Előfizetés

Hurrá, nyaralunk! - Hosszabb lehet a szezon a Balatonnál

"Nyitott Balaton - vendégül látjuk az országot a Balatonnál" elnevezéssel akció indul a balatoni szezon meghosszabbítására, amelynek keretében május 1. és 11. között kedvezményes ajánlatok és programlehetőségek várják a régióba látogató vendégeket. Az akciót, amelyhez közel négyszáz balatoni vállalkozás, nonprofit szervezet csatlakozott, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. és a Balatoni Regionális (BR) TDM Szövetség kezdeményezte.

Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kedden, a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: 2007-2013 között sok turisztikai fejlesztés, attrakció valósult meg az uniós forrásoknak köszönhetően, ma már számos szolgáltató képes egész évben fogadni a vendégeket. 

A Balaton a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a legnépszerűbb turisztikai régió a belföldi utazók körében, a külföldieket illetően pedig Budapest után a második leglátogatottabb turisztikai célpont, a forgalom azonban a nyári szezonra korlátozódik. A nemzeti marketingszervezet évek óta arra törekszik, hogy a Balatont ne csak nyári desztinációként ismerjék a vendégek, ezért évekkel ezelőtt bevezették a Balaton7 programsorozatot, amelynek célja a négy évszakos balatoni kínálat népszerűsítése. A Nyitott Balaton program minden eddiginél nagyobb összefogással valósult meg - hangsúlyozta Horváth Gergely.

Hoffmann Henrik, a BR TDM Szövetség elnöke hozzátette, az akcióban, amelyben a vendégeket 11 napon keresztül több mint kétszáz program várja, mintegy húsz balatoni település hangolta össze kínálatát. A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy az egész Balatonra tekintsenek brandként. A régióban sokkal több lehetőség rejlik, mint amennyit most kihasználnak, ezért a három éve létrejött szövetség a jövőben szeretne minél több hasonló programmal előállni.

A balatoni szövetség elnöke szerint régi dilemma, vajon azért nem mennek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva: alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, azért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. "Úgy gondoltuk, egyszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is, nézzük meg, mennyi lesz így a vendég" - mondta. A "Nyitott Balaton" programjai között kerékpártúrák, hagyományos és nordic walking túrák, gasztronómiai élmények is szerepelnek, s a kínálatban helyet kaptak a kiállítások, koncertek is. Számos program jó részét ingyenes vagy kedvezményes áron kínálják.

A Nyugat-Balatonon például naponta indul ingyenes vezetett kerékpáros túra, amihez a kerékpárokat fél áron biztosítják a Tourinform irodák. Lesz többek között Kis-Balaton túra és Keszthelyi-öböl körtúra hajózással egybekötve, melyhez a "biciklijegyet" fél áron adja az akció alatt a balatoni hajótársaság. A szállásadók kedvezményes ajánlatokkal (például 2=3) igyekeznek maradásra bírni a vendégeket, a települések piknikekkel készülnek. Az akcióba nem parti településeket - Hévíz, Zalakaros - is bevontak. Arra a kérdésre, tervezik-e egységes Balaton kártya bevezetését, Hoffmann Henrik azt válaszolta, bíznak abban, hogy a jövőben kínálkozik majd pályázati lehetőség arra is, hogy régiós szintű kezdeményezéseket valóra váltsanak, ami jelentheti például a közlekedés vagy a kártyarendszer egységesítését.

A fővárosiaknak április 26. és 28. között az Erzsébet téri Akváriumban ízelítőt adnak abból, amit a balatoni régió kínál majd májusban. Akinek nincs ideje ellátogatni a húsvét utáni hétvégén az Erzsébet térre, a www.nyitottbalaton.hu oldalon tájékozódhat az eseményekről, akciós szálláslehetőségekről. A portál alapján összeállítható terv segítségével két személy már húszezer forintból is megszervezheti három éjszakás programját.

Ellenőrzés indul, egymilliós bírság is lehet a pénztárgépek miatt

Célzottan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online pénztárgépek megrendelését, üzembe helyezését és szabályos működtetését - közölte az adóhivatal. Jelenleg mintegy 73 ezer online adatkapcsolatra képes pénztárgép üzemel a vállalkozásoknál.

