Vitézy: jogszerű volt a trolibusztender

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a BKK jogszerűen folytatta le a trolibuszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást; a BKK érthetetlennek és szakszerűtlennek tartja a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntését.

A BKK a 24 új alacsonypadlós trolibusz vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást jogszerűen, minden eljárási szabályt betartva folytatta le, a tender az uniós minőségbiztosító szervek szabályossági tanúsítványával rendelkezik - írta a BKK vezérigazgatója az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Közölte: a BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy az uniós források elvesztését elkerülhesse, ezért kérte a KDB-t döntése visszavonására, illetve, ha ez nem történik meg, a határozat bírósági felülvizsgálatát is kezdeményezni fogja.

Vitézy Dávid a közleményben kifejtette, hogy a KDB a tendert a Skoda beadványára semmisítette meg, holott ez a cég nem is adott be ajánlatot. A KDB a döntését egyetlen körülményre alapozta, szakmai megítélésük szerint ugyanis a trolibuszokra ajánlatokat nem csak akkumulátoros, hanem dízelmotoros önmeghajtással is el kellett volna fogadnia a BKK-nak.

A BKK vezetője szerint az akkumulátoros önjárásra vonatkozó elvárást az indokolta, hogy a BKK tervez olyan hálózatbővítéseket, ahol egyes szakaszokon felsővezeték nélkül közlekednének a trolibuszok. Ezek a szakaszok általában a történelmi városmagban - például az V. kerületi megújult Kossuth tér térségében - helyezkednek el, ezért dízelmotoros önjárás nem, csak elektromos megoldás volt elfogadható a BKK számára.

Hozzátette, hogy az önjárási képességet az erre alkalmas trolibuszok ma is alkalmazzák, például a XIII. kerületben, egy felsővezeték nélküli szakaszon jár a 79-es troli menetrendszerűen.

Kifejtette, hogy Budapesten és számos európai nagyvárosban is károsanyag-kibocsátás nélküli modern, akkumulátoros önmeghajtású trolibuszok közlekednek és a BKK több ajánlatot is kapott ilyen megoldásra, tehát a verseny biztosított volt.

A BKK jogi álláspontja és külső közbeszerzési szakértőik véleménye szerint a döntőbizottság nem járt el kellő körültekintéssel és nem is hatáskörébe tartozó műszaki kérdésben foglalt állást. A KDB tárgyalás nélkül úgy hozta meg döntését, hogy a BKK számára nem biztosított teljes körű esélyegyenlőséget az eljárás időszaka alatt.

Az előírásokkal ellentétben a Skoda beadványát a BKK időben nem kapta meg, csak egyhétnyi késéssel, a határozat kiadása előtt pár órával érkezett meg hozzájuk, így a döntés meghozatala előtt a BKK nem tudott a fenti érvekkel reagálni rá - áll a BKK vezetőjének közleményében.

Vitézy Dávid szerint Horváth Csaba szocialista frakcióvezető számos valótlan állítást fogalmazott meg ebben az ügyben. Közölte: 2010 óta a BKK több mint 100 milliárd forint értékű új, európai uniós forrásból megvalósuló közlekedésfejlesztési projektre kötött támogatási szerződést és folytatott le közbeszerzési eljárásokat.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a "fideszes dilettantizmus" most 3,4 milliárd forinttól és 24 új trolibusztól fosztotta meg a fővárosiakat. A politikus úgy fogalmazott, "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt". Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot.

A Főpolgármesteri Hivatal szombati közleménye szerint Tarlós István főpolgármester a járműtenderek ügyében belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött. Azt írják: "meg kell vizsgálni a BKK-vezetés szerepét a járműtenderek lebonyolításában".

Szerző

Ősszel lesz a tisztújítás

Publikálás dátuma
2014.04.12. 18:40
Fotó: Vajda József/Népszava
Alapvető változásokra van szükség az MSZP-ben - így foglalhatók össze a szocialista választmány szombati zárt ülésén elhangzottak Mesterházy Attila pártelnök és Botka László választmányi elnök beszámolója alapján. Az MSZP az önkormányzati választás után tart tisztújítást.

A két politikus azután tájékoztatta a sajtót, hogy az MSZP választmánya a választási vereség okait elemezte.

Mesterházy Attila több mint húsz pontban foglalta össze a hibákat, hiányosságokat, és jelezte, legtöbbjüket saját magának is felrója.

Kiemelte, hogy nem voltak jelen eléggé a kistelepüléseken, lemaradtak a szervezetépítésben, hiányoztak "a mozgalmi akciók", civil kapcsolataik nem voltak kellően erősek, mint ahogyan voltak kampánytechnikai, ütemezésbeli, logisztikai problémák is.

Kritika volt a választmányi ülésen, hogy túl későn jött létre a baloldali szövetség, kevés volt a felkészülési idő az egységes kampányirányításra, inkább csak koordináció volt, igaz, az jól működött. Ha egy évvel korábban jön létre az összefogás, mélyebb tartalmat is lehetett volna adni neki - vélekedett. Az is elhangzott bírálatként, hogy a konkrét választási ígéreteket túl későn fogalmazták meg.

