Előfizetés

Súlyos beteg az AC/DC gitárosa

Publikálás dátuma
2014.04.16. 16:34
A 2000-ben készült felvételen az együttes két tagja Angus Young, (balra) és fivére Malcolm Young. (Fotó: Newmakers/GettyImages)
Egy közeli barátja szerint az AC/DC szélütésen átesett gitárosa, Malcolm Young olyan beteg, hogy többé nem tud koncertezni, és ez akár azt is jelentheti, hogy az együttes feloszlik.

Mark Gable, a Choirboys frontembere elmondta: Ausztrália legsikeresebb rockbandájának alapítója fizikailag nem képes folytatni a koncertezést, és valószínűleg több felvételt sem készít már - számolt be róla szerdán a brit sajtó. Gable az ausztrál ABC rádióban beszélt Malcolm Young betegségéről. "Úgy tudom, és ezt részben Young fia, Ross is megerősítette: Malcolm nem képes többé fellépni. Nemcsak azért, mert nincs jól, hanem azért, mert az állapota súlyos" - jelentette ki, és azt is hozzáfűzte, hogy "valószínűleg lemezfelvételt sem képes már készíteni".

Gable ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Young betegsége miatt nem feltétlenül hagy fel az együttes a negyvenedik születésnapi turnéjának előkészületeivel, és a 2008-as Black Ice című lemeze utáni első új album elkészítésével.  A világszerte több mint 200 millió lemezt eladó AC/DC legidősebb tagja Brian Johnson 66 éves, Cliff William basszusgitáros 64 esztendős, a gitáros Angus Young és a dobos Phil Rudd 59, Malcolm Young, Angus bátyja pedig 61 éves.

Angus Young 2011-ben cáfolta a banda visszavonulásáról felröppent híreket, és közölte, hogy új lemezen dolgoznak. Idén februárban aztán Brian Johnson arról beszélt, hogy az együttes egyik tagjának betegsége miatt el kellett halasztani a felvételeket, de májusban Vancouverben szeretnék elkezdeni a stúdiómunkát. 

Johnson hangsúlyozta, hogy mivel fennállásuk 40. évfordulóját ünneplik, koncertezni is fognak, hogy megköszönjék rajongóik töretlen lelkesedését. Az ausztrál média ugyanakkor most felemlegetett egy állítólagos megállapodást, amelyet a banda tagjai kötöttek egymással, és amely arról szól, hogy egy tag kiesése esetén az együttes visszavonul. 

Tíz éves a Körúti Színház

Publikálás dátuma
2014.04.16. 16:28
Fotók: Lipták Péter
Tíz évvel ezelőtt, 2004-ben alapította meg Galambos Zoltán, színész, rendező, a Madách Színház volt tagja azt a társulatot, amely az évek alatt Putnoktól Pécsváradig Zalaszentgróttól Mátészalkáig szinte minden színházjátszó helyen megfordult. Az igazgató annak idején a tájelőadásokban látta azt a csodát, amelyre az egész életét feltette.  A képre kattintva galéria nyílik!

Ars poétikájának azt vallja: Mindig imádtam a Madáchos tájelőadásokat. Megérkezni valahová és este hétre egy üres színpadon csodát tenni, a kies nézőtérre boldog arcokat varázsolni! Eldőlt bennem: én ezt akarom csinálni! Lehet, hogy tényleg magammal tudok ragadni embereket, mert mindenki jött első szóra és az első kérdés mindig az volt mit és csak a sokadik, hogy mennyiért. Voltak, akiket elvesztettem az évek folyamán, ezt nagyon sajnálom! De akik maradtak, vagy újonnan jöttek, remélem mind a barátaim. Jó velük dolgozni, jó velük élni.

