Előfizetés

Valami van…

Publikálás dátuma
2014.04.15. 07:58
Az eredeti színösszetételű karikák használatáért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogdíjat kért volna, ezért lett végül nemzetisz
Szubjektiv vélemény az Olimpia park rekonstrukciójáról. Néhány hét telt el csupán az V. kerületi Olimpia Park ünnepélyes átadása óta, a gyorsított, érezhetően a választásokhoz időzített munka utólagos "tünetei" azonban már most jelentkeznek: a frissen festett kapu és a kerítés több helyen is rozsdásodik, a világtérképet ábrázoló betonelemek egyike kettérepedt, helyenként le is tört belőlük egy-egy nagyobb darab, amelyeken láthatóan hanyagul, sietősen igyekeztek javítani, a frissen lerakott gyeptégla is elkezdett kiszáradni itt-ott - hogy csak néhányat említsünk a gyorsított tempóban átépített Olimpia - esetleg inkább "választási" -park átkai közül. A Népszava által felkeresett építészmérnök előzetes "terepszemle" után úgy tájékoztatott: a parknak nem lehet vitatni pozitívumait, maga a kivitelezés azonban hagy némi kívánnivalót maga után.

Az építész elmondta: összességében, minőségileg a park teljesen kielégítőnek tűnik: a gyeptégla - egy "kisebb" folttól eltekintve - egészséges, a növények is gondozottak, az öntözőrendszer nagyobb részben mindenhová kiterjed,  a park színvilágában is modern, "mai" hatást kelt. Külön ki kell emelni az elkerített kutyafuttatót: több helyen is gyakran megfeledkeznek a kutyásokról, annak ellenére, hogy az elkerített parkokban már egyre ritkábban engedélyezett a kutyasétáltatás.

A park főbejáratánál található vizesblokk - férfi-női mosdó, pelenkázó - tiszta és jól felszerelt, funkcióját abszolút betölti. A park nagyobb részét képező játszótér első ránézésre szintén színvonalas, a valódi minőséget azonban "majd az idő deríti ki".

Tapasztalataink szerint az idő nem lustálkodik, a kerítés és a kapuk már most rozsdásodásnak indultak - a destruktív kémiai folyamatban nemcsak a természeti erők, hanem a vaskerítés tövében elhelyezett öntözőcsövek is kiemelkedő szerepet játszanak, arról nem is beszélve, hogy a "frissen festett" kapuk és kerítés rácsok már önmagukban is kissé "büntetőtelep" hangulatot teremtenek (főleg a Parlament felőli bejárati rész), a gyors rozsdásodás pedig még komorabbá teszi ezt az amúgy sem szívmelengető látványt.

A fa pergolást néhány helyen kissé öncélúnak érzem - mondta az építész. A fa elemek egyik célja egyértelmű: el kell takarnia a szürke betonépületeket. Erre a célra tökéletesen megfelel, ellenben több helyen is funkciótlannak tűnik, hiszen az árnyékolt részeken csak kevés helyen található pad (amelyek többsége, érthetetlen okból, csak egy embernek biztosít ülőalkalmatosságot.

Asztal pedig egyáltalán nincs, így tulajdonképpen céltalanná válnak az árnyékolt, elszeparált részek, hiszen nem lehet oda beülni - ahol pedig lehet, ott az egyszemélyes székek és a furcsa, "elkülönülő" kialakítás miatt gyakorlatilag lehetetlenné válik a közvetlen, baráti beszélgetés.

Arról nem is szólva, hogy egy helyen növényeket ültettek  az árnyékolt rész alá - a növényeknek azonban inkább napfényre, mint árnyékra lenne szükségük, valamint az öntözőrendszer oda is kiterjed, így nemcsak a fémkerítés fog rozsdásodni, de előbb-utóbb a pergola fa elemei is korhadásnak indulnak.

Ennek fényében elmondható, hogy az önözés ott is hibátlanul működik, ahol inkább nem kellene (vagy az állandó vízigényű növényeket lehetett volna kissé távolabb ültetni a kerítéstől), ellenben már az is szembetűnhet a parkba látogatóknak, hogy a frissen leterített gyeptégla az állandó napfénynek kitett helyeken bizony elkezdett kiszáradni.

Egyértelműen érezhető a kivágott évtizedes fák hiánya: a terület nélkülük túlságosan csupasz, a helyettük ültetett, "kisujjnyi" csemeték csak hosszú évek múlva fognak árnyékot adni. A park nagyobb része - mutatott rá az építész - azonban burkolt: ez például kertgazdálkodás szempontjából praktikusabb, a paddal ellátott részeken a füvet nehéz lenne karban tartani, az emberek pedig előbb-utóbb kitaposnák azt.

