2018-ra valósulhat meg a Liget Budapest

Kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kormány a Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektet, amelynek megvalósulását 2018. március 15-ére tűzte ki.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat támogatja, hogy a beruházás keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét az eredeti állapotának megfelelően állítsák helyre; ennek szakmai előkészítésével a kormány az emberi erőforrások miniszterét bízza meg.

A dokumentum kitér arra is, hogy a kormány Liget Budapest projektet a 2014-2020 közötti európai uniós tervezési és programozási időszak kiemelt beruházásának tekinti, valamint felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Magyarország számára elérhető uniós források felhasználása keretrendszerének kialakítása során vegye figyelembe a megvalósításhoz szükséges költségigényt.

Szerző

Silány volt a felhozatal, nem osztották ki a díjat

Publikálás dátuma
2014.04.10. 21:51
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
A kínai filmrendezők szövetsége idén nem osztotta ki a legjobb filmnek, illetve a legjobb rendezőnek járó díjat, mert - hivatalos indoklásuk szerint - az utóbbi év kínálatát nem tartották elég színvonalasnak.

A zsűri egységesen döntött úgy, hogy a díjat ne adják ki - jelentette be a szövetség elnöke, Feng Hsziao-kang, a Tangsan taticsen (Utórengés) és a Back to 1942 ismert rendezője a kínai központi televízió (CCTV) 6-os filmcsatornájának gálaműsorában.

"Kínának vissza kell szereznie a művészetét. Nincs itt az ideje annak, hogy a babérjainkon csücsüljünk, magasabbra kell tenni a lécet" - jelentette ki Feng, akit Kína Spielbergjének is neveznek. A filmek művészi értéke túl alacsony volt ahhoz, hogy díjban részesítsék bármelyiküket - tette hozzá, és tunyaságáért további kritikával illette a filmes társadalmat.

A döntés, illetve az indoklás többek szerint a rendezők tiltakozása az ellen, hogy a 2013-as cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját A bűn érintése című alkotásáért elnyerő Csia Csang-ko filmje nem szerepelhetett a pályázott művek között.

A kínai médiában megjelent magyarázat szerint a film jogtulajdonosa nem tudta időben a zsűri rendelkezésére bocsátani annak eredetijét, illetve a tagok számára DVD-n a másolatait, internetes elérhetőségét. Más információk szerint a filmet nevezték, de a hatóság nem adta ki időben a hazai bemutatására szóló engedélyét. Feng korábban ezzel összhangban azt nyilatkozta, hogy mindezek híján a művet nem tudták versenyeztetni.

A szóban forgó alkotás erős társadalomkritika, amelyben több politikailag is érzékeny téma szerepel a korrupciótól, a társadalmi egyenlőtlenségen át az erőszak terjedéséig.

Szerző

Elemzők: stabilizálódott a centrális erőtér

A Fidesz alapvetően jó kampánystratégiájának is köszönheti választási győzelmét, míg a baloldali összefogás a kampányban inkább veszített szavazóbázisából – állapították meg a Republikon Intézet csütörtöki, budapesti konferenciáján felszólaló politikai elemzők.

Lakner Zoltán politológus, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója egyetértett abban, hogy a Fidesz szervezett és fegyelmezett kampányt folytatott, amelyben jó ütemezéssel jelenítette meg legfontosabb üzeneteit.  

Mráz Ágoston Sámuel megjegyezte, a Fidesz a négy évvel korábbinál azért kaphatott 6-700 ezerrel kevesebb szavazatot, mert alacsonyabb volt a választási részvétel, továbbá kormányon elvesztette protest párt jellegét. Tóth Csaba szerint a Fidesz sikeressége annak is köszönhető, hogy továbbra is őrzi tábora összetartását, lojalitását. Lakner Zoltán ezzel összefüggésben megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormánypártoknak egy a maguk által kialakított játéktérben kellett jól teljesíteniük, ami megkönnyítette a dolgukat.

A baloldali összefogás szereplését egyértelműen kudarcként értékelték az elemzők, aminek szerintük a stratégia teljes hiánya, valamint Gyurcsány Ferenc bevonása lehettek a legfontosabb okai. Tóth Csaba szerint a magyar baloldalnak reális fenyegetést jelent a lengyel példa, vagyis a teljes megsemmisülés és az, hogy két jobboldali párt marad a palettán. Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban a magyar baloldal mélyebb gyökerekkel rendelkezik a lengyelnél, ráadásul a magyar társadalom szekularizáltabb is a példában említettnél.

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint sokkal inkább elképzelhetőbb a bajor példa megvalósulása, vagyis az, hogy a Fidesz a „centrális erőteret” elfoglalva hosszú távon kormányozni tud, míg tőle jobbra és balra változó nagyságú ellenzéki pártok veszik körül. Mráz Ágoston emellett aláhúzta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc „bevállalása” stratégiai hiba volt Mesterházy Attila részéről, szerinte ugyanis a volt kormányfő így ősszel biztosan megpróbálja majd átvenni a vezető szerepet a baloldalon. Kitért továbbá Bajnai Gordonra is, aki szerinte „felmondását töltő vállalati vezetőként” viselkedett a kampány végén, majd hatalmas politikai hibát követett el azzal, hogy az EP-kampány elején lemondott parlamenti mandátumáról.

Lakner Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az MSZP korábban egymaga is szinte mindig számíthatott legalább 1,5 millió szavazóra, addig most az összefogás csak 1,2 millió szavazatot értek el.

A Jobbik eredményét értékelve Tóth Csaba elmondta, a párt a felmérések szerint a kampányban erősödött meg, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a Fidesz – vélhetően választási stratégiai okokból - nem kavart botrányt a párt körül. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Jobbik középre tolódását abban látja, hogy a párt kampányában azokat a benyomásokat igyekezett megjeleníteni, amit a társadalom többsége is érez. Ilyen például szerinte az, hogy a „Fidesz-kormány is rossz ugyan, de a korábbiak még rosszabbak voltak”. 

Mráz Ágoston Sámuel arról beszélt, hogy a Fidesznek és más pártoknak is talán valóban többet kellett volna foglalkoznia a Jobbikkal, amely szerinte korántsem olyan egységes, erős és jól szervezett, mint amilyennek mutathatta magát a kampányban.

A politikai elemzők előtt Schiffer András, az LMP társelnöke és Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke beszélgettek pártjaik választási szerepléséről. Schiffer András úgy fogalmazott, a céljuk az, hogy az elkeseredett választóknak megmutassák, a két nagy politikai tömb mellett a Jobbikon kívül is van választási lehetőség. Jól képzett és védett munkaerőt szeretnénk, ami olyan termékeket állít elő, amelynek csodájára jár az egész világ – fogalmazott, többször hangsúlyozva, hogy a magyarországi „álbaloldalnak” azt javasolja, vonják le a következtetéseket a mostani kudarcból.

Molnár Zsolt visszautasította az álbaloldaliság vádját és hangsúlyozta, a kampányban bebizonyosodott, hogy továbbra is a társadalom széles tömegei támogatják pártjukat. Kiemelte továbbá, hogy 2018-től kormányzásra készülnek, ehhez azonban komoly önkritikát kell gyakorolniuk és változtatásokra is szükségük lesz. Molnár Zsolt utóbbiakról részleteket nem árult el, de aláhúzta, az európai értékeket „átléphetetlennek” tartják, vagyis olyan új elemek biztosan nem jelennek meg programjukban, mint például a halálbüntetés visszaállítása.

Szerző