3 milliárd forintot szán a diplomamentésre, a tervek szerint 10 ezer fő nyelvtanulását támogatják majd. A maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz. A programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a magyarországi felsőoktatásban sikeresen teljesítették, a nyelvvizsga hiánya miatt azonban nem vehették át diplomájukat. Nem állhatnak hallgatói jogviszonyban, rendelkezniük kell alapfokú nyelvismerettel (ezt nyelvi szintfelmérőn kell igazolni), és vállalniuk kell az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését. Előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket, és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta. A korábbi tervekkel ellentétben a 35 éven felüliek is részt vehetnek a programban.

Az Emmi adatai szerint 2006 óta mintegy 50 ezer felsőoktatási képzés (az alapképzésben 42 ezer) zárult nyelvvizsga nélkül. A képzési területek közül a gazdaságtudományin bukott el a legtöbb diploma (13231) a nyelvvizsga hiánya miatt, utána a társadalomtudományi (6641), a pedagógusi (5387), a műszaki (5169) és a bölcsészettudományi (5077) következnek. Az intézményeket tekintve a legtöbb diploma a Debreceni Egyetemen (4052), a Szent István Egyetemen (3579) és a Nyugat-magyarországi Egyetemen (3222) vérzett el.

Szerző

Mi vár azokra, akik nem a Fideszre szavaztak?

"Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled. (...) Úgy mentsenek ki lángban álló házból" - ez, s ehhez hasonló kijelentések szerepeltek abban a versben, amellyel Orbán Viktor színpadra lépése előtt tüzelték a Fidesz-nagygyűlés közönségét Debrecenben.

A kampányzáróról készült felvétel a legnagyobb videó-megosztó portálon tűnt fel.

Szerző