Megkezdődött a nagyhét - Sűrű a pápa programja

Publikálás dátuma
2014.04.14. 10:12
Fotó: Photo by Oli Scarff/Getty Images
Tegnap Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjével vezette be a nagyhetet. A vasárnapi szertartáson Krisztus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztek. A nagyhét az egyházi év csúcspontja a világ 1,7 milliárd kereszténye számára. A liturgia rendkívül megerőltető a katolikus egyházfő számára.

Ami Ferenc pápa programját illeti, a Vatikáni Rádió közlése szerint április 17-én, nagycsütörtökön délelőtt fél tízkor a Szentatya krizmaszentelő misét mutat be a Szent Péter bazilikában. A nagycsütörtöki Coena Domini szentmisét idén is lelkipásztori szempontból különleges helyen mutatja be, nem egy bazilikában. Erre a szertartásra a Pápai Ház Prefektúrája nem bocsát ki jegyeket. Április 18-án, nagypénteken délután öt órakor a pápa nagypénteki liturgiát vezet a Szent Péter bazilikában. Este negyed tíztől a Colosseumnál keresztúti ájtatosságot vezet Krisztus szenvedésének emlékére. Április 19-én, Nagyszombaton este fél kilenckor a pápa elvégzi a húsvéti vigília szertartását a Szent Péter bazilikában.

Április 20-án, Húsvét vasárnap délelőtt negyed 11-kor Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben a bazilika központi erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a földkerekségre.

Szerző

Elszigetelődött Oroszország

Oroszország elszigetelődött az ENSZ Biztonsági Tanácsában Ukrajna kérdésében. A BT további 14 állandó és nem állandó tagjának egyike sem támogatta Moszkvát a kérdést illetően. Oroszország hagyományos szövetségese, Kína sem állt ki mellettük. A kínaiak képviselője mindkét felet visszafogottságra szólította fel.

Az Egyesült Államok a vita során azzal vádolta Oroszországot, hogy felelősség terheli a drámai kelet-ukrajnai helyzetért. Samantha Power hangoztatta, a forgatókönyvet Oroszországban írták. Felszólította Moszkvát, vonja vissza csapatait az ukrán határszakasz közeléből. Mark Lyall brit ENSZ-nagykövet azt közölte, Oroszország saját akaratát akarja ráerőltetni a Kelet-Ukrajnában élőkre „álhírek terjesztésével, megfélemlítéssel és agresszióval”. Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet szerint az események a krími történésekre emlékeztetnek. Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete óva intette Kijevet attól, hogy erőt alkalmazzon az oroszbarát fegyveresek ellen. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök hétfő reggel hét óráig adott ultimátumot arra, hogy tegyék le a fegyvert.

Élesen reagált az ultimátumra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Mint fogalmazott, Ukrajnának azonnal „véget kell vetnie a saját népe elleni háborúnak”. Szerinte a Nyugat felelőssége, hogy megakadályozzák a polgárháború kitörését Kelet-Ukrajnában. Meg kell fékeznie „kijevi szövetségeseit”. A hétvége folyamán oroszbarát fegyveresek egy sor épületet foglaltak el Kelet-Ukrajnában, Szlovjanszkban a hadsereg terrorellenes bevetést indított a szeparatisták ellen. Az akciót Kijev az egész térségre ki akarja terjeszteni.

Az Európai Unió külügyminiszterei ma döntenek egy egymilliárd eurós Ukrajnának nyújtandó hitelről. Luxemburgban döntés születhet arról is, hogy nem sújtják többé vámmal az Ukrajnából származó termékeket. Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter Washingtonban előzőleg azt közölte, hogy a nemzetközi közösségeknek lehetővé kell tenniük a Kijevnek nyújtandó több milliárd dollár értékű támogatást.

Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok múlt héten állapodott meg arról, hogy csütörtökön Genfben válságtanácskozást tartanak. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arra figyelmeztette Moszkvát, ne hozza lehetetlen helyzetbe a résztvevő feleket. A német diplomácia vezetője azt közölte, a megbeszélések egyik célja a feszültség csökkentése. A másik pedig az, hogy megakadályozzák Ukrajna „gazdasági és politikai összeomlását, s gondoskodjanak arról, hogy az ország egyben maradjon: Ez nehezebb annál, mint ahogyan azt sokan elképzelik” – jelentette ki a német diplomácia vezetője.

Szerző

Kikaptak a szlovénoktól a hokisok, harmadik a magyar csapat

Publikálás dátuma
2014.04.14. 09:35
Magosi Bálint és Németh Attila, valamint a szlovén Matic Podlipnik a Magyarország - Szlovénia jégkorong világbajnoki felkészülé
A magyar jégkorong-válogatott 4-0-ra kikapott a szlovén csapattól az egy hét múlva kezdődő, dél-koreai divízió I/A világbajnokságra készülő két együttes budapesti mérkőzésén, az EIHC torna keretében, így a harmadik helyen végzett.

Eredmény:

Szlovénia-Magyarország 4-0 (0-0, 1-0, 3-0) gól: Razingar (30.), Music (45.), Mursak (52.), Leber (58.)

Nagy iramban kezdődött a meccs, a komolyabb helyzetek a vendégek előtt adódtak. Némethet, majd Bartalist is kiállították, ám Hetényi remekül védett. Ahogy kiegészült a magyar csapat, felpörgött és emberelőnybe került, azonban ziccer nélkül telt el a két perc. A későbbiekben is inkább mezőnyjáték folyt a pályán. A második harmadban is főként a védekezéssel törődtek a csapatok, majd a 30. percben a rosszul helyezkedő védők között az emberhátrányban lévő vendégektől Razingar kilépett, és Hetényit elfektetve csúsztatott a kapuba. Volt esély az egyenlítésre, azonban a "félidőben" beálló Hocevar védte a kísérleteket.

A záró játékrész is magyar emberelőnnyel indult, és szlovén góllal folytatódott. Music üresen maradt a magyar kapu előtt, és nem hibázott. Később Mursak - aki megfordult az NHL-ben is, jelenleg pedig az orosz profiligában játszik - létszámfölényben bombázott a jobb felső sarokba. Kovács szépíthetett volna gyorsan, ám a félig üres kapu mellé helyezett. Kisebb verekedés is színesítette az összecsapást, majd Leber állította be a 4-0-s végeredményt. Rich Chernomaz szövetségi kapitány a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hirdeti ki vb-csapatát, amely hétfőn utazik el a Szöul mellett Gojangba.

A szakvezető a meccs után közölte, a mérkőzés feléig jól játszottak, és egyenrangú ellenfelek voltak. "Aztán ahogy elkezdtünk előbb fejben, aztán fizikailag fáradni, sorra jöttek a hibák, és a szlovénok ezt megbüntették" - vélekedett. Páran nem tudták megismételni azt a teljesítményt, amelyet szombaton az osztrákok ellen nyújtottak. A csapat kemény héten van túl, és éppen egy hetünk van még a vb-ig. "A védelmet meg kell erősíteni, és keményebb játékot várok" - tette hozzá. A kanadai szakember az eredeti tervekkel ellentétben nem jelölte ki egyből a torna után a vb-utazó csapatot, erre később kerül sor, miután beszélt segítőivel.

Csütörtökön játszották Bécsben:
Szlovénia-Ausztria 3-2, hosszabbítás után

Szombaton játszották Budapesten:
Ausztria-Magyarország 5-4, szétlövés után

A végeredmény: 1. Szlovénia 5 pont, 2. Ausztria 3, 3. Magyarország 1

Szerző