Az egész terület tervezési koncepciója kissé elhibázottnak tűnik: nem lehet elmenni amellett, hogy a betonfalak és a sok helyen funkciótlannak tűnő fa pergola a pesti Duna-part egyik legszebb panorámáját takarja el. A nemzeti színű olimpiai ötkarika tiszteletet követelőn magasodik a park Duna felőli bejáratánál. Ezzel kapcsolatban egyetlen kérdés merült fel bennünk: miért éppen piros-fehér-zöld színűre kellett festeni az olimpia nemzetközi jelképét?

Az olimpiai karikák éppen hogy a különálló nemzetek összefogását, összetartozását szimbolizálják: minden karika egy-egy földrészt jelenít meg, többek között ezért is van egymástól jól elkülöníthető színük. Schmitt Pál volt államfő, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke az átadóünnepségen elmondta: az olimpiai ötkarika "arra az univerzalitásra utal, hogy az olimpiai mozgalom mindenkié".

A magyar nemzet színeivel lekent olimpiai ötkarika azonban ezzel épp ellentétes üzenetet közvetíthet. Hivatalos magyarázat szerint az eredeti színösszetételű karikák használatáért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogdíjat kért volna, így a nemzetiszín ötkarika mindenképpen költségkímélőbb. És csak a miénk.

Ku Klux Klan-vezető volt a kansasi gyilkos

Publikálás dátuma
2014.04.15. 07:38

Egy fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi, a Ku Klux Kan egykori "nagysárkánya" gyilkolt vasárnap Kansas City-ben. Két helyszínen - egy zsidó közösségi háznál és egy zsidó nyugdíjasotthon előtt - három embert ölt meg. A 73 éves Frazier Glenn Crosst, akit korábban Frazier Glenn Millerként ismertek, a rendőrség egy közeli általános iskolánál vette őrizetbe. "Heil Hitler!" - ezt kiabálta a férfi a rendőrautóból, amikor elvitték, ezt egy videófelvétel is rögzítette.

A helyi rendőrfőnök, John Douglass beszámolója szerint a férfi vasárnap délután 1-kor egy nagypapát és unokáját ölte meg. William Lewis Corporon 14 éves cserkész unokáját vitte volna egy gimnazisták számára rendezett énekversenyre a zsidó közösségi házba. Az idős orvos a helyszínen életét veszítette, az unokát kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni.

A gyilkos beült az autójába és a közeli Village Shalom zsidó nyugdíjasházhoz hajtott, ahol egy nőt ölt meg. Két másik illetőre is rálőtt, de őket nem sebesítette meg. A kettős támadás a zsidó húsvét előestéjén történt. Korábban sem a közösségi ház, sem a zsidó nyugdíjasotthon nem kapott fenyegetéseket.

Overland Park, Kansas City egyik elővárosa mintegy 180 ezres település, ahol évente átagban két gyilkosság történik. Az ott élő jelentős zsidó közösség nem tapasztalt semmiféle faji-vallási előítéletet. A közösségi házat más felekezetek hívői is látogatták, a megölt nagypapa és unokája a metodista egyházhoz tartozott.

A Southern Poverty Law Center (SPLC) amerikai emberi jogi szervezet, amely 1981 óta negyedévente közzéteszi az Egyesült Államok ismert fajvédő, náci, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportjainak listáját, régóta ismeri a támadót.

Az SPLC az 1980-as években afrikai-amerikaiak megfélemlítése miatt perelte a Ku Klux Klan egykori "nagysárkányát", aki később megalakította a Fehér Hazafiak Pártot. Illegális fegyvertartás, rablások és gyilkosság kitervelése miatt három évet ült.

Mivel más KKK-tagok ellen vallott, vádalkuval szabadult. Miller "dühödt antiszemitaként" ismert, rendszeresen megszólalt szélsőséges rádióműsorokban, saját honlapján is a faji gyűlöletet hirdeti. Barack Obama amerikai elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Sam Brownback, Kansas állam kormányzója azt ígérte, a törvény teljes erejével sújtanak le a támadóra vagy támadókra.

Az izraeli miniszterelnök is kondoleált. "Elítéljük a gyilkosságot, amely minden jel szerint a zsidók elleni gyűlöletből fakadt" - idézte Benjamin Netanjahu nyilatkozatát az AP hírügynökség.