Mesterházy Attila elmondta, sokan említették nehézségként "a médiafelület hiányát". Szerinte az aktivisták ajtótól ajtóig folytatott kampánya hatékony volt ugyan, de nem tudta ellensúlyozni a Fidesz médiafölényét.

Hibaként említette, hogy programjuk - bár valós problémákra adott választ - túlzottan pragmatikus volt, érzelmi azonosulásra nem adott lehetőséget. Emellett egyes társadalmi folyamatokat is félreértelmeztek vagy nem értettek meg. Probléma volt az is - folytatta -, hogy mivel többkulcsos adórendszert szorgalmaztak, elvesztették szimpatizánsaik közül az egykulcsos adózás nyerteseit, noha ők aktívak politikailag.

Azt is megemlítette, hogy nem találtak ellenszert a Fidesz rezsicsökkentési kampányával szemben. Hozzátette: saját javaslatuk jó, de túl bonyolult volt.

Emellett - sorolta - nem mindenki hitte el, hogy amit ígérnek, meg tudják és meg akarják valósítani. A pártelnök szerint a kampány alatt "burokban éltek": ő maga és jelöltjeik is döntően saját szavazóikkal találkoztak, a bizonytalanokhoz nem jutottak el.

Hibaként értékelte a választmány a Jobbik "szabadon hagyását", azt, hogy megpróbálták karanténba zárni, nem vállalták a vitát, a konfrontációt. Így - folytatta - a szegényekhez a Jobbik ért el pozitívnak tűnő üzeneteivel, miközben azok többnyire szociális demagógiából építkeztek.

Az MSZP elnöke elmondta, a kisebb településeken az is befolyásolta támogatottságukat, hogy nem megfelelő hangsúllyal foglalkoztak a "cigánykérdéssel" és a közbiztonsággal. Az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta: nincsenek könnyű helyzetben, mert a Jobbik "nem lakossági fórumokon, nem országos keretek között hirdetett elfogadhatatlan megoldásokat, hanem ajtóról ajtóra járva", miközben a baloldal oktatás-, foglalkoztatás- és szociálpolitikai javaslatai sokkal nehezebben jutnak el a választókhoz.

A választmányi tagok szerint a Simon-ügy is sok szavazatot vett el, azzal "a 2010-es korrupciós stigmát vissza tudták vetíteni árnyékként" az MSZP-re.

A pártelnök szerint mindebből az következik: alapvető, radikális változásokra van szükség. A politikai tartalom újragondolását azonnal elkezdik - mondta, fontosnak nevezve a pártstruktúra átalakítását, a szervezetépítést a kistelepüléseken, valamint azt, hogy a választókerületi beosztáshoz igazítsák a pártszervezetet.

Feladatként jelölte meg a nyitást a civil közösségek, az érdekképviseletek és szakmai műhelyek felé, továbbá, hogy "alternatív nyilvánosságot" kell teremteniük.

Botka László beszámolója alapján a választmány kritikus, önkritikus és konstruktív vitát folytatott. Megállapították, hogy amíg a Fidesz 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal csak 200 ezerrel növelte táborát.

Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van, hogy a szocialista párt hatékonyabban képviselje a baloldali és demokratikus értékeket, és vonzóbb legyen azoknak, akik már kiábrándultak a kormánypártból vagy csak ezután fognak - fűzte hozzá.

Szeged polgármestere elmondta: úgy készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, az MSZP-ben ezután kezdődhet meg a felmenő rendszerű tisztújítás, vagyis november végén, december elején tarthatnak kongresszust.

Ezzel ellentétes - a tisztújítás előrehozására irányuló - javaslat nem hangzott el - mondta.

Kitért arra is, hogy a következő választmányi ülést május 31-én, az EP-választás után rendezik, ekkor részletesebben, választókerületi szintre lebontva elemzik az országgyűlési választás eredményét.

Kérdésre Mesterházy Attila elmondta, még vizsgálják, hogy van-e értelme és alapja a választási eredmény ellen fellebbezni egyes választókerületekben.

A pártelnök szintén kérdésre megerősítette, újra indul az MSZP elnöki posztjáért, míg Botka László erre úgy felelt: a választmányban nem foglalkoztak személyi kérdésekkel.

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy országos szintű megállapodás helyett helyi egyezségekre van szükség az önkormányzati választás előtt a demokratikus ellenzéki oldalon.

Közölte: felhatalmazást adnak a helyi szervezeteknek, hogy eldöntsék, kikkel működnek együtt a helyhatósági választáson. Szerinte ez lehetőséget teremt arra, hogy a parlamenti választáson megvalósuló összefogásnál szélesebb - civil szervezetekkel és akár más pártokkal is kiegészülő - együttműködések jöjjenek létre helyi szinten.

