Az MSZP kirúgatná Vitézy Dávidot

Az MSZP szerint tarthatatlanná vált a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának pozíciója, ezért ismételten felszólították Tarlós István főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot és - ha csak az önkormányzati választásokig hátralévő néhány hónapra is - találjon alkalmas szakembert a BKK élére.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a "fideszes dilettantizmus" most 3,4 milliárd forinttól és 24 új trolibusztól fosztotta meg a fővárosiakat, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szabálytalanság miatt megsemmisítette a BKK trolibusztenderét.

A politikus úgy fogalmazott, "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt".

Horváth Csaba közölte, a BKK második nekifutásra sem volt képes a szabályoknak megfelelően kiírni a közbeszerzést, emiatt a főváros ismét kicsúszik az uniós támogatások felhasználhatóságának határidejéből. Az EU a beruházás költségeinek 99 százalékát állta volna, de a hozzá nem értés miatt a főváros még "ingyen pénzből" sem képes új járműveket beszerezni - tette hozzá.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szánalmas magyarázkodásnak nevezte Vitézy Dávidnak a KDB döntése elleni tiltakozását.

Az Index hírportál pénteken írt arról, hogy a KDB - a Skoda kérésére indított vizsgálatában - megsemmisítette a budapesti trolibusztender eredményét, mert a kiírásban nem szerepelt dízelüzemű segédmeghajtás, csak az akkumulátoros, ami szerinte versenykorlátozó tényező.

A hírportál cikke szerint a BKK súlyos eljárási és érdemi jogsértésekkel, súlyos szakmai hibákkal és hatáskörtúllépéssel vádolja a KDB-t a bizottságnak küldött beadványban.

Szerző

Tabuk nélkül vitáznak

Publikálás dátuma
2014.04.12. 13:27
Fotó: Vajda József/Népszava
Az országgyűlési választási vereség okainak elemzésébe kezdett szombat délelőtt zárt ülésen az MSZP választmánya.

Mesterházy Attila pártelnök - aki a hvg.hu-n pénteken megjelent interjúban azt mondta: bár bizonyos konzekvenciákat egy héttel a szavazás után is le lehet vonni, a mélyebb elemzéshez több idő kell - már több mint egy órával a 10 órakor kezdődő választmányi ülés előtt megérkezett a szocialista párt székházába, megelőzve a legtöbb újságírót.

Botka László választmányi elnök pedig mindössze annyit mondott, hogy konstruktív vitára számít.

Szekeres Imre, aki húsz éven át volt az MSZP meghatározó politikusa, most viszont nem jutott be a parlamentbe, azt mondta: a választás éjszakáján le kellett volna mondania a párt elnökségének, a választmányi ülésen viszont nem számít személyi ügyek megtárgyalására. Szerinte a feladat a baloldal megújítása.

Erről beszélt Baja Ferenc kampányfőnök-helyettes is. Ő azt mondta újságíróknak: a választási vereség oka, hogy nem találták meg az utat a szegény emberekhez, a valóban baloldali szavazókhoz. Ennek "sok politikai és kevés személyi konzekvenciája" kell hogy legyen - jelentette ki, megjegyezve: mindegy, ki vezeti az MSZP-t, ha nem tudnak alternatívát állítani a Fidesszel szemben, visszatalálni a baloldali váltópárt szerepéhez.

Hiller István korábbi pártelnök önkritikus, tabuk nélküli vitát vár a választmányban. Személyi változást nem támogat a május végi európai parlamenti választás előtt - közölte. Az viszont nem derült ki egyértelműen a szavaiból, hogy előre hozná-e az ősszel esedékes tisztújítást nyárra.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes ezzel szemben azt mondta újságíróknak, az alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás több hónapot vesz igénybe, és nem volna hatékony az önkormányzati választási kampányt ezzel tölteni. Hozzátette: a választási eredmények elemzését nem lehet személyi kérdésekre egyszerűsíteni, a fő probléma az, hogy üzeneteik nem jutottak el a vidéki emberek többségéhez, a falvakban pedig alig voltak jelen.

Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét arról kérdezték, hogy az Együtt-PM nem tartja megfelelő jelöltnek Budapest élére. Szerinte erről az EP-választás után érdemes beszélni. Annyit mondott még: a szocialista párt döntött a jelöléséről, ő azonban nem ragaszkodik ahhoz, ahogy másnak sincs joga erre. A jó jelölt az, aki bizonyított várospolitikusként - tette hozzá az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

"A Fidesz" - így válaszolt Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője arra a kérdésre, ki a felelős a baloldal vereségéért, és bírálta a választási rendszert. Mindazonáltal megjegyezte, a kormányoldal több mint 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal pedig 250 ezret nyert. De van még mit jobban csinálni - jegyezte meg.

Miután a választási eredmény alaposan meglepte a szocialistákat, a Népszava forrásai szerint a hét elején sokan levélben, sms-ben szólították fel a testület elnökét arra, tegye lehetővé a szembenézést.

Az ülés résztvevői hosszú, kemény vitára készülnek, de az előrehozott tisztújítás lehetetlen, mert ez szerintük rossz üzenet lenne az európai parlamenti, illetve az őszi önkormányzati választások előtt. Ráadásul az alapszabály értelmében alulról felfelé zajlik a tisztújítás, vagyis az elnökség megválasztása előtt minden egyes helyi, területi és megyei szervezetnél új vezetőket választanak, ami legalább hatvan-kilencven napot vesz igénybe.

A választmányi ülés másik témája a felkészülés a május 25-i EP-választásra.

A tanácskozáson történtekről délután tájékoztatják a sajtót.

Az ülésre érkező politikusokról Vajda József készített felvételeket.

Szerző

Hamar tele lesz virágporral a levegő

Publikálás dátuma
2014.04.12. 12:43
Képünk illusztráció. Fotó: Alfaproxima/Thinkstock/Getty Images
A hét második felében érkezett hidegfront miatt most kevesebb a virágpor a levegőben, de az idő javulásával növekvő pollenkoncentrációra kell számítani a következő napokban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai szerint a platán és helyenként a nyír virágporának mennyisége érhet el magas szintet. Magas lehet még esetenként a fűz, valamint a tölgy pollenkoncentrációja.

A nyárfa pollenszezonja a végéhez közeledik, virágpora már csak alacsony mennyiségben lehet jelen. A kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan az alacsony-közepes tartományban marad.

Már jelen van ugyanakkor az eperfafélék virágpora, továbbá előfordulhat a juhar, a gyertyán, a bükk, a dió, valamint a pázsitfűfélék pollenje is a levegőben - tájékoztatott a tisztiorvosi szolgálat. 

Az Időkép.hu pollentérképe szerint az ország középső részén magas vagy extrém magas a pollenkoncentráció. Általában a nyír- és platánfélék pollenjei vannak jelen a legmagasabb mértékben, de Kaposvárott a ciprusfélék pollenjeit is extrém magas koncentrációban regisztrálták.

Szerző
Témák
pollenhelyzet