Az elmúlt tíz évben több mint 900 előadáson tapsolhatott a mintegy 350 000 néző. A társulatban olyan színészkirályok is szerepet vállaltak, mint Koncz Gábor, Tahi- Tóth László, Koltai Róbert, Kautzky Armand, Esztergályos Cecília, Frajt Edit, Pécsi Ildikó, Vándor Éva. Ma 20 db színművel járja a vidéket a színház, köztük a legnagyobb sikerrel, telt házak előtt játsszák a Mezítláb a parkban és az Én és a kisöcsém című darabokat, főbb szerepekben Koncz Gáborral, Kautzky Armanddal, Frajt Edittel, és Pikali Gerdával, valamint Koltay Róberttel, Gyebnár Csekkával, és Fila Balázzsal.

A színház a Mátyásföldi Erzsébet ligeti színházban április 25-én a Katyi c, darab bemutatójával ünnepli születésnapját. A hasonló című film főszerepét- amelyet annak idején Tolnai Klári játszott, most a színház saját felfedezettje, és fiatal, feltörekvő tehetség  Placskó Emese, Mály Gerő emlékezetes alakítását pedig a színház oszlopos tagja a kiváló Tahi Tóth László alakítja.  

A rajongók felkutatták Banksy új alkotását Bristolban

Publikálás dátuma
2014.04.16. 15:47
Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Megtalálták és nem sokkal később biztonságba helyezték Banksy új alkotását Bristolban: a titokzatos brit graffitis a hét elején saját honlapján számolt be legfrissebb alkotásáról, de annak helyét nem közölte.

A fekete-fehér művet egy téglafalból nyíló sötét ajtóra festette a művész. A képen ölelkező szerelmesek láthatók, akik egymás válla fölött átnézve a mobiljukra bámulnak. A kép hétfőn került fel a névtelenségét őrző művész honlapjára, minden további információ nélkül, kimondatlanul is arra biztatva a rajongókat, hogy kutassák fel a festmény lelőhelyét. A macskaköves utcából és a sárga útjelzésekből arra lehetett következtetni, hogy a rajongók által Mobil szeretők címen emlegetett alkotás valahol Angliában van. 

A képet hivatalosan Banksy egyik rajongója találta meg kedden a művész szülővárosa, Bristol egyik utcáján, és rögtön fel is töltötte a netre a helyszínen készített felvételeket. Valójában azonban az alkotás már vasárnap szemet szúrt a közelben működő Broad Plains Boys Club vezetőjének, aki kollégáin kívül nem mesélt másnak a felfedezéséről.

A kép hivatalos megtalálását követően a klub munkatársai feszítővasak segítségével elvitték az alkotást, és a helyére üzenetet helyeztek ki, amely szerint a művet átvitték a klubba, hogy megóvják az esetleges megrongálódástól. "Mindig nyitva vagyunk, éjjel és nappal, szóval az emberek bármikor bejöhetnek és egy csekély adomány ellenében megnézhetik a képet" - mondta a klub egyik munkatársa. Mint hozzátette, a klub 120 éves, és 120 ezer fontra van szükségük a fenntartásához. A férfi szerint Banksy a masszív falra is festhetett volna, de nem így tett, ezért úgy vélik, hogy nekik akart segíteni a pénzgyűjtésben.

Az új hivatalos műnek Banksy honlapján történt megjelenése előtt néhány órával az angliai Cheltenhamben, a kormányzati kommunikációs központ közelében egy szintén neki tulajdonított művet fedeztek fel, amely azonban egyelőre nem került fel a művész honlapjára. A falra festett kép egy megrongált telefonfülke két oldalán három ügynököt ábrázol, akik telefonbeszélgetéseket hallgatnak le - adta hírül a BBC News. "Mivel az alkotás egy magántulajdonban lévő ingatlanon van, ezért a tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy meg akarja-e tartani" - mondta a helyi tanács szóvivője, aki szerint ez idáig nem sikerült kapcsolatba lépniük a tulajjal.

Három évvel ezelőtt Bristolban véletlenül lefestették Banksy egy korábbi alkotását, amely egy rózsaszín maszkot viselő gorillát ábrázolt. A brit graffitiművész néhány londoni, southamptoni, New York-i és melbourne-i alkotása is áldozatául esett már a szándékos vagy véletlen rongálásnak. Banksy egyelőre nem vállalta fel a cheltenhami alkotást, de más utcaművészek szerint a kép egyértelműen az ő kézjegyeit hordozza.