Horn Gyuláról neveztek el termet Brüsszelben

Publikálás dátuma
2014.04.16 07:34
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Horn Gyula nevét viseli ezután az Európai Parlament brüsszeli főépületében a harmadik emeleten található H1-es terem. (Néhány magyar médium tévesen azt írta, hogy a terem a strasbourgi épületben van, valójában csak az elnevezésről szóló döntés született meg ott, az eheti parlamenti ülésszak idején.)

Az EP-t vezető büró (nagyjából a mi parlamenti házbizottságunkhoz hasonlító testület) annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy a fideszes Surján László megpróbálta megakadályozni azt. Amikor annak idején egy egész épületszárnyat neveztek el Antall Józsefről, a magyar szocialisták támogatták és lobbiztak a döntésért.

Sajnos a Fideszre nem ez a nagyvonalúság a jellemző, ők külföldön is megpróbálják lejáratni a közelmúlt legjelentősebb, nemzetközi szinten is elismert államférfiját. A H1-es terem az Altiero Spinelli olasz politikusról elnevezett épületben található, s elsősorban a szocialista frakció használja különböző ülésekre és rendezvényekre.

Maga Spinelli az Olasz Kommunista Párt képviselőjeként került be a hetvenes években az Európai Parlamentbe, s minden erejével azon dolgozott, hogy hidat építsen a különböző pártokhoz tartozó, de egyképp a közös európai hazában gondolkodó politikusok között. Így különösen méltó, hogy a kommunistából szociáldemokratává lett Horn Gyula terme az ő épületében legyen.

A termet a gyakorlatban már csak a májusban megválasztandó új parlament tagjai és az általuk vendégül látott látogatócsoportok fogják használni. Az elköszönő parlament (Tabajdi Csaba vezetésével a magyar szocialisták és a német szociáldemokraták érdeme elsősorban a döntés) részéről így egyfajta örökségnek is felfogható ez a gesztus.

Tabajdi hangsúlyozta: "Horn Gyula büszke, előrelátó, Európára tekintő magyar hazafi volt. Hitte, hogy Magyarországnak, a magyarságnak nincs más alternatívája, mint az uniós tagság. A tegnapi döntésnek köszönhetően Horn Gyula hagyatékát nem csak a magyar emberek, de az Európai Parlament is őrzi."

Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31

Húzzon egy sorszámot: az osztrák kancellár is ledöbbent az új magyar plakátkampányon

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:40
Sebastian Kurz (jobbra) is beszállt az Orbáékat bírálók táborába
Fotó: AFP/ ROLAND SCHLAGER
Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyeket a kormány a legújabb "hirdetéseiben" Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott.
Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, ő is elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány friss, "sorosozós-junckerezős" plakátjait, ráadásul a kampány a teljes Európai Néppártban (EPP) is értetlenséget szült - írja az osztrák hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu. A kancellár által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Kurz ugyanakkor egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot a Néppártból.

Maga Juncker a plakátok hírére megkérdőjelezte a Fidesz helyét a pártcsaládban, igaz másnap már valamelyest békülékenyebb hangot ütött meg. A kizárást viszont a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke például határozottan visszautasította. Angela Merkel azonban szintén Juncker mellé, az Orbán-kormányt bírálók sorába állt be.
Frissítve: 2019.02.22 15:41