Az ellenőrök elsősorban azokat a kereskedőket és vendéglátókat keresik fel, ahol kétséges a szabályszerű számla- és nyugtaadás, valamint a valós forgalomnak megfelelő online adatszolgáltatás.A NAV követi és elemzi a pénztárgépek online adatforgalmát, és azoknál a vállalkozásoknál rendel el vizsgálatot, amelyektől gyanúsan kevés vagy netán semmilyen forgalmi adat sem érkezik. A revizorok azokat is ellenőrzik, akik korábban megszűnésre hivatkozva nem rendeltek online pénztárgépet, vagy akik a megrendelt online pénztárgépet nem vették át vagy úgy nyilatkoztak, hogy minden tételről számlát állítanak ki.

A mulasztók célirányos kiválasztása - az államkassza érdekein túl - védi a tisztességesen működő, kötelezettségeiket maradéktalanul teljesítő vállalkozásokat, és ott meg sem jelennek a revizorok, ahol már az adatok alapján egyértelmű, hogy minden rendben van - írták. A közlemény szerint Budapest egyik frekventált éttermi övezetében az egyik próbavásárláskor az online pénztárgép működése ellenére sem kaptak szabályos pénztárgépi bizonylatot a revizorok. Mint kiderült, az étteremben egy régi típusú géppel nyomtatták a vásárlók megtévesztésére alkalmas blokkot, az online pénztárgépet pedig csak próbaüzemben működtették. A NAV a jogsértést félmillió forint mulasztási bírsággal szankcionálta. Az ellenőrzés óta érkező adatok arról tanúskodnak, hogy az étterem felhagyott bevételei eltitkolásával.

Azok a vállalkozások, amelyek megszegik az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályokat - azaz tényleges bevételeiket eltitkolják és kivonják magukat a közteherviselés alól -, súlyos bírságot és üzletbezárást kockáztatnak. A jogkövető piaci szereplőknek és az államkasszának is kárt okozó magánszemélyeket akár 500 ezer forintra, gazdasági társaságokat pedig 1 millió forintra is büntetheti a NAV.

Az MVM is beszállt a lakossági energiaszolgáltatásba

Lezárult az MVM és a német RWE közötti adásvétel, ezzel a Főgáz kisebbségi tulajdonrésze az állami cégcsoporthoz került. A 49,83 százalékos részvénycsomag 41 milliárd forintot fizetett az állam. Az MVM további célja a többségi részvénycsomag megvásárlása a fővárostól. Az MVM ezzel a lépéssel megjelent a lakossági energiaszolgáltatásban. 

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2014. április 14-én kifizette a FŐGÁZ Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére – írja közleményében a társaság. A hatósági jóváhagyásokat követően a fővárosi gáztársaság 49,83 százalékos részvény adásvételi tranzakciója lezárult. A finanszírozáshoz szükséges forrásokat az MNV Zrt. bocsátotta az MVM Zrt. rendelkezésére. A FŐGÁZ Zrt. új igazgatóságai tagjává nevezték ki Dr. Laczó Sándort, Králik Gábort és Dr. Cseh Tamást, míg a felügyelő bizottság új tagjává választották Kóbor Györgyöt és Kiss Csabát. A vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték.

"Az MVM Csoport az utóbbi három évben felkészült, hogy jelentős szerepet vállaljon a földgázpiacon, ma a gázüzletág szinte minden jelentős szegmensében képviselteti magát, a vertikális értéklánc az infrastruktúrától a kereskedelemig, és a tranzakció eredményeként az egyetemes szolgáltatásig terjed" - mondta Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához, amelyet az év folyamán tulajdonosi tőkeemelésből refinanszíroznak.

A tranzakció sikeres megvalósítását olyan nemzetközi tanácsadók segítették, mint a The Boston Consulting Group, a PwC, a KPMG és a Siegler Weil Gotshal & Manges Ügyvédi Iroda. Az általuk készített vagyonértékelések szolgáltak alapul a tranzakció tárgyát, a FŐGÁZ Csoport részvényeinek 49,83 százalékát jelentő részvények vételárának meghatározásához.

A tranzakció zárásával párhuzamosan megkezdődnek a tárgyalások a FŐGÁZ Csoport Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagjának, illetve 1 darab "B" sorozatú részvényének megvásárlásáról is. Egy az ügyletre vonatkozó márciusi kormányhatározat deklarálja, hogy a többségi részvénycsomag vételárának meghatározásához az MVM Zrt. FŐGÁZ Zrt.-ben való kisebbségi részesedésszerzése során alkalmazott értékelési módszer az irányadó, ugyanakkor a tényleges vételár rögzítése majd az adás-vételi szerződésben történik meg.

A FŐGÁZ Csoport több mint kétmillió ember földgázellátását biztosítja Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi gázhálózatán keresztül. A társaság a tavalyi évben közel 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A FŐGÁZ több éves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője - zárul a közlemény.