Az MTI kérdésére elmondta, csak a főpolgármester-jelölti pozíció és a fővárosi közgyűlési választás esetében tart szükségesnek országos szintű egyeztetést, azok kiemelt jelentősége miatt. Ez a május 25-i európai parlamenti választás után történhet meg.

Szerző

Már a főváros is vizsgálná a BKK-vezetés felelősségét

Publikálás dátuma
2014.04.12. 18:03
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint jogszerűen folytatták le a trolibuszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást. Fot
Meg kell vizsgálni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetésének szerepét a járműtenderek lebonyolításában - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-vel.

A közleményben a Főpolgármesteri Hivatal arra reagált, hogy Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője felszólította a főpolgármestert, azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját.

Horváth Csaba szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a "fideszes dilettantizmus" most 3,4 milliárd forinttól és 24 új trolibusztól fosztotta meg a fővárosiakat, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalanság miatt megsemmisítette a BKK trolibusztenderét.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt". Közölte, a BKK második nekifutásra sem volt képes a szabályoknak megfelelően kiírni a közbeszerzést, emiatt a főváros ismét kicsúszik az uniós támogatások felhasználhatóságának határidejéből.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Tarlós István főpolgármester a járműtenderek ügyében belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött. Azt írják: "meg kell vizsgálni a BKK-vezetés szerepét a járműtenderek lebonyolításában. A főpolgármesternek is vannak kérdései e tekintetben".

"A szocialista vezető észrevételének kampányízű színezetétől függetlenül a kérdés felvetése jelen esetben nem nélkülöz minden alapot, így a főpolgármester a járműtenderek vonatkozásában a belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött" - áll a közleményben.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a BKK jogszerűen folytatta le a trolibuszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást; a BKK érthetetlennek és szakszerűtlennek tartja a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntését.

A BKK a 24 új alacsonypadlós trolibusz vásárlására kiírt közbeszerzési eljárást jogszerűen, minden eljárási szabályt betartva folytatta le, a tender az uniós minőségbiztosító szervek szabályossági tanúsítványával rendelkezik - írta a BKK vezérigazgatója az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Közölte: a BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy az uniós források elvesztését elkerülhesse, ezért kérte a KDB-t döntése visszavonására, illetve, ha ez nem történik meg, a határozat bírósági felülvizsgálatát is kezdeményezni fogja.

Vitézy Dávid a közleményben kifejtette, hogy a KDB a tendert a Skoda beadványára semmisítette meg, holott ez a cég nem is adott be ajánlatot. A KDB a döntését egyetlen körülményre alapozta, szakmai megítélésük szerint ugyanis a trolibuszokra ajánlatokat nem csak akkumulátoros, hanem dízelmotoros önmeghajtással is el kellett volna fogadnia a BKK-nak.

A BKK vezetője szerint az akkumulátoros önjárásra vonatkozó elvárást az indokolta, hogy a BKK tervez olyan hálózatbővítéseket, ahol egyes szakaszokon felsővezeték nélkül közlekednének a trolibuszok. Ezek a szakaszok általában a történelmi városmagban - például az V. kerületi megújult Kossuth tér térségében - helyezkednek el, ezért dízelmotoros önjárás nem, csak elektromos megoldás volt elfogadható a BKK számára.

Hozzátette, hogy az önjárási képességet az erre alkalmas trolibuszok ma is alkalmazzák, például a XIII. kerületben, egy felsővezeték nélküli szakaszon jár a 79-es troli menetrendszerűen.

Kifejtette, hogy Budapesten és számos európai nagyvárosban is károsanyag-kibocsátás nélküli modern, akkumulátoros önmeghajtású trolibuszok közlekednek és a BKK több ajánlatot is kapott ilyen megoldásra, tehát a verseny biztosított volt.

A BKK jogi álláspontja és külső közbeszerzési szakértőik véleménye szerint a döntőbizottság nem járt el kellő körültekintéssel és nem is hatáskörébe tartozó műszaki kérdésben foglalt állást. A KDB tárgyalás nélkül úgy hozta meg döntését, hogy a BKK számára nem biztosított teljes körű esélyegyenlőséget az eljárás időszaka alatt.

Az előírásokkal ellentétben a Skoda beadványát a BKK időben nem kapta meg, csak egyhétnyi késéssel, a határozat kiadása előtt pár órával érkezett meg hozzájuk, így a döntés meghozatala előtt a BKK nem tudott a fenti érvekkel reagálni rá - áll a BKK vezetőjének közleményében.

Vitézy Dávid szerint Horváth Csaba szocialista frakcióvezető számos valótlan állítást fogalmazott meg ebben az ügyben. Közölte: 2010 óta a BKK több mint 100 milliárd forint értékű új, európai uniós forrásból megvalósuló közlekedésfejlesztési projektre kötött támogatási szerződést és folytatott le közbeszerzési eljárásokat. 

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: "Budapest már-már rutinszerűen bukja el uniós támogatások milliárdjait a városvezetés és a BKK vezetésének teljes alkalmatlansága miatt". Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot. 

Szerző
Frissítve: 2014.04.12. 21:53