Előfizetés

C. Ronaldo nem játszik a döntőn

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:58

A Real Madrid még nem tett le a triplázásról szőtt álmairól, a Barcelonának viszont már csak a kupa maradt, de ha elnyerné ma este, Valenciában a királyi gárda elől, szezonját azzal se mentené meg, s vélhetően trénerét, Gerardo Tata Martinót se marasztalná. 

A Spanyol Kupa 21.30 órakor kezdődő fináléja (Tv: DigiSport1) talán nem lesz annyira izgalmas és látványos, mint a felek március 23-i bajnokija volt, amikor a katalánoknak a fővárosban feltétlenül nyerniük kellett, hogy életben tartsák álmaikat (végül 4-3-ra győztek), viszont biztosan érzelemdús lesz, s a klasszikusok eleve, mindig, minden körülmények közepette: különlegesek.

Most leginkább azért, mert a Barcelona néhány nap alatt elbukott előbb a Bajnokok Ligájában (2-1-es összesítéses búcsú az Atlético ellen), aztán a bajnokságban (1-0-s kudarc Granadában), a szurkolók kikezdték a csapat legnagyobb sztárjait ugyanúgy, mint az argentin trénert, mindemellett a klubot súlyos FIFA-büntetés fenyegeti (kizárás az átigazolási időszakból), Sandro Rosell elnök belebukott Neymar megvásárlásába (szabálytalan pénzügyi machinációk beiktatása nyomán), úgyhogy a nemrég még ünnepelt együttes vízválasztó naphoz érkezett.

Carles Puyol csapatkapitány a tegnapi sajtótájékoztatón hangoztatta, a komplett keretet nem lehet lecserélni, egyébként pedig teljes mellszélességgel kiállnak edzőjük mellett. Utóbbi kijelentésével arra a hírre reagált, miszerint a játékosok elveszítették bizalmukat mesterükben, amiből egyesek máris azt a következtetéseket vonták le, hogy Martino ezért sem akarja kitölteni az egyéves, ám a nyáron további egy évvel meghosszabbítható szerződését.

A szakemberrel a gárda tavaly mindössze egy meccset veszített, az idén meg már ötöt, a mai meccsre két 1-0-s vereséggel hangolt. "A korábbi két klasszikuson nem lehetett kupát nyerni, a mostanival igen. Mindent megteszünk, hogy elhódítsuk" - nyilatkozta a tréner.

A másik oldalon is vannak bajok, igaz, másmilyenek. Cristiano Ronaldo sérült. "Távolléte mindannyiunkat motivál majd" - állította Carlo Ancelotti edző, akinek annyival könnyebb a helyzete, hogy reális esély mutatkozik még a bajnoki cím elnyerésére, és együttese áll még a BL-ben is. A diadal a Barcának "létkérdés", a Realnak viszont azért is fontos, mert lökést adhat a szezon hajrájára. A tét, meglehet, nagyobb, mint ahogy elsőre látszik.Főleg a Barcának…

Tagadták bűnösségüket

Tagadta bűnösségét K. Zoltán és L. Mátyás első-, illetve másodrendű vádlott a tegnap megkezdődött újabb bundaügy első tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint K. Zoltán és 20 társa alkalmanként és személyenként 1000-10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar labdarúgó bajnoki és ligakupa-mérkőzések eredményét, a gólok számát 2008 és 2010 között.

Tegnap a más, hasonló ügyben előzetes letartóztatásban lévő első- és másodrendű vádlott tagadta a vádakat. K. Zoltán elsőrendű vádlott kérdésekre nem kívánt válaszolni, pár perces, előre megírt és felolvasott vallomása szerint az "ügyészség boszorkányüldözésének áldozata".

Szóvá tette, hogy a nyomozás során egyesek furcsa módon elkezdtek emlékezni, gyanúsítottakból pedig tanúk lettek. A volt labdarúgó nem vitatta, hogy köze van a labdarúgáshoz, sokat fogadott, és ennek kapcsán felvette a kapcsolatot játékosokkal is, de nem próbált meg befolyásolni senkit.

"Fogadási csalásban soha nem vettem részt" - hangsúlyozta K. Zoltán, aki ellen ilyen vádak alapján összesen három büntetőper van folyamatban, továbbá egy nyomozásban is hasonló cselekményekkel gyanúsítják. L. Mátyás másodrendű vádlott elmondta, hogy a vádbeli időszakban 4-5 év alatt 100 millió forintos nagyságrendű jövedelemre tett szert legális fogadásokból.

A másodrendű vádlott az egyik vádpont kapcsán azt fejtegette, hogy a telefonbeszélgetésben elhangzó vesztegetési ajánlatot viccnek tekintette, de ha - mint mondta - ez bűncselekmény, ennyit elismer. A bíró jelezte, hogy a bizonyítás későbbi szakaszában sor kerülhet a rögzített beszélgetés meghallgatására.

Arra a bírói kérdésre, hogy "Önnek, mint sportolónak mennyire volt fontos a játék tisztasága?", L. Mátyás úgy válaszolt: "Nekem lényeges volt." L. Mátyás ellen is több büntetőeljárás folyik bundaügyek miatt. A vádlottak közül többnél is a vádbeli minősített vesztegetésért a törvény szerint akár tíz évnél hosszabb szabadságvesztés is kiszabható.

Eb-dobogóról álmodik a legtechnikásabb ifjú

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:55
Mészáros Bence a jövő nagy reménysége FORRÁS: ÓBUDAI KASZÁSOK SE
Hazánkban mindig is népszerű volt a kosárlabda, ám amióta a sportág látványsportággá nőtte ki magát, azóta még inkább rá terelődött a figyelem. Ráadásul az utánpótlás legjobbjai már-már ott dörömbölnek az első osztályú felnőtt csapatok és a válogatott ajtaján. Közülük talán az egyik legjobb játékos, a nyolc éves kora óta kosarazó Mészáros Bence, aki a nemrég befejeződött junior bajnokság legtechnikásabb játékosa lett.

"Nagyon megtisztelő ez a díj, és nagyon bízom abban, hogy a közelgő Európa-bajnokságon képes leszek bebizonyítani azt, hogy méltó vagyok erre a címre" - mondta az Óbudai Kaszások SE irányítója, aki a junior pontvadászat mellett már a klub NB1/B felnőtt csapatában is edződik. 

Bence tegnap ismét edzőtáborba vonult, ugyanis a válogatott megkezdte a felkészülését a nyári, Szófiában rendezendő kontinensviadalra. "2012-ben az U16-os Európa bajnokságon negyedikek lettünk, és bízom abban, hogy most ezt az eredményt sikerül majd felülmúlnunk. Rengeteget kell még fejlődnöm, és én mindent meg is ragadok ahhoz, hogy minél jobb játékos váljon belőlem.

Otthonról is minden segítséget megkapok, és a kemény tréningek mellett külön egyéni edzéseket is végzek. Ha csak tehetem, megnézem a televízióban a spanyol bajnokikat és a NBA meccseit, és ezeket elemezve is próbálok minél jobbá válni" - jelentette ki a 18 éves játékos.

Mindenesetre az ellenfeleknek nem kell majd azonnal szemészhez futniuk, ha a pályán kettőt látnak belőle, ugyanis ikertestvére, Csaba nemcsak a klubcsapatukban, hanem a válogatottban is társa.

"Nem tagadom, bőven van köztünk rivalizálás, hiszen Csabi is irányító, mint én, de természetesen mindenben segítjük egymást a pályán és azon kívül is. Közös álmunk, hogy egyszer majd egy igazi élcsapatban egymás mellett játszhassunk" - árulta el Mészáros Bence.