Kormányon a VMSZ?

R.T.
Publikálás dátuma
2014.04.15. 07:36
Aleksandar Vucic leendő kormányfő hamarosan bejelenti az új kabinet összetételét FORRÁS: SZERB HALADÓ PÁRT HONLAPJA
Április 16-án tartja alakuló ülését a szerb parlament, s a következő két hét folyamán meg kell alakítani az új kormányt. Egyre több jel utal arra, hogy a választások győztese, a Szerb Haladó Párt (SNS) nem kívánja folytatni a koalíciós kormányzást a szerb szocialistákkal. Ivica Dacic még hivatalban lévő kormányfő azonban mindent megtenne azért, hogy pártja a kabinetben maradhasson.

Nem állíthatnánk azt, hogy hatalmas sebességgel haladnának a szerb koalíciós tárgyalások. Igaz, a választás győztese, az SNS elvileg rá se lenne utalva arra, hogy koalíciós partnert keressen, hiszen egymaga abszolút többséget szerzett.

Aleksandar Vucic, az SNS elnöke azonban koalíciós kormányban gondolkodik. Úgy vélte, az új kabinet várhatóan április 25-én alakulhat meg, ami azt jelenti, hogy már ezen a héten el kellene dőlnie, melyik párttal, párokkal kíván szövetkezni az SNS. Nebojsa Stefanovic, az SNS alelnöke ugyanakkor április 27-ről beszélt.

Az SNS a kisebbségi pártokkal éppúgy szövetkezhet, mint a szerb szocialistákkal, illetve Boris Tadic volt államfő tömörülésével, az Új Demokrata Párttal (NDS). Vucic múlt héten mind a VMSZ, mind a szocialisták, mind pedig az NDS vezetésével megbeszéléseket folytatott. 

Csak egyvalami biztos: a szocialisták nem lesznek egy kormányban az NDS-szel. Talán önmagában is sokat sejtető, hogy elsőként a VMSZ-szel kezdte meg az egyeztetéseket. Elvileg adná magát az SNS és a VMSZ koalíciója. A vajdasági magyarok, akik hat képviselőt delegálhattak a belgrádi szövetségi parlamentbe, biztosan nem állnak elő teljesíthetetlen igényekkel, s így a kulcstárcák megmaradnának az SNS-nek.

Értékelések szerint azért vehető majdnem biztosra a VMSZ kormányzati szerepvállalása, mert a két párt programja között nincsenek nagyobb különbségek. Bár a vajdasági magyar tömörülés nem rendelkezik sok képviselővel, a hat honatyával is kis híján kétharmados többséghez juttatná koalíciót.

Valószínűsíthető, hogy Vucic amolyan "bónuszként" egy másik kisebbségi tömörüléssel, a szandzsáki bosnyákok pártjával is megállapodásra jut, ami további három képviselőt jelentene. (A kisebbségeknek nem kell elérniük az öt százalékos parlamenti küszöböt). Ezzel az SNS a kisebbségi pártokkal együtt 167 képviselővel rendelkezne a 250 tagú törvényhozásban, amivel már éppen meglenne a kétharmados többség is.

Bár Ivica Dacic számára mintha élet-halál kérdés lenne az eddigi koalíciós kormányzás folytatása, nem áll jól a szerb szocialisták szénája. Vucic a Daciccsal folytatott megbeszélései során annyit közölt, hogy kabinetjébe nemcsak pártpolitikusokat, szakértőket is be kíván hívni.

Ami pedig Boris Tadic Új Demokrata Pártját illeti, igen barátian zajlott Vucic és Tadic múlt heti találkozója, s a megbeszéléseket követően külön kiemelték, mennyi hasonlóság van a két párt programjában. Egyetértenek abban is, hogy szakértők bevonására is szükség van.

A Novosti című belgrádi lap úgy véli, a kölcsönös egyetértés előrevetítheti az NDS kormányzati szerepvállalását. A belgrádi sajtó már a tárcák elosztásáról is cikkezik. Kurir például azt közölte, hogy akár bekerülnek a kormányba a szocialisták, akár nem, Vucic nekik ajánlja fel a parlament elnöki tisztségét.

A Politika úgy tudja, hogy Lazar Krstic fiatal pénzügyminiszter megtarthatja tárcáját, a gazdasági tárcát pedig a szintén pártonkívüli Kori Udovicki veszi át. Kormányzati tisztséget vállalhat Rasim Ljajic a szociáldemokraták elnöke is. Pártja a haladók listáján került a parlamentbe.